自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我都有, 醫生話如身體無特別唔妥, 就叫我等更年期, 自然委縮.

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

我情況和你差不多,有幾粒肌瘤但size 不大,但M會血崩,M時要食止血藥,食完鐵丸停幾個月唔食又貧血醫生又係話如做手術建議連子宮切,我預計仲有幾年先收經,都唔知捱唔捱到,1516中。

別墅

HappyHappyMa 發表於 18-11-6 13:35
我情況和你差不多,有幾粒肌瘤但size 不大,但M會血崩,M時要食止血藥,食完鐵丸停幾個月唔食又貧血:thinki ...
你還好後生?
我媽又係40幾有,位置令佢不能流血,最後全子宮切咗,做係好辛苦,所以我好驚

大宅

monchow 發表於 18-11-6 13:49
你還好後生?
我媽又係40幾有,位置令佢不能流血,最後全子宮切咗,做係好辛苦,所以我好驚
...

年近50就唔好做啦
我記得約10年前睇過一個節目,介紹美國正
試驗用堵塞血管的方法令子宮肌瘤自己消失,
不過吾知最後有沒有成功

子爵府

回覆 HappyHappyMa 的帖子

你的子宮肌瘤有幾多cm? 來M時一日要換幾多片M包? 驗血指數幾多? 我媽媽媽40多歲時有子宮肌瘤10cm, 血崩, 50歲時做了子宮全切手術, 做完身體差了, 如果你頂得順, 就不要做手術.

別墅

你們有冇睇過話報食綠茶提取物,有助縮小子宮肌瘤?

別墅

回覆 taiwoon 的帖子

決定咗喇?幾時做呀?希望你快d康復

侯爵府

monchow 發表於 18-11-6 13:49
你還好後生?
...

我年紀同你差不多大

大宅

回覆 ^—^ 的帖子

請問血崩而不做手術会不会有什麼後果呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

如果冇危險又仲有兩三年就更年期,會選擇唔做,聽講食芥蘭素可控制,或者試吓食supplement觀察吓先。

子爵府

我都有,但醫生話冇必要做手術,年年check 住,period 有食止血藥

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果無痛, 沒有影響日常我會唔做

侯爵府

aa06 發表於 18-11-6 14:24

你的子宮肌瘤有幾多cm? 來M時一日要換幾多片M包? 驗血指數幾多? 我媽媽媽40多歲 ...

最大果粒4cm, 不過令我血崩,食左止血藥都要2個至2個半鐘左右換一塊普通巾/液態巾,買巾買到窮,一次period 最小冇一盒液態巾,一盒半普通巾,4條安心褲,2條特長巾。冇食鐵丸既話,血色素9~10,食左鐵丸會升番去12。但廿幾日黎一次M, 黎足7日,根據我媽我家姐,我應該仲有5~6年至收經,所以我覺得好煩

睇左3個婦科醫生,一個叫我捱到收經,一個話可做可不做手術,一個話我捱唔到去收經,叫我全切剩係保留卵巢,所以我都1516唔知做唔做手術好,好煩惱

珊瑚宮

畀面勳章

monchow 發表於 18-11-6 09:36
本人已48歲未更年期,有over 10幾個以上子宮肌瘤,其中有2個較大10cm及6cm,做手術一定要連子宮一拼切除,暫 ...

我情況差不多,醫生建議多等幾年到更年期先算。
因為我未生過小朋友,唔可以做微創,而整個手術費約十九萬,個醫生都話唔想賺呢筆錢,只係叫我每半年返去照超聲波睇住有無變化就可以。
當然如果來經突然大量增加或出現嚴重不適就另作別論。

珊瑚宮

畀面勳章

CMPCTLR0920 發表於 18-11-6 13:26
我都有, 醫生話如身體無特別唔妥, 就叫我等更年期, 自然委縮.

用戶要求終止服務

joejerry 發表於 18-11-6 16:36
回覆 ^—^ 的帖子

請問血崩而不做手術会不会有什麼後果呢?

醫生有開定止血丸比我,會冇咁犀利,我之前每月嗰幾日直情天旋地轉,暈暈地,所以先去睇醫生……我覺得而家可能就來更完成日吾多準.....但人人情況唔同.....都係問下醫生好啲....

侯爵府

wyl 發表於 18-11-6 16:38
如果冇危險又仲有兩三年就更年期,會選擇唔做,聽講食芥蘭素可控制,或者試吓食supplement觀察吓先。 ...

見BK都有人討論芥蘭素,有冇人識人食左係可以細到?

侯爵府

小可愛11 發表於 18-11-6 16:50
我情況差不多,醫生建議多等幾年到更年期先算。
因為我未生過小朋友,唔可以做微創,而整個手術費約十九萬 ...

為什麼未生過小朋友不可以做微創? 我見依家D醫生多數叫人做微創,話傷口細,復完快。

子爵府

你的血色素是何時驗? 血崩時定係經期後? 經期時有冇頭暈? 來M時要多食牛肉, 菠菜, 豬肝.

珊瑚宮

畀面勳章

HappyHappyMa 發表於 18-11-6 16:56
為什麼未生過小朋友不可以做微創? 我見依家D醫生多數叫人做微創,話傷口細,復完快。
...

我最初都係咁諗,微創傷口細啲。
我唔係好記得 exactly 點講,好似話我未生過唔記得係子宮定邊度會比較細,再加上我啲瘤唔細粒,所以做唔到。
我都幾信呢個醫生,佢唔會立亂叫人做手術,我有個朋友細我十年,佢情況嚴重過我少少,醫生係建議佢切咗成個子宮。

首頁

尾頁

跳至