1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問吓各位家長。阿仔係17年大B,人人都話要讀N班,話我做乜唔幫佢報,唔讀好難搵K1位,又話喺屋企太得閒學唔到嘢。

其實我地係在職父母,平時婆婆湊,婆婆教唔到佢學習上(包括英文)嘅野,但起碼我仔2歲未夠我同婆婆已經教識佢自己食飯,識著鞋仔著襪仔,痾臭臭會出聲識去廁所,已經準備戒片。 出去玩識排隊,去圖書館識得拍好張凳仔....... 又成日唱歌仔,好多野講。

對1個2歲都未夠嘅小朋友嚟講,我真係覺得幾驚訝佢肯去學去做,唔會差得過返左學嘅小朋友。 但係 近日身邊不斷有好多人 係咁話我, 人云亦云,搞到我都覺得係唔係我 唔畀佢讀n班係我有問題呢

大宅

回覆樓主:

唔覺得有問題喎,我個女都無讀N班
屋企跟得足咪得囉,其他人講咩唔使理會

伯爵府

唔係,只要你覺得對BB好就返唔返都得!

我選擇比BB返PN係因為佢太多時間係麻麻度,而麻麻太過保護佢,我哩頭教識佢做,個頭麻麻又幫佢做!

每個家庭背景都唔同,我地都係雙職父母,所以比唔比BB返PN好睇家庭背景,唔使咁介懷!

大宅

你唔洗理他人眼光,自己才是孩子父母。

大宅

回覆樓主:

真係比身邊嘅人搞到好大壓力

別墅

回覆樓主:

樓主小朋友好叻,我囡16個月都無你小朋友咁叻,其實N班唔係必需,睇下有無實際需要,如果小朋友無人照顧,N班係幫到手。我有朋友都無報N班,小朋友都好叻叻。你週邊嘅人只係用普羅大眾嘅諗法去同你講。唔駛太在意。

水晶宮

我覺得睇你target 乜野幼稚園。

大宅

唔一定要讀N啫,不過讀N嘅可以直升K1, 唔駛擔心K1冇學校收, btw, 我bb都冇讀N, 剛in完K1等消息

大宅

我女都冇讀過N班,因為我自己全職湊,所以我覺得我地唔需要讀。但係我地有返英文playgroup囉,等佢同啲小朋友玩下又學下英文。

水晶宮

回覆樓主:

無問題,我係外國,5歲先要返學。kinder唔係compulsory
我學得2歲好細。唔返無咩所謂

別墅

回覆樓主:

繼續自己教落去, 過多一年佢有更好既表現唔難搵K1.不過當然好多人爭既學校亦會面試機會都會睇你有冇上學前班。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我女16年超細B,依家都未兩歲,無你嗰個咁叻,佢識做就係唔自己做,我又無耐性同佢磨 爛席……
我都唔諗住讀N,除非K1唔收佢啦!

大宅

回覆 cecenee 的帖子

我都無幫女女報N,不過我覺得好睇自己屋企人教到佢幾多~ 到底平時屋企人湊佢ge時候,日日玩 + 睇電視;定係做得到平衡遊戲/ 睇圖書 /各方面ge學習?
如果長輩湊ge時候,佢係日日只係浪費大陪分時間睇d無意義ge電視節目.............我會prefer上N班。(我識得有人係因為咁報N班~)
呢個真係好睇唔同人ge屋企情況~

so far,我家長輩真係教得好好,令我好放心,所以我自己來講就完全無呢個需要。

大宅

回覆樓主:

如果想屋企人輕鬆D就梗係去N啦,bb日日係屋企無所事事,都係返學同其他小朋友玩下好

大宅

cecenee 發表於 18-11-19 23:04
想問吓各位家長。阿仔係17年大B,人人都話要讀N班,話我做乜唔幫佢報,唔讀好難搵K1位,又話喺屋企太得閒學 ...

樓主你小朋友好叻叻,婆婆同你一定教得好好。

聽落唯一分別係返學係群體生活,佢會學習點同其他小朋友相處。同埋學習獨立,唔依賴長期照顧者。 同埋返學有返學紀律要學習例如排隊,喺屋企得幾個大人,你唔會叫小朋友跟住排隊 但over all 我覺你小朋友已經好叻叻啦 加油 每個家長都想比最好嘅小朋友

複式洋房

回覆樓主:

我未生之前已經同老公有共識將來無論係大b定細b都唔會讀n班 正正因為我地2個都係香港教育體系下成長 明白到係香港讀書係幾咁辛苦 仲要將佢提早一年推入火炕? No way! 而且幼稚園番得幾多日呀?我就唔多相信早一年讀會曉飛 反而咁早就番學會病得多就真

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

唔洗理人點諗但求問心無愧。 你教得好好未夠兩歲已經識好多嘢。

大宅

回覆樓主:

我收23個半月,都係無讀N班喎。。。
唔覺得有問題。

男爵府

如果你觉得小朋友ok唔俾佢翻n班都无问题嘎

大宅

我女16年細B無讀N班今年報K1,已經有2間幼稚園收咗1間收咗後補,所以唔駛擔心,大B好多幼稚園都會收.

首頁

尾頁

跳至