跳至

首頁

尾頁

大宅

我的小朋友這排變得很扭計,最近幾次同朋友出外食飯,都唔肯坐定定食,一定要離開餐廳,不然就大喊大鬧,大人細路都無啖好食,而且又很怕生寶,有時去到人多的聚會就會喊。

哈哈,其實我預左果日我個仔都會喊,不過未知有無媽咪最近都面對類似問題?

大宅

原帖由 puib 於 09-4-20 00:50 發表
我的小朋友這排變得很扭計,最近幾次同朋友出外食飯,都唔肯坐定定食,一定要離開餐廳,不然就大喊大鬧,大人細路都無啖好食,而且又很怕生寶,有時去到人多的聚會就會喊。

哈哈,其實我預左果日我個仔都會喊,不過未知有無媽咪最近都 ...

....我一向都係呢個問題 !! 小朋友一定有 d 野唔服從架喇 ! 我唯有當係佢生活一部份, 接受左 囉
天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

大宅

反正果日 lunch 都無預小朋友座位, 你地 2 公婆可以輪住食, 一個陪佢周圍走 我估一定無問題

大宅

其實呢個問題個個都有o家啦,因為我o地D BB無咩耐性同你坐定定,如果喂食o個D好似肥淇o甘都可以坐到1-1.5hrs又或者D B自己肚餓都可以陪你坐o下,所以無算一個大問題。

至于你話怕陌生人,o甘好難講你多唔多帶小朋友出去同其他小朋友或同人接觸o既機會。

男爵府

畀面勳章

puib, 你勾起左我既傷心事....moraine從來都係咁, 我地不嬲都係輪流食。
我最近仲做左佢「腳鐐」添....去到邊都要拖住我, 我一放開就嗌, o係屋企都係咁。

原帖由 puib 於 09-4-20 00:50 發表

哈哈,其實我預左果日我個仔都會喊,不過未知有無媽咪最近都 ...

大宅

輪住食..咁食 自助餐就最好, ..一定要離開餐廳,不然就大喊大鬧,會唔會係佢見倒一d佢唔仲意的事同埋"人" ???

我成日都係咁想....

[quote]原帖由 alysiayip 於 09-4-20 09:24 發表
反正果日 lunch 都無預小朋友座位, 你地 2 公婆可以輪住食, 一個陪佢周圍走 我估一定無問題 [/quote]

別墅

我晞晞都係咁啦,次次上playgroup都唔合作,攪到我鬼咁唔好意思.... 不過無計,可能呢個時期係咁樣.... 有時都懷疑係未我唔識教佢,眼見其他d小朋友好聽話,就覺得自己做得唔夠好,晞晞先會咁樣.... 好氣餒

別墅

熊貓女仲打人添! 希望大家有怪莫怪呀~

別墅

Toddlers around age 2 it's hard to control, we called it "terriable 2" I want to know how to manage my girl's bad behaviour ar, any book can suggest ar

大宅

原來有咁多媽咪陪,咁都放心d﹗

不過我果件如果到時反應激d,大家見怪莫怪﹗呢排,我都慣左比其他媽咪用奇異的眼光望住,有d忍唔住口的媽咪就會過兩招俾我,分享佢地教仔/教女得心。

到時流浮山果條行仔一定好熱鬧,成日有班小朋友"zhi" "cher"咁轉。

大宅

咁淇淇都算乖,可以坐成粒鐘。希望到時可以薰陶下我個仔。

原帖由 Smallpigbb 於 09-4-20 09:48 發表
其實呢個問題個個都有o家啦,因為我o地D BB無咩耐性同你坐定定,如果喂食o個D好似肥淇o甘都可以坐到1-1.5hrs又或者D B自己肚餓都可以陪你坐o下,所以無算一個大問題。

至于你話怕陌生人,o甘好難講你多唔多帶小朋友出去同其 ...

大宅

我最近都有呢個問題,連我出入屋廚房佢都喊,好似一"啪"廚房度閘,佢就覺得阿媽唔要佢,喊得好緊要。我去廁所,佢都攬住我,我心諗"乜唔臭咩"??

原帖由 DalaDala 於 09-4-20 10:58 發表
puib, 你勾起左我既傷心事....moraine從來都係咁, 我地不嬲都係輪流食。
我最近仲做左佢「腳鐐」添....去到邊都要拖住我, 我一放開就嗌, o係屋企都係咁。

...

大宅

我都會咁諗,有時覺得自己力有不"第",不過唔使氣餒,好多人陪你﹗

原帖由 fredacheung 於 09-4-20 16:17 發表
我晞晞都係咁啦,次次上playgroup都唔合作,攪到我鬼咁唔好意思.... 不過無計,可能呢個時期係咁樣.... 有時都懷疑係未我唔識教佢,眼見其他d小朋友好聽話,就覺得自己做得唔夠好,晞晞先會咁樣.... 好氣餒 ...

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

到目前為止, 我未見過有0705嘅BB曳得過我個仔 熊貓女係唯一有D機嘅女中豪傑!

返 playgroup, 周圍走 (有時比其它家長怒啤); 去沙灘, 跑到甩碌; 去酒樓食飯, 唔會坐定超過5分鐘; 係屋企, 擒高擒低打關斗....但我冇氣餒, 一見到佢笑騎騎個衰樣, 追多九條街都值得:;pppp:

原帖由 puib 於 09-4-21 01:02 發表
我都會咁諗,有時覺得自己力有不"第",不過唔使氣餒,好多人陪你﹗

大宅

如媽, 見你咁講都好冧~

呢排哲哲都好扭計, 叫佢乜野都話:唔好呀~唔好呀~比佢激c,又"魏"又"西"都唔掂,我同c6都投哂降...
原帖由 fishmum 於 09-4-21 14:49 發表
到目前為止, 我未見過有0705嘅BB曳得過我個仔 熊貓女係唯一有D機嘅女中豪傑!

返 playgroup, 周圍走 (有時比其它家長怒啤); 去沙灘, 跑到甩碌; 去酒樓食飯, 唔會坐定超過5分鐘; 係屋企, 擒高擒低打關斗.... ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

複式洋房

我囡囡近排都做咗腳鐐, 相信今期係咁, 遲d會好d嘅喇!

伯爵府

我個女呢期都好"LONG嚟" 啦..
好似樣樣都唔怕咁.唉~~希望過咗呢個茶煲2會好D啦~

別墅

Yahoo 仔又係咁! 多多意見, 又話"唔係呢個", 又話"唔睇dvd, 要tap tap tap(上網睇兒歌)", 又話"唔要姐姐", 又話"去街街, 坐巴士"; 最難搞嘅係, 爺爺嫲嫲聽到呢句, 真係帶佢去搭循環線巴士! 到我湊時點算?!

酒樓餐廳食嘢, 我地就不嬲都係輪班制, 從來未試過可以坐定定食成餐飯! 我去完旅行番黎後, 更加樹熊式咁"琴"實我, 一見面就係咁, 慌死我再走, 差d連我沖涼都要帶埋入去, 不過就算唔入去, 都猛咁係都"bang"門嗌"媽咪, 媽咪, 出黎!" 沖都沖得唔安樂!

Hello, 我係小溢濠, 我現重12.6kg, 高87cm!

大宅

Fishmum,
yuet yuet pig is also a 女中豪傑 when she is at home....she always jump down from the sofa...her legs always get "yu" ....really don't understand how can she still repeated do this...

琴 high 琴 low....just like a monkey...I should bring her to the zoo to tell her only monkey is doing this...

原帖由 fishmum 於 09-4-21 14:49 發表

返 playgroup, 周圍走 (有時比其它家長怒啤); 去沙灘, 跑到甩碌; 去酒樓食飯, 唔會坐定超過5分鐘; 係屋企, 擒高擒低打關斗.... ...

大宅

原帖由 ling_piglet 於 09-4-21 16:08 發表
如媽, 見你咁講都好冧~

呢排哲哲都好扭計, 叫佢乜野都話:唔好呀~唔好呀~比佢激c,又"魏"又"西"都唔掂,我同c6都投哂降... ...

係呀,我睇過書話大概兩歲係咩都會話唔好唔要期,不過我就未睇完,因為肥淇成日貼身跟住我,仲有成日拖住我只手叫我陪玩,依o家除咗做陪o訓媽媽,仲有係陪玩媽媽o添。

首頁

尾頁

跳至