母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔該,幫幫手!你地覺得呢段新聞,係咪講緊[剛產後婦女]??!!THX!!!

港產婦乳汁含菌超標18倍
11月 10日 星期三 03:30 更新

(綜合報道)

(星島日報報道)中國傳統習俗,婦女產後一個月不可洗澡,但這種舊式風俗,可能增加母乳受細菌污染的風險。廣華醫院研究發現,本港婦女的乳汁含菌量超標情況比其他國家嚴重,其中一名婦女的乳汁含菌超標十八倍,所含的革蘭氏陽性菌類可致早產嬰兒患壞死性腸炎和敗血病,嚴重者可死亡。

調查中發現,部分產後婦女

子爵府

Re: 唔該,幫幫手!你地覺得呢段新聞,係咪講緊[剛產後婦女]??!!THX!!!

係呀,產後婦女,同埋餵母乳嘅產後婦女。
[size=small]My little baby Vivian !

大宅

Re: 唔該,幫幫手!你地覺得呢段新聞,係咪講緊[剛產後婦女]??!!THX!!!

78ada,thx
其實我同我奶奶/姑奶爭論緊,呢段新聞係俾我睇丫?!定係俾坐緊月既媽媽睇!

(因為我奶奶好鐘意剪報!特別係貼響我雪櫃!)

大宅

係[剛產後婦女]

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊