自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chrisdina 發表於 18-12-6 21:34
請問你停食有反彈嗎?
我keep住有食,一遲左食已經不停流

一唔食就多,或遲食又多,因我只黎四天,頭一天食一或兩次,第二天三次,第三天一次,所以唔麻煩,但如果黎好多日就可能成日食住

大宅

chrisdina 發表於 18-12-6 22:17
我岩岩起身(係外國)乜都未做,淨係睇各JM d回覆,再去一去廚房,衣家已經頭暈暈又氣喘

其實重有方法可 ...

睇到你嘅情況已經嚴重影響左生活

有jm講得啱
每個器官都有佢嘅功能
我嘅中醫都話割咗係冇咁好
如果可以留嘅話當然留啦
但係當呢個器官發揮唔到佢應有嘅功能
反成為病患之源頭
試盡方法都搞唔好
未捱過嘅人係唔會明白嗰種痛苦

子爵府

我10月切除子宮頸,暫時無覺有影響

大宅

回覆樓主:

樓主, 我係巳做子宮全切除, 現在40中, 早幾年做的。 有保留卵巢。 我不是血崩,我是有癌前病變(未成cancer) 巳生育。 加上家母是子宮癌者(十幾年前5x 第三期, 要全切加化療)
所以好快就決定做手術。
呢幾年除了沒m come 煩惱, 個人健康也好, 就是易肥。
至於係咪老得快, 我媽媽我唔太覺, 我呢,係有些變化當然踏入40中容貌幾年間有變是一定啦,如果30幾我又唔會認為老得快, 始終荷爾蒙係由卵巢分泌。

象牙宮

咁生咗bb未?

子爵府

回覆樓主:

pm左

男爵府

回覆 chrisdina 的帖子

我4×、今10年月切了、保留卵巢、身体無乜影個響、而家無M一身鬆、吾洗再受折磨了
其實你食甘多藥、精神受折磨個人仲老得快、身体仲快殘

wcpcelia    發表於 19-3-3 08:40

公爵府

chrisdina 發表於 18-12-6 00:29
因為血崩,fibroid 等問題已經困苦左好幾年
中西藥都冇幫助,一個月有起碼2星期因為m到攪到不似人型,又已 ...

子宮燒焯術應該幫到你,唔需要切子宮,但副作用係唔可以再生育,問下婦科醫生,我都想做,可惜身體問題,做手術風險大,公立同私家都唔肯做,只能食止血藥同補血藥,等收經為止,除非發生嚴重問題影響生命,先肯幫我做手術,好慘

大宅

pinkymessage 發表於 18-12-6 23:56
我都係經量多醫生建議用mirena,戴左半年,經血小左一半,但未置於好似其他用家小到得幾滴,量多果幾日都要 ...

我39。我和你差不多帶了十個月,M已少了,但還是維持兩星期,滲下滲下,有時會大大片!初時也脫髪,現在好點!但成曰想小便及脾氣有點大!

醫生也叫我切,但我是發覺細胞異常,癌前病變,所以帶子宮環來控制子宮變厚。其實自己想生多個,醫生話可以check了三次冇異常細胞,可以脫下來,試下懷孕,自己心大心細!

伯爵府

我39歲果年切左子宮,同樓主一樣M不定,日日同M巾相伴,個瘤大到頂住個胃比人以為我大肚,個瘤令我行唔安食唔落,心情好差!今年我44啦無病無痛又無特別老到,心情非常好無左月月痛到死去活來,又唔洗每月有開水喉濕立立的感覺,只係愛愛時無禁敏感,其他都正常重有其他人的個案因人而異,唔可以一概而論,人人都唔同辛苦的係樓主,自己身体自己話事人地感覺唔到你的辛苦~加油樓主~

珍珠宮

chrisdina 發表於 18-12-6 09:15
除左血崩,個人虛得好緊要,根本不能正常生活
非常非常影響情緒,已經又depress又anxiety
間唔中精神好果 ...

兩害取其輕,只能咁樣

珍珠宮

超級特務 發表於 18-12-6 10:03
我都係生完bb量多咗,影響血色素低,易攰易頭暈。

易攰易暈對我黎講困擾到覺得無明天咁
我情願睇落老十年但精精神神

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chrisdina 發表於 18-12-6 21:32
我個醫生又話唔關我個fibroid事,我search online,似係子宮肌腺症
可以send個藥名比我嗎?
個西醫岩岩都開 ...

肌腺可以好嚴重
我係Facebook群組
睇倒啲病友,用盡各種方法去處理

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

超級特務 發表於 18-12-6 10:01
生完小朋友,子宮大咗,經量會多過未生。
我聽我個婦科醫生講。

係? 又唔覺喎!感覺係少左
放下自在

伯爵府

2011精緻種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chrisdina 發表於 18-12-7 02:00
綜合咁多位JM所言
其實切唔係大問題,後患亦好似冇乜
好似最大concern係做得唔好,影響bladder同腸

你有冇睇吓做海扶資料?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

中西藥都冇幫助,一個月有起碼2星期因為m到攪到不似人型,又已 ...

已經有兩個小朋友, 唔諗喇, 切喇! 太影響生活喇
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

會唔會試下睇中醫飲中藥睇下有無改善先?

大宅

我之前都因為子宮肌瘤而血崩,甚至引致貧血,朋友介紹左個女中醫俾我調理,我睇左半年已經有改善了。

大宅

回覆樓主:

其實長期血崩對身體影響重大過切除咗子宮

我36歲切除咗子宮現在差不多50歲

試咗咁多方法都唔得就要面對現實

手術後其他一切正常,我唔覺得有什麼壞處

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我係過來人,切咗真係一天光晒,手術後對我冇任何不良影響,我個人認為值得做

首頁

尾頁

跳至