親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

貓狗褓姆

本人8月尾我去完韓國旅行,因為當時呢落大雨,不小心將賬單弄濕,去到機場退稅時,機場職員跟我講,不能即時退稅。叫我留低visa card資料,等我返到香港之後,2個月內退稅到我嘅visa card。但現在已經兩個多月了,還未有任何消息,請問有冇人試過有這種情況?我可以打電話去邊度查詢呢?謝謝!

大宅

joetsang 發表於 18-11-19 09:14
本人8月尾我去完韓國旅行,因為當時呢落大雨,不小心將賬單弄濕,去到機場退稅時,機場職員跟我講,不能即 ...

吓, 真的未試過這情況,幾次都系仁川機場指定位置,同時提供護照及收據核對, 印象中有工作人員或自助機辦理即時退稅[cash], 我最後去首爾果次系上年暑期,可能有改我唔知, 你亦可上網check check, 打相關字應該都會有資料。

另外建議如果睇完退稅資訊,覺得有問題就立即check吓自已張信用卡,有無比盜用。

子爵府

貓狗褓姆

粉紅虎 發表於 18-11-20 05:23
吓, 真的未試過這情況,幾次都系仁川機場指定位置,同時提供護照及收據核對, 印象中有工作人員或自助機 ...

我嗰次去咁啱就係首爾水浸嗰幾日,带住亞女買完嘢論論盡盡咁,其中一張單scan 退税個個位有水積,機場自助機scan 唔到, 要去比海關職員蓋印,再係入閘後搞多次手續,填表交底visa 資料話两個月後退反去visacard 內,但宜家仲未有消息

子爵府

貓狗褓姆

joetsang 發表於 18-11-20 08:14
我嗰次去咁啱就係首爾水浸嗰幾日,带住亞女買完嘢論論盡盡咁,其中一張單scan 退税個個位有水積,機場自助 ...

其實退好少錢,退唔到都冇所謂,只想睇下有噉嘅情況究竟可以喺邊度查詢,長知識下次知道點做。thx

大宅

joetsang 發表於 18-11-20 08:21
其實退好少錢,退唔到都冇所謂,只想睇下有噉嘅情況究竟可以喺邊度查詢,長知識下次知道點做。thx
...

現在韓國大型商店都會即時退稅, 所以這情況我都見識少

wcpcelia    發表於 18-11-20 14:44

男爵府

joetsang 發表於 18-11-19 09:14
本人8月尾我去完韓國旅行,因為當時呢落大雨,不小心將賬單弄濕,去到機場退稅時,機場職員跟我講,不能即 ...

我試過韓國機場退稅到信用卡,係耐d,不過確實日子吾太記得,起碼等左2 個月以上,差d吾記得。我仲有收到退稅既信寄去我屋企。

子爵府

貓狗褓姆

Hei3705 發表於 18-11-20 14:58
我試過韓國機場退稅到信用卡,係耐d,不過確實日子吾太記得,起碼等左2 個月以上,差d吾記得。我仲有收到 ...

thx

首頁

尾頁

跳至