自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想幫小朋友改姓同改名,但律師樓話要生父簽名先可以,但我依家已經聯絡吾到佢,係米就無幫法幫小朋友改到姓,有無啲改到成功例子,可吾可以分享下
P.s當年我地係無註冊結婚

水晶宮

瘦輝 發表於 18-11-22 13:37
我想幫小朋友改姓同改名,但律師樓話要生父簽名先可以,但我依家已經聯絡吾到佢,係米就無幫法幫小朋友改到 ...

問律師、問佢是否100%不能改!

用戶要求終止服務

改名要律師整改名契,要出世紙爸爸簽名同意,你都要搵佢出嚟先改到

琥珀宮

我想幫小朋友改姓同改名,但律師樓話要生父簽名先可以,但我依家已經聯絡吾到佢,係米就無幫法幫小朋友改到 ...

係架,除非你根本冇係出世紙落爸爸名,或者等18歲佢自己去改

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

印象中係要爸爸同意先可以改!!

複式洋房

pbpk03845784 發表於 18-11-22 15:19
問律師、問佢是否100%不能改!

我都想問清楚,但律師都未見到已俾門口嘅秘書拒絕左「話搞吾到」

複式洋房

流星花丸 發表於 18-11-22 15:25
改名要律師整改名契,要出世紙爸爸簽名同意,你都要搵佢出嚟先改到

但真係無可能搵到佢,消失左五年無出現,佢屋企人都吾知佢去左邊

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我問過,得到呢個答復,改姓過程好複雜,要入紙法庭申請改姓,仲要證明到小朋友跟爸爸姓嚴重影響到佢心理,成長過程之類,當然要有專家證明,而小朋友係極度想跟返媽媽姓從此過新生活,之後等個官批,佢信就得唔信就唔得,真係要搞都要搞好耐 我聽完都放棄左,反正佢老豆都過左身
感激遇上你~

瑪瑙宮

以前有親戚個仔,都成十多年前,係就咁去拎身份証既辦事處就可改名,拎埋小朋友出世紙,佢地當年冇註冊結婚,小朋友出世紙係跟個爸爸姓 ,後尾連姓同名都改埋,跟亞媽姓,同生父都冇聯絡,亦冇叫生父去簽名,所以你試下打電話去政府拎出世紙既同拎身份証部門問清楚一下先,

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

公爵府

可以宣誓証明找不到生父,而且由於你自己一人獨養子女,再経律師改姓

複式洋房

kiko_mami 發表於 18-11-22 16:42
我問過,得到呢個答復,改姓過程好複雜,要入紙法庭申請改姓,仲要證明到小朋友跟爸爸姓嚴重影響到佢心理, ...

過左身姐係你拎住死亡證都改吾到?!咁真係好難搞

複式洋房

moonlight9198 發表於 18-11-22 16:49
以前有親戚個仔,都成十多年前,係就咁去拎身份証既辦事處就可改名,拎埋小朋友出世紙,佢地當年冇註冊結 ...

唯有咩辦法都試下

用戶要求終止服務

瘦輝 發表於 18-11-22 15:58
但真係無可能搵到佢,消失左五年無出現,佢屋企人都吾知佢去左邊

律師係要搵返出世紙爸爸名果個人簽名,而出世紙係唔會有得改任何嘢,或者你好似其他jm咁講,睇下宣誓得唔得

如果改到名,拎住改名契去申請護照、回鄉證⋯咁就成功改名換姓了

複式洋房

loloma 發表於 18-11-22 17:07
可以宣誓証明找不到生父,而且由於你自己一人獨養子女,再経律師改姓

吾明,經邊個渠道宣誓

大宅

瘦輝 發表於 18-11-22 23:34
吾明,經邊個渠道宣誓

民政事務署?

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

瘦輝 發表於 18-11-22 18:51
過左身姐係你拎住死亡證都改吾到?!咁真係好難搞

我冇拎死亡證去改,人都死左我都廢事搞咁多野
感激遇上你~

侯爵府

回覆樓主:

我囡囡8月都做咗改姓改名,都係要搵前夫去律師樓簽名先可以做到改名契,如果唔想通過前夫,咁就可能等小朋友18歲自己改了

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

去律師樓點做都只係做改名契,而唔係真係可以唔要個父姓,只可以係原姓名(新姓名),真係搵唔到個父親,以前來講就要先登報尋人,要連續登3日,真係唔出現有証明你有搵過佢,咁先可以宣誓搵唔到佢....
但而家有冇改哂就唔知啦,但父姓真係冇得甩架.

我突然又諗起有個香港女人,係成功改姓,成個名改左,但攪左好耐,仲要登報唔知幾多日,冇人反對,先可以係政府道改哂個姓名.....有冇人記得,係唔係叫一隻小鳥?好似激烈海膽咁都只係加左中文名上去.
<br><br>

珍珠宮

chinatea 發表於 18-11-23 01:47
去律師樓點做都只係做改名契,而唔係真係可以唔要個父姓,只可以係原姓名(新姓名),真係搵唔到個父親,以前來講 ...
無人反對先比改名?咁個人嘅事都要比人地同意,好慘

公爵府

ilovebb88 發表於 18-11-22 23:39
民政事務署?

係呀

首頁

尾頁

跳至