嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囡5歳,自5月肺炎,誘發遺傳哮喘發作,至今未好過,情況嚴重,睇過N個兒醫生、中醫,未見好轉。我非常擔心!
明白要增加心肺功能先係治本方法,但我只希望暫時下止咳,佢日咳夜咳,又訓唔到。我都就快神經衰弱
請問各位識唔識醫生可以幫到手?十分感激

侯爵府

類似你囡的情形,我以前試過好幾次。

中流感後,燒完….

痰多,搶咳多聲,隔 2 to 5 分鐘又搶咳多聲,日又咳夜又咳,訓唔到。

第一次時,因我對中醫學有認識,所以自擬了一化痰止咳平喘方劑,一用,很有效。

近十年,我需要用過好幾次,也很有效,有同事遇過相同病情,用了也很有效。

如你有興趣,請 PM your telephone no. to me, 我要問多少少病情和教你點煲。

PS 方劑中的藥材,很常用於化痰止咳平喘,不霸道。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

mingcat 發表於 18-11-10 12:03
我囡5歳,自5月肺炎,誘發遺傳哮喘發作,至今未好過,情況嚴重,睇過N個兒醫生、中醫,未見好轉。我非常擔 ...

之前有分享屯門吉鳳霞醫師醫咳好好,樓主可上網search下資料,我仔之前又係成日咳,曾經諗過去搵吉醫師,但對於我黎講實在太遠了,西醫我睇旺角曾英美兒科專科氣管,希望幫到你。

男爵府

hotracy918 發表於 18-11-10 21:41
之前有分享屯門吉鳳霞醫師醫咳好好,樓主可上網search下資料,我仔之前又係成日咳,曾經諗過去搵吉醫師, ...

Thanks

大宅

試下浸會中醫孫素明, 佢好擅長兒科哮喘, 你上網打佢名SEARCH 下, 不過收費几貴, 同埋真的要時間.

男爵府

OasisMa 發表於 18-11-13 12:43
試下浸會中醫孫素明, 佢好擅長兒科哮喘, 你上網打佢名SEARCH 下, 不過收費几貴, 同埋真的要時間. ...

我老公睇過幾個月,幫助不大

大宅

hotracy918 發表於 18-11-10 21:41
之前有分享屯門吉鳳霞醫師醫咳好好,樓主可上網search下資料,我仔之前又係成日咳,曾經諗過去搵吉醫師, ...

想問係屯門邊到?

大宅

Yingwang 發表於 18-12-1 09:50
想問係屯門邊到?

應該係屯門仁愛堂,你可以上網search下

大宅

回覆樓主:

我女2歲半確診左,都係吸氣控制住,由3歲起就學游,幾乎全年無休,平時盡量唔比凍飲,依家8歲叫做好d, 控制得到

別墅

回覆 mingcat 的帖子

之前看的E 生有冇試過處方類固醇或聞氣?小女由小到現在8歲氣管都很差.大過就好D .但也時常也生病.個期流行流感,肺炎, 諾沃克都中過.不幸中也找到過兒科專科E 生看小女.每次也是他幫手渡過,他也是看 氣管 ok架、pm你、希望幫到你.祝大家身體健康!

男爵府

Thomaswong2312 發表於 18-12-31 01:37

之前看的E 生有冇試過處方類固醇或聞氣?小女由小到現在8歲氣管都很差.大過就好D . ...

多謝你,佢早晚要聞200mcg類固醇

男爵府

mingcat 發表於 18-11-13 12:49
我老公睇過幾個月,幫助不大

游泳,中醫,聞氣

複式洋房

Thomaswong2312 發表於 18-12-31 01:37

之前看的E 生有冇試過處方類固醇或聞氣?小女由小到現在8歲氣管都很差.大過就好D . ...

可否PM,感謝

大宅

之前我小朋友試過傷風感冒咳左成個月, 特別夜晚咳得好勁.

睇左2個醫生都未見有好轉, 我好擔心咁咳落去會變成哮喘.

有個朋友叫我試下去中環睇張傑醫生, 見完張醫生開左D藥同埋借左部機比小朋友聞氣,

之後小朋友的確好轉同好返曬, 我都覺得張醫生診症開藥準唔會拖症,

我小朋友都好鐘意見張傑醫生, 而家小朋友有病都係去睇佢.
~開開心心過每一天~

大宅

我囡5歳,自5月肺炎,誘發遺傳哮喘發作,至今未好過,情況嚴重,睇過N個兒醫生、中醫,未見好轉。我非常擔 ...

有否抽血驗係咪有支原體病毒呢?因為呢種病毒要食特別抗生素先醫到,另可介紹睇佐敦嘉賓大廈趙崇就醫生,專醫咳,非常出名斷症好準

大宅

中環譚一翔,收費貴,但睇一次就攪掂(我仔之前係氣管問題,拖咗差唔多2個月仲未好,所以先至睇佢,食第三日藥已經見好轉)
醫生始終要夾人,希望幫到你

大宅

Ben2003 發表於 18-11-10 15:01
類似你囡的情形,我以前試過好幾次。

中流感後,燒完….

請問可以pm哮喘藥方嗎?謝謝分享

大宅

我由細細個讀幼稚園開始有哮喘,試過飲鱷魚湯,18歲之後,就好似冇事啦,建議你比小朋友注意保暖,針灸嗰啲我覺得冇用,始終都係西醫幫到手

別墅

campbell 發表於 18-12-15 20:47
我女2歲半確診左,都係吸氣控制住,由3歲起就學游,幾乎全年無休,平時盡量唔比凍飲,依家8歲叫做好d, 控制 ...

我小朋友都有哮喘,但成日都會驚帶佢去游水跟住之後又會凍親

侯爵府

Yuk_Lam 發表於 19-12-19 15:02
之前我小朋友試過傷風感冒咳左成個月, 特別夜晚咳得好勁.

睇左2個醫生都未見有好轉, 我好擔心咁咳落去會變 ...

張傑兒科醫生幾好, 我同幾個朋友既BB/小朋友有咩舒服都係搵開佢睇.

首頁

尾頁

跳至