親子旅遊

跳至

首頁
45678...9

尾頁

大宅

a328 發表於 19-3-26 17:26
唔該你呀!

唔使客氣,條link係西班牙文,有咩睇唔明,要幫手既,可以隨時PM我。

大宅

maikita 發表於 19-3-26 17:49
唔使客氣,條link係西班牙文,有咩睇唔明,要幫手既,可以隨時PM我。

Hello Mikita 睇晒所有留言所以想請教你,
10日 trip day1西班牙早上到達馬德里,走就中午巴塞羅啦走

Day1 Madrid
Day2 Segovia
Day3 Toledo
Day 4Madrid
Day5 0700 bus to Granada (1300到)

Day6 Granada - Alhambra palace 11:00 appointment ,打算 0900入
飛機1925 to Barcelona <— 大概3:30離宮回酒店拎行李再搭巴士去機場,咁樣夠唔夠時間?20:55到巴塞,我應該搭咩車去酒店?巴士or Uber?

Day7-9Barcelona
Day 10 Barcelona 13:20 <-食完早餐出機場

咁樣順嗎? many thanks

大宅

ss1120 發表於 19-5-5 23:48
10日 trip day1西班牙早上到達馬德里,走就中午巴塞羅啦走

關於去機場果啲問題,唔好意思我答唔到你,因為通常我地自己揸車。

你既行程係可行既,不過我覺得有啲趕,之但係又好睇你係邊種style既旅行,如果你只係去到景點,逛一陣、影相就走,咁應該ok。

同埋你頭4日係唔係响madrid 住,day trip咁去Segovia & Toledo? 因為如果唔係,咁編排有少少怪。

Day 6你話appointment 11:00, 打算9:00入, 呢度唔係好明。

你打算咩月份去?如果夏天去,時間最好仲要預鬆少少。因為大量遊客,做咩都等耐啲,時間預太緊可能會失預算。

大宅

maikita 發表於 19-5-6 05:01

關於去機場果啲問題,唔好意思我答唔到你,因為通常我地自己 ...

Thanks for reply
7月去都預多人
Segovia n Toledo 都是住 Madrid, day trip
這2處是不是應在網上先買車票?你建議什麼時候去及返好呢?

Alhambra 買左11:00入 nasrid palaces, 我大概9點半進去先行其他的,約10:45 在 nasrid palaces 等進入

另巴塞市區搭的士去機場是否畫一收費的呢?

Thanks

大宅

小朋友只是6歲和4歲,除咗tibidabo amusement park , Barcelona 仲有冇啲適合小朋友去玩去睇野嘅地方?著名景點可能只係坐 hop on off bus 睇便算了,謝謝

大宅

ss1120 發表於 19-5-6 06:36
7月去都預多人
Segovia n Toledo 都是住 Madrid, day trip

你可以試下avanzabus個網睇下,不過一般情況下,西班牙啲交通網站好廢,你未必可以咁早買定,但最起碼可以知道巴士班次。

Madrid機場去市區就定額收費,好似係30歐。 Barcelona 我記得唔係定額,不過去市區都係30歐咁上下價錢。

你個行程應該幾趕下,你最好預先book埋枱食飯,如果唔係你响遊客區淨搵食都會嘥好多時間。

子爵府

ss1120 發表於 19-5-6 06:36
7月去都預多人

我都打算去西萄
請問去完Portugal
跟著stay Saville
之後day trip
Ok嗎?
我見有jm 話Madrid 悶
但好多都會用住
跟著day trip?

Thx

大宅

ilej 發表於 19-5-7 07:22
我都打算去西萄
請問去完Portugal
跟著stay Saville

我冇去 Portugal and Seville
Madrid 有2日係 day trip,之後行街睇下景點幾日好快過

侯爵府

睛靈勳章

maikita 發表於 19-5-7 04:58
你可以試下avanzabus個網睇下,不過一般情況下,西班牙啲交通網站好廢,你未必可以咁早買定,但最起碼可以 ...

請問你有冇去過la roca village?
大吾大?

大宅

Wishsss 發表於 19-5-8 00:12

請問你有冇去過la roca village?

哈哈,無去過,我日日都用緊西班牙既3大outet 網買野,所以一般旅行都唔會shopping.

侯爵府

睛靈勳章

maikita 發表於 19-5-8 04:37
哈哈,無去過,我日日都用緊西班牙既3大outet 網買野,所以一般旅行都唔會shopping.
...

thanks

複式洋房

ss1120 發表於 19-5-5 23:48

有以下建議
(1)你會用咩方法去TOLEDO 及 SEGOVIA, 如果是坐火車,最好住近火車站。
(2)DAY 5 去到GRANADA, 可以考慮參加 ALHAMBRA 宫的NIGHT TOUR, 感覺很正,因為晚上有另一種感覺。我去年是先去了NIGHT TOUR, 第二天日頭再去多一次,行足一日先剛剛好行完。你是不是已經訂票,因為我之次好早BOOK, 也只有下午4:00 入宫。
(3) 我由GRANADA 坐巴士去機場,市中心入到去機場大約30-45分鐘。如果你住得近機場巴士站,只要上網睇定班次,都好易預到時間。
(4) 我上次都係坐機去巴賽,你坐咩航空公司。我地差不時間有兩班機,CHECK IN 極慢,上一班機起飛時間到了,都未做完CHECK IN. 最後我都要DELAY.

大宅

zhijian 發表於 19-5-14 07:09
有以下建議
(1)你會用咩方法去TOLEDO 及 SEGOVIA, 如果是坐火車,最好住近火車站。
(2)DAY 5 去到GR ...

Hello 多謝你嘅回覆
1-起初想分2日玩,都是巴士,後來發現klook 有day trip 可去曬2處,review 不錯,應會選呢個

2-我已買11:00am 飛,打算 9:30 入去睇其他先

3- 19:25機,那我預 2hr 前到機場(5:25),預1.5 hr 由宮回酒店取行李+搭巴士到機場,這樣夠時間嗎?

4- Vueling airline 呀!on time 去到已 20:55 如果再 delay 去到勁夜,有點恐怖而且可能趕不到尾班火車或巴士出市區
早一班機是12:25 ,完全趕不到

複式洋房

ss1120 發表於 19-5-14 07:40
Hello 多謝你嘅回覆
1-起初想分2日玩,都是巴士,後來發現klook 有day trip 可去曬2處,review 不錯,應會 ...

1. 我上次去TOLEDO 也玩足一日,一日跑兩個點,很辛苦。反而另一個SEVGXXX , 好多人都話半日就夠。你考慮分兩日,因為MADRID 冇乜野玩。
3. 咁你最好住近 PLAZA ISABEL CATOLICA. 因為去 皇宫的小巴總站係果度附近,另外附近亦有去機場巴士的車站,咁你會方便好多。我上次住係NH collection山 Granada Victoria. 行過對面,走多三分鐘就係巴士站去機場。
P.S.

複式洋房

zhijian 發表於 19-5-14 20:54
1. 我上次去TOLEDO 也玩足一日,一日跑兩個點,很辛苦。反而另一個SEVGXXX , 好多人都話半日就夠。你考慮 ...

我就係上次行去坐車去皇宫,在PLAZA ISABEL, 比吉卜塞人係後面偷錢,好在大叫,力保不失。佢仲跌多100歐出來分散我注意力,跟住走左去。
4. 我估我上次就係同你坐同時間的機去巴賽。我去巴賽,又差D 比偷電話,好在留意到,對方立刻縮手。我兩差D比偷野都係推住兩個行李。
總結,華人及兩手住喼,就會成為佢地目標。

大宅

1. 我上次去TOLEDO 也玩足一日,一日跑兩個點,很辛苦。反而另一個SEVGXXX , 好多人都話半日就夠。你考慮 ...

其實我響馬德里係有足四日嘅,起初都諗住分開每達地方一日,其實馬德里除咗呢兩處之外仲有啲咩特色野睇?

Granada 一早已經book咗 hotel Catalonia Granada, 去機場同Alhambra 都方便嘅, 都唔會轉啦!剛search左而家訂NH貴好多 €259.02 vs €138.29 (暫book住兩晚價錢)

大宅

我就係上次行去坐車去皇宫,在PLAZA ISABEL, 比吉卜塞人係後面偷錢,好在大叫,力保不失。佢仲跌多100歐 ...

其實我曾經有因為小偷同天氣熱嘅關係有諗過唔去,但係搞搞吓都冇理,算啦,繼續去啦,自己小心啲囉

你上次都係搭vueling? 咁就死火喇,你delay左幾多個鐘?同埋你去到巴塞幾多點啊夜晚搭咩車出市區?我book左 condes de Barcelona hotel
呢個(相片)係咪應該係機場巴士呀?每08分同埋38分都會有一班車出市區,最遲一班係2338

呢一間係咪都要自己print定張boarding pass出嚟架?如果唔係又係罰錢罰到痴根嗰隻?

Thanks

複式洋房

ss1120 發表於 19-5-14 21:36

其實我曾經有因為小偷同天氣熱嘅關係有諗過唔去,但係搞搞吓 ...

我都係坐VUELING, 建議你早點去CHECK IN. 因為我睇過一些英文網的COMMENT, 話有人試過OVERBOOK, 後尾check in的人去上唔到機,我當日就順利,只係DELAY。 不過,我去到巴賽就大件事了。我都係住 CONDES DE BARCELONA 附近。我都係坐機場巴士,諗住去到加泰廣場附近落車去酒店點知上到車後,行了15-20鐘後,去到一個中途站,司機叫所有人落車,包括當地人唔知點解。最後我地一家人要坐地鐵,推住兩個喼又上又落,轉了兩次車先到酒店,就係這個時候差些比人偷手機,好在有了GRANADA的經驗,所以小心左好多。後來原來因為果日開始有的士抗議UBER 擺工,停曬係市中心。

大宅

zhijian 發表於 19-5-15 06:45
我都係坐VUELING, 建議你早點去CHECK IN. 因為我睇過一些英文網的COMMENT, 話有人試過OVERBOOK, 後尾chec ...

又小偷又delay 又罷工⋯⋯真係無言

仲以為會好過 Ryan air (未坐過但網評甚差) 坐 vueling 響巴塞邊個 terminal 落機架?過關是否龜速呢?機場巴士位置易找嗎?我見可上網買定巴士飛,你現場買?

多謝提醒,1925機,咁我早3個小時去到啦⋯⋯預鬆d去等佢開閘 checkin

其實有諗過搭火車,但又唔係直達,最重要係坐普通位行李冇保障,雖然之前爬文已諗住買單車鎖,但咁様心裡都有擔心,全程車都不能休息

水晶宮

回覆 a328 的帖子

坐火車洗唔洗買PASS?

首頁
45678...9

尾頁

跳至