嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個bb剛1個月多d,夜晚訓覺經常扎醒,好頻密, 佢好想訓覺,但扎醒又嚇親自已甘,訓吾到,手腳會亂fing.反健康院 姑娘問係托醒定係抽筋, 我吾識分。 有冇JM知點分。

複式洋房

Happylau007 發表於 18-11-30 09:29
我個bb剛1個月多d,夜晚訓覺經常扎醒,好頻密, 佢好想訓覺,但扎醒又嚇親自已甘,訓吾到,手腳會亂fing.反 ...

下一次 錄低佢去健康院嘅時候畀姑娘睇。我個仔都係 而家剛剛兩個月 經常扎醒 我買咗啲包皮綁住佢啲手,宜家夜晚瞓得好咗
回覆 Happylau007 的帖子

Hi Happylau007 ,初生BB 神經系統發展和對肌肉控制未成熟,會有唔同嘅生理反射動作例如驚跳反射,當有外界刺激(聲響/觸碰/強光),會有手腳抖動的反應,當瞓覺時四周突然有聲音,BB可能會"紮一紮",好多時亦會醒左喊,驚跳反射大概係4個月會消失,媽媽可以輕輕拍下掃下BB ,細聲係佢耳邊哼住兒歌,令BB放鬆d同安全感大d,可以幫助BB入睡架。抽筋一般是是較大幅度肢體抽動、肌肉僵硬, 如果BB只係瞓覺時有手腳抖動,比較似係驚跳反射,媽媽唔好太擔心。幾時再返健康院?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-30 15:43

Hi Happylau007 ,初生BB 神經系統發展和對肌肉控制未成熟,會有唔同嘅生理反射 ...

bb而家個半月大, 我發覺佢想入睡時, 夜晚3點左右就扎得好西利, 好似控制吾到自已甘, 我抱一抱佢, 佢又冇甘扎。想請問如果抽筋會吾會抱一抱就會停?

大宅

Happylau007 發表於 18-12-2 09:32

bb而家個半月大, 我發覺佢想入睡時, 夜晚3點左右就扎 ...

你試下用有魔術貼的包被包實bb,體下瞓得好無,如果都扎,可能係抽筋哦。我仔之都成日扎醒,包住就好好瞓,有安全感。

大宅

irismomopig 發表於 18-12-2 17:14
你試下用有魔術貼的包被包實bb,體下瞓得好無,如果都扎,可能係抽筋哦。我仔之都成日扎醒,包住就好好瞓 ...

試過用包被包,但佢吾鐘意人包住佢對手。包住對手會挣扎同喊

大宅

有無試過訓著左先包?我都係等啊仔訓著先包就吾掙扎
Happylau007 發表於 18-12-2 09:32

bb而家個半月大, 我發覺佢想入睡時, 夜晚3點左右就扎 ...

如果BB抱一抱就會停,唔太似係抽筋,俾BB蓋有媽媽氣味嘅被增加佢安全感,左右兩邊輪流微微打側咁瞓, BB無咁容易扎醒,抖氣會舒服D,仲可以減少嘔/回奶倒流氣管機會架。初生BB腸道未成熟容易積聚肚風,影響BB瞓覺時會郁手郁腳/發出聲音, 媽媽留意下肚仔有冇漲漲實實? 難唔難掃風? 有冇係兩餐中間按摩肚仔
?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至