自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

yfkyau 發表於 18-12-9 23:13
本人中女一名,從未正式拍過拖,
冇咩男人緣,樣貌平凡,偏肥,
不知不覺間單身左十幾年了,

咁咪當無囉,預左無咁你過唔過到?以往個三十年又點過?

珍珠宮

yfkyau 發表於 18-12-9 23:45
其實講真,我都有要求的,
我唔會生仔的,同埋個男人要養得起我囉

今時今日搵個養得起男人既女人可能易過搵過養得起女人既男人。

搵人養係呢一代都係唔好發夢唔該。

珍珠宮

難離難捨 發表於 18-12-10 00:21
同意,依家真係好多女强人
反而愈來愈多裙腳仔

女人都係打份工姐叫咩女強人丫
香港既教育同工種係 favour 女人
男人女人都要養得起自己人地先睇得你起

不過窮呢,一個人窮係舒服過兩個人窮
一個人唔使遷就同磨擦,兩個人就要喇

珍珠宮

lenareina 發表於 18-12-10 00:26
呢個世界係等價交換
你又唔生仔
自已只係兼職,又要人養你

來電既剎那之後,要維持就係 common goal, mutual respect, 起碼要各取所需
如果我在一個不能給別人甚麼的 position
我會選擇單身

珍珠宮

難離難捨 發表於 18-12-10 00:33
依家職場見d男仔好弱。
以前唔係咁,
唔知係女性受多左教育定男仔水平下降。

男仔係好弱,所以嫁得過既男人好少。
養得起自己係底線,於男於女都係

珍珠宮

lenareina 發表於 18-12-10 00:35
呻下當然ok
但如果你試下改下,嘗試識多啲人
最重要係Manage 下expectations

其實唔少外在條件同心地都唔好又搵唔到錢既女仔都碼得實一個正正常常但無乜優點既男人,因為佢地知道男人要乜,識俾面、識照顧、識令男人有英雄感,知進退知自己要乜,知道同男人要求自己想要既野要咩技巧,佢地一樣有要求,不過份人好實際,唔會淨係話我要乜我想咁,會間接俾人知道佢有乜優點。

珍珠宮

yfkyau 發表於 18-12-10 00:41
呢幾位JM,你估個個都BK標準,文員人有三,四皮咩,發夢都無早啦
我身邊最勁果個做教師都係搵三四萬姐,
我無B ...

米好貴,而家一個搵三四萬既男人要租屋都好難養兩個人
搵兩萬零個 d 加你份兼職,我諗只能一齊租劏房

如果你對一個人無公屋養起自己衣食住行要幾多錢有概念,你就知一個養得起你既男人養完你要有錢同你慳慳地拍拖培養感情佢要搵起碼三萬蚊(補充:劏房價,且男人學歷外型職業不理想、工作操勞時間長)

搵一個搵三萬蚊既男人唔難,咁俾你識到你點留住佢?呢樣先係你要諗既野
唔係同人講我唔乜乜唔物物仲要咁咁咁,你係愛我既你當然會願意。

珍珠宮

Ms_peony 發表於 18-12-10 00:58
樓主,我都明白妳心情,我都係單身中女

有時我會諗自己圈子係咪太窄識唔到人,或者搵啲多男性玩嘅興趣,例 ...

要先知道自己想要甚麼,再鎖定目標類型可以咩渠道識,否則便緣木求魚。

我只知自己要的太奇怪,想對方聰明風趣獨立有責任心又溫柔=發夢 / 騙子,我都唔想生仔,同事唔想掂,人地介紹又奇怪,出去識又唔想/無時間,所以都係算了,等運到。

珍珠宮

flori 發表於 18-12-10 01:19
樓主自己都唔係無條件咁去愛一個男人(要養得起自己,同意唔生仔),但又要求人地無私咁愛她

...

我兩代有長期病患既男親友,兩位都無意搵伴侶
唔係話有病就無資格要人愛
係人家 at the first place 覺得自己不能給別人甚麼不如單身好了,都未諗到去個一步話人地要咁要咁

我想樓主未差到我男親友們個種長期病患,因為人地病到唔會諗生仔,樓主係諗「我唔生仔會好 d」,既然係咁就諗下有餘力又唔返全職,自己可以回饋別人甚麼。

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-12-10 11:22
講得好呀我之前都有朋友,日日怨,怨香港男人膚淺,睇外面我心想全部人類都 ...

其實好多女人都誤會左男人眼中既外在美同內在美。

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-12-10 20:35

無論叻定唔叻既男人,外在美係溫香軟玉,內在美係唔使佢操心。

溫香軟玉係外型上既概念,唔係細節,更不是甚麼捉摸不到既氣質個性,亦唔係真 care 女人是否所謂自強

唔使佢「操心」就睇你幫到佢做 d 咩佢做唔到既事,相處個時佢自己有無「不安」 - 令佢俾人牽著走既不自信感

珍珠宮

blue02 發表於 18-12-11 05:55
我唔明你講溫香軟玉嗰部分, 可唔可以 再解釋下

男人唔係首要精緻同甚麼出類拔萃,係要睇落覺得質感好同舒服,human instinct 黎,係意會唔係言傳,同女人眼中既靚無乜關係
好多自認為好 man 成日將我係男人就乜乜乜放在口邊既女人,其實係最唔知男人要乜,錯晒,亦唔見得佢地感情順,然後又話自己出色過男人、但又無男人唔得、又鄙視男人同女人。所以唔使聽人講咁多。
「無男人要點過」同「有無男人都要過得好」係另一個話題,但如果想要一段關係想要留住一個男人,想雙方都係舒服既,心高氣傲同不能真正了解男人需求係辦不到既

首頁

尾頁

跳至