自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

父母自己要把好關,言傳身教,小朋友始終係會出去社會,接受群體生活同教育,好難下下怕佢學壞,唯有係屋企要多溝通同教育~
我反而擔心,傳統性教育都未做好,就引入同性性教育,會唔會操之過急。。

珍珠宮

開心吸收勳章

Zenia 發表於 18-12-10 04:13
可以參考第200章刑事罪行條例第47條及第48條

http://www.hklii.hk/chi/hk/legis/ord/200/s47.html

不用引刑事罪行條例,我說的是既然 “二情相悅" 是同性戀合法平權的立足點,那麽亂倫和孌童同樣可以以 "二情相悅" 而爭取合法平權。不要說不可能,因為 50年前不為人接受的同性戀,今天已被社會 "大多數"人所接受。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

crazygal 發表於 18-11-25 11:06
不是同性不同性的問題,而是為什麼小學生也要接受性教育?性教育不是由中學開始的嗎?

如果中學先教,我又 ...

唔係幼稚園已經有性教育喇咩?我女學校老師,我知有教佢地男女分別,點解會有BB,雖然唔似中小學咁詳細,但起碼有講!

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

InkCartridge 發表於 18-12-10 06:35
不用引刑事罪行條例,我說的是既然 “二情相悅" 是同性戀合法平權的立足點,那麽亂倫和孌童同樣可以以 "二 ...

exactly!

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

EstrellaDamm 發表於 18-12-9 23:32
樓主,你以上「資料」,喺呢條thread你自己已經重複咗廿次,你唔悶的嗎?

老老實實,雖然我好希望歧視條 ...

危言聳聽?

有心人想溫水煮蛙多啲!

小學話比小朋友知有這些事和灌輸這些是正確人生觀,是兩回事!

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

EstrellaDamm 發表於 18-12-10 02:03
完全無關係。。。

就係有你呢種諗法嘅人,顯出香港其實有幾需要性/別教育。

都係架,人地係我無所謂
自己親人就唔想
或者就係由細到大教育不足...
如事實如此,最後都係接受,這也是事實丫,唔通想無左個親人咩⋯⋯

咁你係咪好支持?
如果係自己仔/女,老公,原來係同性戀,你會點處理?係咪完全無心理關口,非常接受?
其實都無乜聽過呢㕷啲分享...

珍珠宮

moma1023 發表於 18-11-25 11:16
我由始至終唔覺得我朋友是同性戀有問題,因為只喺兩個人之間嘅事,佢哋接受左同性嘅另一半,亦接受左同性 ...

非常同意!

男爵府

crazygal 發表於 18-11-25 11:06
不是同性不同性的問題,而是為什麼小學生也要接受性教育?性教育不是由中學開始的嗎?

如果中學先教,我又 ...

小學生性教育只認識自己身體同如何保護,而且尊重別人,不可亂碰別人身體。
同性...唔駛掛。

最多教下d男仔,叔叔都可以侵犯你。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

我唔岐視,唔代表我要贊同。

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

InkCartridge 發表於 18-12-10 06:35
不用引刑事罪行條例,我說的是既然 “二情相悅" 是同性戀合法平權的立足點,那麽亂倫和孌童同樣可以以 "二 ...

好多少男少女引誘成年人case,系咪都可以"2情相悦"打甩?佢哋够無影響人添啦。

水晶宮

ksviola 發表於 18-12-10 09:10

都係架,人地係我無所謂

我咁耐以嚟喺BK呢度睇到嘅係,好多人連性別認同/性取向都分唔清 咁點討論落去呢? 就係因為以前冇人教(除非大學讀gender studies有關選科),自己又唔去睇多啲資料了解下,搞到謬誤多多。。。

我仔女係同性戀的話,我當然會接納及支持。老公係的話我會嬲,嬲佢呃我呀!但會更加嬲呢個世界咁多食古不化嘅人,搞到同性戀者要扮異性戀,害人不淺!

水晶宮

54heima 發表於 18-12-10 03:00
呢位媽媽,在同性戀問題上,華人社會慢左好多拍,例如美國校園同性教育已去到,讓中學生在校內選一位同性p ...

你肯定所謂同性戀體驗週作用係「發掘潛在的同性戀」,而唔係其他?例如,helping kids put themselves in others' shoes?會唔會係發掘同理心,而唔係同性戀?請問你有有關報導來源嗎?

子爵府

回覆樓主:

痴孖筋,啲死基佬真係越嚟越煩,越嚟越乞人憎!!!!!!!

水晶宮

Zenia 發表於 18-12-10 03:54
除咗性教育課程大綱,其實仲有一份2008年有關於德育及公民教育課程架構中性教育範疇的主要學習期望,入面 ...

唔該晒。

有提到我覺得係好事,因為呢啲好基本。不過我懷疑實際課堂上有冇機會講。

男爵府

回覆樓主:

小學低班開始教真係差唔多
,中學教就遲啦,佢地要接觸點都會搵到渠道,咁點解唔由細開始灌輸正確既性觀念呢

水晶宮

areyouangry 發表於 18-12-10 10:44
痴孖筋,啲死基佬真係越嚟越煩,越嚟越乞人憎!!!!!!!

好奇一問,點解要指明「死基佬」?贊成平權反對歧視嘅仲有女同性戀者、雙性戀者、跨性別人士、雙性人、性別流動人士、泛性戀者、甚至無性戀者,亦有好多我呢類 straight allies 直同志喎!唯獨男同志你唔鍾意?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

EstrellaDamm 發表於 18-12-10 02:02
香港到現時為止,校內性教育都好basic。就算真係講性行嗰part都係只著眼生殖,並無提及任何性愛技巧。點解 ...

第一,香港性教育有講男性性器官會放落女性性器官到囉,我唔知係咪間間學校有講,我姨甥果間有

第二,你覺得當教左男女,然後教男男,女女既時候,小朋友唔會問嘅?你認為香港小朋友都淨係"你講,我聽"!? 教得新野,就自然要準備伸延問題答案。

水晶宮

魚兒小寶貝 發表於 18-12-10 14:11
第一,香港性教育有講男性性器官會放落女性性器官到囉,我唔知係咪間間學校有講,我姨甥果間有

第二,你 ...

「男性器官放入女性器官」根本完全談不上係性愛投巧。。。只係好factual咁講何謂能生殖嘅性行為(vaginal sex only),咁當然而家學校都有教啦。現實係學校性教育係連陰蒂、愛撫、口交等都唔會提,我唔覺有何技巧之說囉,根本由始至終都冇!就算只教男女都唔會咁子細啦。咁點解會覺得、會怕當平權條例通過,性教育會突然講多咁多?我真係唔明 。

大宅

回覆樓主:

時代唔同啦,
學校教唔教上網都會學識,
擔心都無用

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

EstrellaDamm 發表於 18-12-10 15:51
「男性器官放入女性器官」根本完全談不上係性愛投巧。。。只係好factual咁講何謂能生殖嘅性行為 ...

So...

我冇話怕乜怕物

我第一個post 係話"好奇點教", 我亦冇話要教咩"技巧", 既然男女性行為係正常,男性性器官會進入女性陰道呢個係basic一定會講,我以為男男/女女性行為都可視為"正常"咋,所以咪問好奇點教囉。況且,我仔有問過點"樣"有bb , 咁當假如日後教男男/女女小朋友多數好奇會問架啦,避開唔講佢地點樣進行性行為嗎?

首頁

尾頁

跳至