0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀女個幾月,日頭比較好訓,出街都訓,整佢醒一醒就訓返,請問點樣令佢日頭唔好訓咁多?夜晚12開始個轉奶之後就好精神,飲完抱陣放低佢一陣就爆喊,喊唔停,咁就抱多陣啦,點知抱都無用,比奶咀唔要,照繼續抱,會停一停,但會好炆陣,炆炆下又喊唔停,試下沖多小小奶,佢飲,但一路飲又炆又喊,氹佢有幾次訓到但一放落床即醒,琴晚攪左5個鐘,真係喊左出黎,請問點解會咁樣?我唔知可以點做!唉

大宅

Syanlee 發表於 18-11-27 10:59
呀女個幾月,日頭比較好訓,出街都訓,整佢醒一醒就訓返,請問點樣令佢日頭唔好訓咁多?夜晚12開始個轉奶之 ...

夜晚嗰餐就算佢炆都要佢食飽,因為佢唔飽就會唔肯瞓,我而家日抖多數點幾鐘嗰次唔比佢瞓,放佢在床仔同佢傾計,佢大概2個鐘左右就會餓,我就會比佢沖涼,拖到佢3個鐘先比佢食,食完佢都未必瞓,我又會由佢,2轉唔瞓佢再食就會好好瞓

大宅

呀女個幾月,日頭比較好訓,出街都訓,整佢醒一醒就訓返,請問點樣令佢日頭唔好訓咁多?夜晚12開始個轉奶之 ...

另外,媽媽加油。。。。我都試過好似你咁點氹佢都喊,對住bb 直頭喊左出來,有咩搞唔掂在度傾吓。。。有多啲人傾吓會好啲架

大宅

pear000 發表於 18-11-27 11:56
夜晚嗰餐就算佢炆都要佢食飽,因為佢唔飽就會唔肯瞓,我而家日抖多數點幾鐘嗰次唔比佢瞓,放佢在床仔同佢 ...

我沖開120ml,呢排開始飲淨4-50ml,佢會飲飲下訓著,我照餵多陣佢都無反應,照由佢訓,但夜晚咁樣訓一陣就爆喊,試過再餵,有時都係喊唔肯飲,有時飲得1-20ml又訓著,但一放低又醒又爆喊,咁樣都好晒奶

大宅

pear000 發表於 18-11-27 11:58
另外,媽媽加油。。。。我都試過好似你咁點氹佢都喊,對住bb 直頭喊左出來,有咩搞唔掂在度傾吓。。。有多 ...

會呀,呢到有好多建議同解決方法好想知有無媽媽都係咁,會點做?

大宅

我個 case 同你有啲似
BB 也是個半月
日頭係睡寶寶,瞓得好冧,唔易醒
夜晚由 9 點零開始
勁精神,仲係咁 chur 奶飲
飲飽明明打哂喊露,都仲要扭眼瞓
一扭眼瞓抱抱都未必掂,跟手就爆喊...
成日要人肉奶咀(我埋身餵人奶)才能 settle
好不容易瞓著放返上 BB 床
佢又勁易醒,醒左又要抱又要氹...
晚晚都冇得瞓人都顛

大宅

MinMinDes 發表於 18-11-27 13:32
我個 case 同你有啲似
BB 也是個半月
日頭係睡寶寶,瞓得好冧,唔易醒

好難攪

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得佢系作息時間冇調整好,你日頭咪俾佢訓太多,一定要同佢玩,佢真係好眼訓先俾佢訓

大宅

我都有呢個情況 真係叫救命, 前排俾人肉奶咀佢都仲可以哄到佢訓, 而家人肉奶咀都吾食,會發脾氣。 我都想知有咩方法

大宅

回覆樓主:

我個b仲有2日就滿月啦,同你個b一樣,日頭係咁訓, 夜晚飲完12點個轉奶,就唔肯訓, 奶咀,飲奶, 抱佢都唔訓, 仲好炆。之後我日頭唔比佢訓,同佢傾計, 傾傾下佢會自己訓著左, 搞極都唔醒, 但到夜晚又係咁, 訓唔著佢好炆

珍珠宮

似乎係日頭訓得太多,所以夜晚扭,唔愿訓。日頭多同佢講嘢,屋企又要拉開窗簾布,等去逐漸有日夜之分。

大宅

Syanlee 發表於 18-11-27 12:01
我沖開120ml,呢排開始飲淨4-50ml,佢會飲飲下訓著,我照餵多陣佢都無反應,照由佢訓,但夜晚咁樣訓 ...

佢應該未夠飽但眼瞓,你要照餵,真係對佢唔殘忍就係對自己殘忍,我以前會好似你咁唔想迫佢食,後來發覺佢真係要夠飽先會瞓得好,你有冇用方法整醒吓佢,例如搞吓佢腳板底。。。再加埋輕拍奶樽等,等佢醒左就可以餵多少少

大宅

RubyYu07 發表於 18-11-27 16:57
似乎係日頭訓得太多,所以夜晚扭,唔愿訓。日頭多同佢講嘢,屋企又要拉開窗簾布,等去逐漸有日夜之分。
...

有呀,日頭我都係開窗簾,夜晚訓教開盞暗暗地既燈,因為想望到佢

大宅

WB_BB 發表於 18-11-27 16:50
我個b仲有2日就滿月啦,同你個b一樣,日頭係咁訓, 夜晚飲完12點個轉奶,就唔肯訓, 奶咀,飲奶, 抱佢都唔訓, ...

一樣,我日頭都有試唔俾佢訓,同佢講下野整下佢,但佢都係好好訓

大宅

pear000 發表於 18-11-27 17:20
佢應該未夠飽但眼瞓,你要照餵,真係對佢唔殘忍就係對自己殘忍,我以前會好似你咁唔想迫佢食,後來發覺佢 ...

有呀,點郁佢個咀都係無反應

侯爵府

回覆 Syanlee 的帖子

因為你BB 日夜癲倒左喇, 你真係要忍心D 等佢日頭唔好訓咁多, 我BB 由出世到而家5 個月, 日頭時間加埋唔會訓多過3個鐘, 夜晚8 點就訓到第二朝架喇
你BB 咪夜晚唔訓變左日頭勁訓

大宅

freshrose 發表於 18-11-28 10:26
回覆 Syanlee 的帖子

因為你BB 日夜癲倒左喇, 你真係要忍心D 等佢日頭唔好訓咁多, 我BB 由出世到而家5 個 ...

點郁都醒唔到,唔會好精神,醒都係開半隻眼望望下又訓返,請問有咩辦法可以令佢精神,同埋保持住唔訓

複式洋房

可能脹氣啊,你試試日頭同佢做下排氣操,郁郁手仔腳仔甘⋯⋯

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

夜晚喊,會唔會持續吖,唔知會唔會肚痛。

洋房

我仔個幾月大既時候都係咁,人都癲!後來發現佢係腸絞痛,BB係未夠3、4個月大時常發生,好多B都會有,當佢地喊時就打直佢地個人抱,佢地會舒服D,我就有幫亞仔兩、三日碌一次雞蛋同每日按吓肚仔,等佢地排咗D氣出黎,再唔得就睇吓會唔會比佢飲肥仔水,因為我亞仔夜晚都扭得利害,我有比佢飲,飲咗確實見效無再扭,但我唔係日日亦無跟足份量比佢飲,只係碌雞蛋同按肚唔得先比少少佢飲!

首頁

尾頁

跳至