自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Belavizio 發表於 19-8-10 08:58
回覆 Charlotte_mom 的帖子

明白了,jm 你好勁!!

我只係夠8

複式洋房

回覆 Charlotte_mom 的帖子

明白哂,唔該你!😘

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

happylogin 發表於 19-8-9 20:37
請問呢D interview 幾時會出時間表?

我仔擺Band A 果3科, 分別係 U 既 Info Day同網頁提過吓d 日期, 我幫佢 mark 住晒。

到佢plan Grad Trip, 我又plan family trip 時, 就左度右度, 盡量避開, 等佢可以出席晒d 面試, 增加入讀機會, 戰略算成功。 細仔會參考相同方法去安排。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-10 08:40
可以
但個人覺得好唔抵

請問意思係用今年嘅dse成績報名jupas,唔使再考dse就可以跟今年考dse嘅考生一齊等放榜? 分數會有 penalty 嗎?
唔好意思,完全無idea

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

97+01 發表於 19-8-10 23:21

請問意思係用今年嘅dse成績報名jupas,唔使再考dse就可以跟今 ...

如果你再報多年jupas
你用今年dse 成績,申請下年jupas
而競爭對手係出年考dse嘅考生(即將升中六嘅考生)
報一次名申請晒多間大專

如果你報non jupas
就係用現在大學生身分,院校以dse +大學成績+其他achievements 作收生考慮
要自己續間大專報名,所以要各自留意各間院校收生安排

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-10 23:38
而競爭對手係出年考dse嘅考生(即將升中六嘅考生 ...

多謝版主解答,又快又清楚,仲有埋分析+建議,感激

禁止訪問

王國長老

97+01 發表於 19-8-10 23:45
多謝版主解答,又快又清楚,仲有埋分析+建議,感激

唔好客氣
因為就正正身邊有個只能報多次jupas嘅例子(佢都算我女嘅幾好嘅朋友),好鄧佢唔抵啫
而家得一個offer,鐘唔鐘意都無得揀,只能take了

如果佢乖乖地肯在外國捱多個sem用nj 報,可能結果已經唔一樣

Jupas睇dse分數睇得好緊,走盞位好少

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-11 00:15
唔好客氣
因為就正正身邊有個只能報多次jupas嘅例子(佢都算我女嘅幾好嘅朋友),好鄧佢唔抵啫
而家得一個 ...

你唔好客氣就真,bk如果有最佳版主選舉,我實投你一票
我女其實jupas派得唔錯,但佢一心要去外國讀心移科目,我係怕佢萬一捱唔住或發現唔適合,做定後備plan可能好d, 問多一句,佢係唔需要報考出年dse就咁用今年成績報jupas?

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-10 23:38
而競爭對手係出年考dse嘅考生(即將升中六嘅考生 ...

請問能否同一年 用 Jupas + non jupas 同時申請?
而家 take 左 jupas offer 9月入學不是心儀科 , 但未决定會否 中途quit去外地

王國長老

97+01 發表於 19-8-11 00:47
你唔好客氣就真,bk如果有最佳版主選舉,我實投你一票
我女其實jupas派得唔錯,但佢一心要去外 ...

多謝先
係用今年dse報下年jupas(你得一年dse之嘛)

王國長老

Tinkerbell 發表於 19-8-11 10:36
請問能否同一年 用 Jupas + non jupas 同時申請?
而家 take 左 jupas offer 9月入學不是心儀科 , 但未 ...

如果take左,理論上出年唔可以再報jupas,一定要用nj
不過你可以打去jupas office問清楚職員 (完全未讀過或者仲得,讀讀下quit就99%唔得)
同一年就唔可以又jupas又non jupas了

子爵府

請問各位有無收到此消息? 係在FB 香港大學學生會內見到
PS. 我唔係想談論政治!

「全港三罷 追究極權」 大專學界聯合聲明
Joint Statement by Students’ Unions of Higher Institutions
General Strike - Bring the Brutes to Justice, Bring Freedom to Hong Kong

香港人,我們決不能再放任警察濫權濫暴。

大專學界呼籲香港市民即日起無限期三罷,直至濫權濫暴的警員受到法律制裁,港共政權回應香港人五大訴求為止。學界亦呼籲市民響應民間行動,由今天起,每天下午一時到香港國際機場參與集會。

兩個多月以來,警察一直無視法律:使用暴力、施放過期催淚毒氣、毆打無辜市民和記者、拒絕出示委任證、無理拘捕等。

八月十一日晚,全世界目擊香港警察徹底失控,泯滅人性,他們干犯的罪行罊竹難書,例如:

一、 偽裝示威者作出衝擊行為,再配合防暴警察拘捕和平示威者;
二、 以布袋彈射擊市民眼部,令其眼球破裂,造成永久失明;
三、 在港鐵葵芳站施放催淚毒氣;
四、 在港鐵太古站距離僅一米以胡椒球槍掃射站內市民,並於扶手電梯推倒和毆打市民以致人踩人;
五、 偽造證據,插贓嫁禍,將棍棒塞進被捕人士的背包;
六、 對北角、荃灣的白衣暴徒視而不見,任由暴徒無差别攻擊市民及記者;
七、 香港警察以去人性化詞語「蟑螂」貶稱香港市民,與盧旺達大屠殺鼓吹胡圖族優等論及納粹軍貶稱猶太人為「老鼠」如出一徹,以圖合理化自身濫權濫暴之惡行;

香港已經進入軍管時代。

法治的核心在於沒有任何人能夠凌駕法律。港共政權連月來不斷譴責示威者破壞法治,但警察可濫權濫暴而不受法律制裁才是使法治崩壞的元兇。

我們絕不可以向暴政低頭。天祐香港,暴政必亡。

香港大學學生會
香港演藝學院學生會
香港城市大學學生會
香港科技大學學生會
香港公開大學學生會
嶺南大學學生會
香港中文大學學生會
香港樹仁大學學生會
香港教育大學學生會
香港恒生大學學生會
香港浸會大學學生會

二零一九年八月十二日

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-11 12:37

如果take左,理論上出年唔可以再報jupas,一定要用nj ...

thx charlotte_mom

水晶宮

snoopy 發表於 19-8-12 16:13

理工大學呢?

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

大宅

snoopy 發表於 19-8-12 16:13

我仔hd,但都擔心唔知參唔參加迎新活動…

大宅

呀女話申請到宿舍,但是我兩公婆都唔捨得呀?点解呀女大得咁快嘅

伯爵府

係呀放榜到而家15日... 又reg day, 又camp....又去左2次hall interview...忙到不得了..... 好彩hall唔收佢

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至