嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說阿仔感冒完退左燒2日,燒時亦無話好嚴重 ,38點幾咁,點知星期5阿仔無啦啦又話耳下痛,我地噤下又見腫左未見過唔識呀 即刻打去醫院問, 有兒科醫生即去睇啦,嗰位未睇過嘅江醫生一黎就話安排同佢做檢查啦可能含膿, 睇2下就話同 你安排入院啦

好嘞阿仔未入過院,好驚,諗諗下想聽日先再黎睇相熟醫生,話唔入,護士ok ,轉頭話醫生要同我地傾,一黎係咁話聽日唔抵,你要住一晚先claim到保險呀,佢就話聽日要住耐d呀又要等,5點後又貴,挽下手要星期日先搞掂呀,我地話想唔瞓醫院,佢點都話瞓一晚最快,又話check左冇乜事食抗生素就好,好嘞我無醫學智識,比佢兇到以為要check ,入左,但完全feel到佢目的

入到院見到相熟醫生,即刻要求轉醫生,護士ok ,江醫生即刻打黎嬲豬話唔洗轉,又逼護士同我地explain ,我堅持final decision 食咩藥咩treatment要相熟醫生話事,護士都話完全明白,江醫生個人意見你唔洗理

最後好好人嘅相熟醫生特別半夜入黎了解完病歷再特意同我地解釋(同鬧我地) 個d乜抽血拎d鼻屎同撩口腔去種菌係完全無謂同令阿仔受不必要嘅痛苦,叫我地記住唔好急唔好亂(被人兇到) 佢話醫生入面都有衰人....你要自己保護個仔(emoji)‍♀佢話你個仔咁精神食得玩得跑得又多野講,邊度有事,同埋感冒後小朋友有淋巴腫係會自己好ga ,佢話你如果聽日黎睇我會話你知無事(emoji)‍♀(emoji)‍♀佢仲話兒科醫生有指引3歲以上先撩喉ga !!個江醫生真係為錢唔理d 小朋友

佢完全冇講有機會係燒後淋巴問題,淨係話可能有膿,一係佢唔識一係搶錢,診金300變2300

佢為咗賺多啲要冇病嘅小朋友住醫院承受感染其他醫院病菌嘅風險又要受不必要嘅痛苦

男爵府

陪月勳章

St Paul?? 咁易有位收你仔入院? 想當年大女高燒都只係叫我地入政府急症, 話冇床位, 之後真係唔再敢去St Paul

不過緊有呢類醫生, 叫你呢樣驗o個樣驗.....

複式洋房

Monkeyb003 發表於 18-12-4 12:55
話說阿仔感冒完退左燒2日,燒時亦無話好嚴重 ,38點幾咁,點知星期5阿仔無啦啦又話耳下痛,我地噤下又見腫 ...

一係好渣一係好差

Yuk_Lam    發表於 19-12-19 15:56

公爵府

回覆樓主:

我知呢個醫生....九年前
我個仔(當時2歲)發燒(38.2度),又咳,帶咗佢睇呢個醫生,佢話我個仔有輕微氣管炎,最好入院住起碼3天,我同C6話"吓,咁嚴重?",個醫生話好多小朋友咁情形最好入院,驚夜晚咳到窒息,佢咁講,我哋信佢,便幫阿仔辦入院.

由决定入院至入病房共等了3小時,做了流感測試A及B型,醫生又話照X-ray...

入了病房後,己經下午三點鍾有多,我和C6未食lunch,便叫工人陪阿仔,半小時後我哋返病房,點知工人話....
我哋出咗去時,有個姑娘入嚟同阿仔抽血,阿仔喊哂,但我哋事前不知情,我又死蠢沒有立即問姑娘點解...

Yuk_Lam    發表於 19-12-19 15:56

公爵府

OKC 發表於 19-1-25 16:48
我知呢個醫生....九年前
我個仔(當時2歲)發燒(38.2度),又咳,帶咗佢睇呢個醫生,佢話我個仔有輕微氣管炎,最好 ...

住了一晚普通3人房,第ニ日江醫生話要留多一天,我阿仔入院時發一發燒,跟住都冇發燒(37.5以下),個醫生話我個仔X-ray片照到個肺有少少花咗,最好繼續留院.

到下午時,姑娘送藥,阿仔之前食咳加止傷風藥,姑娘擺嚟D藥有D白色,我問佢咩嚟,佢話喺抗生素,我當時問佢醫生冇話俾我知仔仔要食抗生素,佢叫我問醫生,我call佢,佢話我阿仔個肺花了少少,最好食,佢好唔professional,俾個小朋友食抗生素時,喺唔喺應同家長商量一下?最係我聽完咗個醫生advice,便決定俾阿仔食
我問過醫生是否肺炎,佢話未算喺...

sorry個post很長,但我要寫哂出來作為BK媽咪的參考...

Yuk_Lam    發表於 19-12-19 15:57

公爵府

OKC 發表於 19-1-25 17:20
住了一晚普通3人房,第ニ日江醫生話要留多一天,我阿仔入院時發一發燒,跟住都冇發燒(37.5以下),個醫生話我 ...

住了一晚普通3人房,第ニ日江醫生話要留多一天,我阿仔入院時發一發燒,跟住都冇發燒(37.5以下),個醫生話我個仔X-ray片照到個肺有少少花咗,最好繼續留院.

到下午時,姑娘送藥,阿仔之前食咳加止傷風藥,姑娘擺嚟D藥有D白色,我問佢咩嚟,佢話喺抗生素,我當時問佢醫生冇話俾我知仔仔要食抗生素,佢叫我問醫生,我call佢,佢話我阿仔個肺花了少少,最好食,佢好唔professional,俾個小朋友食抗生素時,喺唔喺應同家長商量一下?最係我聽完咗個醫生advice,便決定俾阿仔食
我問過醫生是否肺炎,佢話未算喺...

公爵府

OKC 發表於 19-1-25 17:22
住了一晚普通3人房,第ニ日江醫生話要留多一天,我阿仔入院時發一發燒,跟住都冇發燒(37.5以下),個醫生話我 ...

我直情覺得個江醫生喺掠水,首先我個仔仔唔喺嚴重,佢一驗到有初期氣管炎,便話要住3-5日院,又沒有在知會我情況下做blood tests, 其他流感測試,我好懷疑佢操守....
當時我地係新手父母便聽佢點!我記得佢仲話你地有保險嘛⋯⋯
佢似係跑數多過似醫生

公爵府

漏左無提,

將單萬幾蚊,其中一項是"laboratory tests",共$3500,有$500喺驗甲型及乙型流感,呢個我知,blood test(我事前唔知)charge $1500,另外一樣喺"R.V. Panel"charge $1500,我問姑娘喺セ,佢話喺其他流感tests,我好奇怪便同姑娘講我個仔唔喺高燒,只是入院時38.2度,跟住冇再發燒,點解要做所有流感測試同blood test...

複式洋房

真係好慘

公爵府

話說阿仔感冒完退左燒2日,燒時亦無話好嚴重 ,38點幾咁,點知星期5阿仔無啦啦又話耳下痛,我地噤下又見腫 ...

樓主,我同你經歷好相處似!

千祈唔好揾呢個江俊達!品格好有問題!

別墅

講問可介紹你的相熟兒科嗎?

複式洋房

剛睇完佢
都覺得佢完全無醫德
我個女 係咳左 8 日
講到又氣管窄 又做化驗 講到要做咁 即係叫我留院喇
睇到你地咁講 擺明 只爭錢
唔好睇佢 唔係真係想醫人

如果唔係 St. Paul 個註診醫生無番都唔睇你
先前睇註診醫生 都話呀女氣管ok

複式洋房

洋房

回覆 Monkeyb003 的帖子

因流感覆診,打去聖保祿醫院,醫院安排這位醫生見女兒。一開口就叫我們check晒所有嘢。 但我了解食完特敏福是可能存在低燒的,問醫生能否觀察多一天,佢就話醫院不能hold床位,想我們立即做晒checking. 我無講自己有幫女兒買保險,佢就自己狂講保險d嘢,同你的留言一樣。好後悔無check醫生背景就看他,簡直浪費金錢。

大宅

咁衰架, 我都聽過唔少有D醫生無咩醫德, 一味叫你Check呢樣Check個樣.
~開開心心過每一天~

大宅

Shekbb 發表於 19-3-3 19:18
講問可介紹你的相熟兒科嗎?

我小朋友睇開中環既張傑醫生, 之前都係朋友介紹張醫生比我.

佢診症開藥準唔會拖症, 同埋佢都係好多間醫院有掛單, 你可以參考下OK唔OK.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=261

~開開心心過每一天~

民房

Yuk_Lam 發表於 19-12-19 16:00
我小朋友睇開中環既張傑醫生, 之前都係朋友介紹張醫生比我.

佢診症開藥準唔會拖症, 同埋佢都係好多間醫院 ...

江醫生冇係聖保祿做啦

大宅

Puilee092019 發表於 20-9-28 21:55
江醫生冇係聖保祿做啦

我無睇過江醫生, 我小朋友睇開中環既張傑醫生.

https://www.seedoctor.com.hk/dr_detail-1.asp?dr_doctor=261

~開開心心過每一天~

首頁

尾頁

跳至