論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景:我同老公+6個月bb。屋企300幾尺,兩房。菲姐姐係老公朋友剛完約過黎做,onboard 個陣bb兩個半月大。54歲,冇仔女,未湊過初生。唔算話頭醒尾,見野先做同手腳慢,記性較差。D野拖得就拖先做。近呢個月先曉每朝我揹bb出廳,佢就知第一件事係沖奶,而唔係逗阿b玩,真係嘔血!
收入/開支:老公係巴藉,係hk第5年,唔識講廣東話,現時收入只靠夜晚份兼職,如嗰個月返足每星期五日,人工有大概10k. 我份工較穩定,5D,人工15.5k. 想下年轉工搵份人工高d. 每月支出share 12k租金(港島區,我地唔駛過海返工,結婚住到而家),同埋姐姐人工。買送,bb所有野,雜費由我支付。其實每月冇咩多餘錢剩。

大宅

早排申請左低收入在職津貼,等緊批。輪候緊公屋。我地兩方冇家人幫手照顧bb。好想慳嗰4千幾蚊工人費,其實佢係度最幫到手係做下家務,同埋幫手湊bb。weekend多數我自己湊返。買送大多數我買定,有咩要加先叫佢買。開頭試過俾500蚊佢自己決定買咩送煮,唔夠一星期駛哂,有次竟然用60蚊買基圍蝦。因此決定我買返!

每個月俾人工佢既時候,個心就好赤,但實在諗唔到其他方法有人幫手照顧bb....老公理財方面較差,所以得我諗點駛得慳...

侯爵府

vivi23berry 發表於 18-11-13 00:18
早排申請左低收入在職津貼,等緊批。輪候緊公屋。我地兩方冇家人幫手照顧bb。好想慳嗰4千幾蚊工人費,其實 ...

找育嬰園
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

vivi23berry 發表於 18-11-13 00:09
背景:我同老公+6個月bb。屋企300幾尺,兩房。菲姐姐係老公朋友剛完約過黎做,onboard 個陣bb兩個半月大。5 ...

你可考慮找嬰兒組暫托服務。如下:

http://family.poleungkuk.org.hk/tc/page.aspx?pageid=800

https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_geoinfomap/page_cysmap/sub_occcmap/

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

找嬰院, 其實照顧得好好的

公爵府

育嬰園

大宅

wcpcelia 發表於 18-11-13 10:30
找嬰院, 其實照顧得好好的

知唔知收費大概幾多?未生前check過大概4千幾(好似有得申請津貼),同請姐姐差唔多,尿片奶粉要自備。

伯爵府

BK Milk勳章

恕我直言,請姐姐已經是最經濟的方式,育嬰園更貴,還會令你們返工有問題,比如生病,放假。工人做少少家務,出生NB已經好好。我看不出有什麼問題。反而覺得你們經濟有問題。努力掙錢才是正道。工人人工已經好低。如果換工人需要更大支出。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

vivi23berry 發表於 18-11-13 11:49
知唔知收費大概幾多?未生前check過大概4千幾(好似有得申請津貼),同請姐姐差唔多,尿片奶粉要自備。
...

係呀, 其實同請姐姐差唔多...尿片奶粉你問清楚,間間有唔同的

別墅

appledai 發表於 18-11-13 14:54
恕我直言,請姐姐已經是最經濟的方式,育嬰園更貴,還會令你們返工有問題,比如生病,放假。工人做少少家務 ...

請到好姐姐就可以咁講,吾好彩碰着的「三日鮮」「三月鮮」斋agent 費都叫救命呀

男爵府

你老公現在返夜. 你返日, 是不是可自已兩個take turn湊BB. 輪倒公屋上樓先請人就鬆動啲

民房

育嬰園放心d, 亦可搵愛心保母, 平d

大宅

winya 發表於 18-11-13 16:12
你老公現在返夜. 你返日, 是不是可自已兩個take turn湊BB. 輪倒公屋上樓先請人就鬆動啲 ...

佢遲下返埋day time,等緊agent通知邊日開始返

男爵府

回覆樓主:

54歲太老了, 做得你99咁滯。不如你 in 過第二個姐姐啦。睇下 a準有咩好介紹, 反正不急, in 到個啱心水既, 有香港湊初生經驗既, 先請。

唔好淨睇 resume, in 時盡量問得子細啲, 如果唔識湊初生, 問多兩問就會現形。同埋唔識煮餸, 問多兩問都會現形。

希望你請到個好既姐姐。

別墅

育嬰園港島得兩間,而且長期爆~ 我自己睇中果間 2018年得3個空缺,基本上未生半年前就要申請~到生時未有位就繼續等~
費用Around $6000/個 for 0-2歲 (好似包指定奶粉)
時間 : 0800-1800
另申請延長 - 每小時$13/ 每月$800
可以申請政府資助, 合唔合資格同可以資助幾多可以係"學生資助辦事處" 有得試下計~

但我將會有孖B, 同計左無資助, 所以都係請姐姐湊最化算~

大宅

umininn2011 發表於 18-11-14 10:55
育嬰園港島得兩間,而且長期爆~ 我自己睇中果間 2018年得3個空缺,基本上未生半年前就要申請~到生時未有位 ...

多謝你既詳盡解釋 :)

首頁

尾頁

跳至