懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好,有個問題令我好擔心⋯⋯我係第一次有左,咩都唔識,而家去到6週第3日。
呢排都一直感覺到小腹係好脹,有少少向下墜,行路會覺得入面好似「long下long下」咁。
然後琴晚訓到半夜,突然子宮劇痛,我平時M痛都唔會咁痛。
痛到我想嘔和出汗。
我覺得好唔正常,咁痛法都唔知子宮入面發生咩事⋯⋯
今日起身,確定無流啡,但連之前小腹一直有的飽脹感也消失了⋯⋯

有無人知道咁樣係正唔正常?
我book左私家,最快要4日後先有得睇,我未照過超聲波和未做過任個產檢。
只有向家庭醫生攞左證明。

我係咪應該等,定係應該而家就出去醫院睇醫生,好迷惘和膽心中⋯

複式洋房

健康蛋蛋 發表於 18-11-8 12:46
大家好,有個問題令我好擔心⋯⋯我係第一次有左,咩都唔識,而家去到6週第3日。
呢排都一直感覺到小腹係好 ...

我覺得你係劇痛應該去急症好啲!

大宅

回覆 bbshan0729 的帖子

琴晚痛左陣就無痛了,而家都可以睇嗎?
急診係咪入公立醫院睇的?

男爵府

劇痛快去醫院吧,因住係宮外孕攪到痛。

大宅

好的,謝謝兩位,我等等就換衫去睇

民房

我都係初期試過宮縮下腹痛既情況
因為子宮係懷孕4-5w以上會開始比胚胎著床同子宮會充血腫脹 所以感到腹痛唔洗大擔心 但當然痛到頂唔順就當然快啲去醫院急症 避免流產機會岀現

呢段時間盡量比自己休息多啲 唔好太操勞
始終頭12w都係流產高風期 有咩就約私家婦產做個檢查都安心啲

大宅

回覆 LorraineLai 的帖子

謝謝分享經歷,因為我4W時已經試過這樣痛過一次,我就想那次應該是着床。所以今次非常擔心⋯

又怕去到急症,因我而家無痛,要等好久⋯⋯
好像懷孕了以後,都無法很決斷地處理事情,總是很兩難的樣子⋯⋯

大宅

健康蛋蛋 發表於 18-11-8 13:01

謝謝分享經歷,因為我4W時已經試過這樣痛過一次,我就想那次應該是着床。所以今 ...

去A&E即睇即照 安心啲 如果有唔穩定 會安排留院 好過等私家

大宅

回覆 chanlazy 的帖子

謝謝你!!!馬上去!!感謝幫忙~

民房

健康蛋蛋 發表於 18-11-8 13:01

謝謝分享經歷,因為我4W時已經試過這樣痛過一次,我就想那次應該是着床。所以今 ...

慢慢黎 我都係第一胎 開初時都好似你咁嫁 不過慢慢就同自己講定啲黎
因為我開初都經常痛下痛下咁 好多時淋訓覺就痛 訓醒又好似完全無事咁

不過你再等多幾個星期丫 去產檢照超聲波見到BB有心跳 個心就會再定啲嫁喇

放鬆啲 我牙媽話懷孕時期成日驚驚青青 牙BB會學埋一份嫁*^O^*

大宅

LorraineLai 發表於 18-11-8 13:08
慢慢黎 我都係第一胎 開初時都好似你咁嫁 不過慢慢就同自己講定啲黎
因為我開初都經常痛下痛下咁 好多時 ...

真的很感謝你,多謝你安慰我><!
我的家人都不在身邊,沒人可商量,外子要去番工,早出晚歸。
很佩服懷孕了仍然要工作的媽媽們⋯

別墅

其實著床都會痛, 我兩胎都係咁, 以為M 到, 點知又唔係, 後尾先知有左... 通常痛2晚 (未必連續的)

大宅

有啲人著床係會痛嘅,只要無流血就無事。不過如果你劇痛嘅話,仲係去體體醫生穩陣啲。

大宅

去睇下邊間私家有婦科門診啦, e.g. 法國, 港安, etc.

複式洋房

我都試過子宮兩邊紉帶好似扯住痛咁,可以突然一下很尖鋭的痛,之後又無事。我估係個子宮慢慢擴張緊,如果冇流血流啡又不是持續的痛,都不用太擔心。通常我痛的時候立即坐下或者瞓平(可以的話)之後放鬆身體,咁就會唔痛。

複式洋房

我開頭都係咁呀,又係成日突然劇痛,痛幾分鐘又無事,我都去過急症,但都做唔到d咩只係照下超聲波,去到7週見到bb 心跳就會踏實好多!宜家10週幾間唔中都會痛,但我會同自己講子宮擴大緊!你都唔好咁擔心丫!只要唔流血就應該無咩事既!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

聽落都幾辛苦,拉拉淋睇醫生好D喇,希望順利。

大宅

多謝大家,我之後去左睇醫生,醫生話都唔知咩事我肚痛,我估係我一行得多就會痛。
之後7w4時去左覆診,見到bb有心跳了,好開心。
而家8w3了。
大家貴言,希望順順利利。

珍珠宮

劇痛要睇醫生了。因為初期都係隱隱咁痛。

珍珠宮

健康蛋蛋 發表於 18-11-22 14:48
多謝大家,我之後去左睇醫生,醫生話都唔知咩事我肚痛,我估係我一行得多就會痛。
之後7w4時去左覆診,見到 ...

原來bb已經8週啦,恭喜!沒事最好了

首頁

尾頁

跳至