家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

niuniuma 發表於 18-12-8 07:38
請多多指教。

呢筆錢係咪閒錢?短期之內都唔使用。 要做下功課、睇下心水係啲乜嘢
不要從別人的嘴裡去認識我

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

niuniuma 發表於 18-12-8 08:26
係閒錢,請推薦

畀你參考下

我宜家有3,5,6,66,939,3988,2388, 2388打算再加碼。3988股價低、冇乜肉食、上落唔大,有機會升返會放走

以前有2,11,1398,2638, 同埋港交所

分散投資,唔好全部放曬去股票市場

禁止訪問

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-8 08:57
畀你參考下

我宜家有3,5,6,66,939,3988,2388, 2388打算再加碼。3988股價低、冇乜肉食、上落唔大, ...

jm,你點睇6號仔?我係$68入左好多,依家得返$53,好驚

子爵府

if only 10萬, try not buy too many different stocks. Each one counts separate transaction fees... I would just choose may be two high interest rate ones, and at most 3.

心盲最可怕。

寶石宮

2023年兔年勳章

niuniuma 發表於 18-12-8 09:23
多謝分享。請問係銀行買賣還是證券行?手續費等駛費如何考慮?

證券行費用平好多長揸考慮放CCASS

蛋皇哥0127    發表於 18-12-12 15:32

侯爵府

crystal媽咪 發表於 18-12-8 08:57
畀你參考下

我宜家有3,5,6,66,939,3988,2388, 2388打算再加碼。3988股價低、冇乜肉食、上落唔大, ...

10萬唔多,好難再分散

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

寶石宮

2023年兔年勳章

niuniuma 發表於 18-12-8 11:43
請問什麼是CCASS?

中央結算(CCASS)投資者戶口

複式洋房

我買佐大陸理財咯,買佐20萬??

侯爵府

niuniuma 發表於 18-12-8 11:43
可否推荐一下

推薦你看看書、投資區,例如Starman丶曾淵滄等

子爵府

niuniuma 發表於 18-12-8 11:40
would you please recommend two high rates?

上面 4# 讲果 d 都是高息好股,你都可以考虑。我自己买 d 低位 2-3 线股,一般选一些增长股,起码 3-5 厘息,但会风险高,因为唔是 blue chip。

心盲最可怕。

寶石宮

niuniuma 發表於 18-12-8 09:23
多謝分享。請問係銀行買賣還是證券行?手續費等駛費如何考慮?

我暫時都係喺證券行買賣,收費每次大概130蚊左右, 要計佣金、結算費、印花稅、交易徵費等等。有人會用銀行或者證券行啲apps。 不過之前爬文唔好用渣打,臨收市或開市、繁忙時間好多時load唔到.
可以search下呢度 都多人用一通同埋富途牛牛

寶石宮

sunshine0613 發表於 18-12-8 10:48
10萬唔多,好難再分散

睇下買咩number, 11、2、港交所嗰啲就難啲。 細價嘅都可以買少少,因十萬閒錢如果擺曬落股票,一大跌好多人情緒起伏好大,會急急放曬佢。抽番兩萬蚊做定期都仲有啲揸拿。
我買四樓我講嗰啲就ok嘅,就算價跌咗都仲有得收息

寶石宮

green_flower 發表於 18-12-8 10:38
jm,你點睇6號仔?我係$68入左好多,依家得返$53,好驚

而家$53.2(一手$26600), 你講得出$68入咗好多,應該(責)咗好多錢喺度。之前派息比率係持續增加。我係$61左右買嘅, 我會繼續持有。如果真係(責)得太多,升返少少你放少少先

寶石宮

2023年兔年勳章

crystal媽咪 發表於 18-12-9 11:29
我暫時都係喺證券行買賣,收費每次大概130蚊左右, 要計佣金、結算費、印花稅、交易徵費等等。有人會用銀行 ...

富途個app好用
IB都好 平民PB 孖展平通股票行

首頁

尾頁

跳至