自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

搭飛機一般 20 吋喼可當手提行李跟身, 同朋友借來的 20 吋喼高度度過計埋轆仔超左一吋左右, 闊同厚冇超國泰所列數字, 會唔會有問題而要轉做寄倉呢 (重量冇超) ?

大宅

我都有呢個問題,我係買野送的,但我唔敢搏。

瑪瑙宮

大廚勳章

寶娃婆婆 發表於 18-11-5 07:17
搭飛機一般 20 吋喼可當手提行李跟身, 同朋友借來的 20 吋喼高度度過計埋轆仔超左一吋左右, 闊同厚冇超國泰 ...

國泰我就見冇執得咁嚴。。

但係香港快運我就見過幾次當場加錢寄艙。。。個客即時面都黑。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

手提行李尺寸唔係22x14x9吋?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

你呢個情況,絕對可以手提上機

珍珠宮

「高度度過計埋轆仔超左一吋左右」,標準係22吋,啫係個喼有23吋高?你有無問你朋友有無自己手提過這個喼上機?

公爵府

2023年兔年勳章

Protea 發表於 18-11-5 07:44
手提行李尺寸唔係22x14x9吋?

搜查咗一下,原來有啲標準20寸旅行喼係超標嘅,多咗一兩厘米。
如果俾人玩,係可以唔俾你自己攞上機。

手提行李
已確認座位的旅客可攜帶 1 件行李登機,有關行李須能放進艙頂置物櫃,尺寸上限為 56 厘米 x 36 厘米 x 23 厘米(22 吋 x 14 吋 x 9 吋)。
有關尺寸包括輪子、把手及側袋。

https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/travel-information/baggage/cabin-baggage.html

DIMENSIONS :
H 55 x L 35 x D 25cm

https://www.delsey.com/int/en/p/turenne-55-4dw-cab-tr-ca-00162180111.html

大宅

就係 search 過資料先上黎問各位會唔會有得走棧, 原本我有個 18 吋一定冇問題, 借左俾人未還得, 另外朋友借左呢個佢平時用未上過飛機, 咁先麻煩, 不過我都係做左 plan B, 因兩個人出發真係要寄倉總共都係兩個喼唔使加錢, 帶定個合 size 的斜揹袋如果要轉寄倉就裝入面 d 唔寄得倉物件(電池, 器材, 100ml 透明樽....), 應該 ok 掛, 唔該晒咁多位提供意見.

首頁

尾頁

跳至