家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

@[email protected] 發表於 19-11-9 08:47
如果聯名按揭想甩一個名,係咪要重新綁三年,萬一三年內真係有需要賣,會罰幾多?
...

二轉一後如再做按揭,便要重新開始罰息期,一般為兩年,如下:

首年:1% + 退回現金回贈
次年:退回現金回贈

不過亦有銀行首兩年都只需退還銀行現金回贈便可以。

複式洋房

回覆樓主:

如果我無稅單,有糧單,有銀行數,做唔做到按揭呀?係咪一定要稅單呀?

大宅

2020勳章

回覆樓主:

其實每兩年轉一次按,是否真係有著數呢?

大宅

回覆樓主:

自僱有開公司,有税單,入息夠,係咪可以借九成?謝謝

男爵府

2020勳章

回覆 計得精彩 的帖子

我覺得現在銀行按揭態度審慎, 回贈現金減至+0.5%, 請問現時形勢應否買樓? 下半年經濟下行, 估計樓市會跌幾多? 謝謝!

複式洋房

呢個時勢若有現金,又足夠還哂樓按好唔好還哂佢?

請指教,thanks

珍珠宮

2020勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

計得精彩 發表於 18-11-3 16:41
見盡好多人炒炒賣賣, 靠層樓發達,
按揭轉黎轉去愈賺愈多, 再睇返自己,有時真係會眼紅,
有咩問題即管 ...

想問你如果我按樓,銀行會唔會查曬全港銀行我既戶口有幾錢,
同埋會唔會check埋我股票戶口有幾錢咁嫁?

子爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

想問吓如果啱啱做咗轉按, 如果換樓又要搞mortgage, 係咪要罰息?

別墅

想問單位的大廈公用地方有BD order,銀行話有機會影響按揭申請。 呢d case 批的機會大嗎?好擔心

別墅

有咩問題即管 ...

想問下如果做按揭但過唔到壓力測試,銀行要有擔保人但又冇人做到擔保人,有咩方法可以唔使搵擔保人但又可以做到按揭?

男爵府

2020勳章

回覆 計得精彩 的帖子

我名下只有一層樓, 巳租出

我十幾年前買落, 供淨幾十萬, 想加按裝修,水電煤都唔係我名, 資產按會有影響嗎?

別墅

畀面勳章

dndoomostt 發表於 19-12-13 02:32
回覆 計得精彩 的帖子

我名下只有一層樓, 巳租出

用資產方式審批按揭是不會考慮物業用途的(即自住/出租/投資 沒有影響)。

最高貸款成數可參考最下那個表:
https://www.acmortgage.hk/wp-content/uploads/2019/10/按揭成數表_2.pdf

男爵府

2020勳章

有咩問題即管 ...

我查左我tu無花, 樓時值幾百萬,klnbay 3寶屋苑之一, 供淨幾十萬

我無收入証明, 想行資產按, 問經絡係我催之後,hea答估價不足, 無理我

痕身叫我唔好咁麻煩, 最好比收入証明

銀行好唔想做資產按?

男爵府

2020勳章

有咩問題即管 ...

買咗樓,喺 3月尾先成交。而家有一筆置錢嘅錢放喺到,想襯而家息高做定期。請問時間上我許唔許可做到定期? 係咪 3 月尾前free 到筆錢我就可以照做?

民房

想買800萬樓,有現金大約200萬
自己搵55000,擔保緊人尚欠380萬供款
老公有一層喺手,搵53000,尚欠210萬供款
銀行最多可借幾多給我?

別墅

畀面勳章

dndoomostt 發表於 19-12-15 02:24
我查左我tu無花, 樓時值幾百萬,klnbay 3寶屋苑之一, 供淨幾十萬

我無收入証明, 想行資產按, 問經絡係我 ...

正常如果你無其實資產,可借到樓價估值的25%,個別銀行資產計法上會有不同(有機會借多些),要有詳細資料及了解閣下背景才計到。

可搵過另一間「按揭轉介公司」幫手,建議搵一d會直接幫你的,而唔係只係俾幾間銀行卡片你,由你逐間去問,咁太煩了。

別墅

畀面勳章

sts8000 發表於 19-12-15 12:56
買咗樓,喺 3月尾先成交。而家有一筆置錢嘅錢放喺到,想襯而家息高做定期。請問時間上我許唔許可做到定期? ...

直接問律師樓,幾時要俾埋尾數佢最穩陣,無必要自己估估吓。

男爵府

2020勳章

allychan0205 發表於 19-12-17 00:20
正常如果你無其實資產,可借到樓價估值的25%,個別銀行資產計法上會有不同(有機會借多些),要有詳細資料 ...

中年無業基層, 只有一個升左幾倍, 沙屎買落物業, 等錢裝修

問過中銀, 話借到5成

同埋點知銀行而家一般個rate 做幾多? 資產按會唔會rate 無咁靚

別墅

畀面勳章

Lenda 發表於 19-12-16 12:45
想買800萬樓,有現金大約200萬
自己搵55000,擔保緊人尚欠380萬供款
老公有一層喺手,搵53000,尚欠210萬供 ...

因為牽涉到壓力測試(即要在這按息上加3厘),所以要知埋現在按揭的實際結欠、現時實際按息、尚餘供款年期等先計到。

另閣下二人的歲數,想買物業的樓齡,閣下二人的職業 (是否固定收入、有無花紅等)等等,大多因素會影響到。

閣下最好向銀行按揭部職員直接了解一下,或搵「按揭轉介公司」了解一下吧 。

https://www.acmortgage.hk/zh/2019/01/15/搵按揭轉介公司的好處/

https://www.acmortgage.hk/zh/2019/11/04/按揭轉介表格的重要性/

別墅

畀面勳章

dndoomostt 發表於 19-12-17 00:24
中年無業基層, 只有一個升左幾倍, 沙屎買落物業, 等錢裝修

問過中銀, 話借到5成

資產方式借不可能借到5成的,如果那個銀行職員係咁答你,建議你搵過另一個問吧⋯

最高貸款成數可參考最下黃色表格:

https://www.acmortgage.hk/wp-content/uploads/2019/10/按揭成數表_2.pdf

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊