自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

媽媽大約70歲,近呢一年每行一陣腳掌位置有麻痺感覺,行唔到,但坐係到就無事,睇過西醫俾藥佢食,無乜好轉,中醫針灸加食中藥,話佢啲血去唔到血管,所以有瘀血阻塞,引致麻痹,睇了10多次,好左啲,但而家有係這樣,無好轉,請問大家有沒有試過這種情況,應該點做好,媽媽而家行10分鐘就要休息,佢話好唔舒服,問過藥房的人佢地介紹食維他命B,每日食一粒,但暫時只是食左2星期,未知效果,希望呢樣有幫助,

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

天氣轉涼 保重

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆 Kianbaby 的帖子

睇西醫詳細D 照下...有無可能某D 血管唔通? 飲多D水, 令D血無咁"傑", 易D 流通...如果針灸有效, 考慮長時間D 去針....
Stay Hungry , stay foolish !!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Kianbaby 發表於 18-12-14 14:10
媽媽大約70歲,近呢一年每行一陣腳掌位置有麻痺感覺,行唔到,但坐係到就無事,睇過西醫俾藥佢食,無乜好轉 ...

希望伯母早日康復

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

媽媽大約70歲,近呢一年每行一陣腳掌位置有麻痺感覺,行唔到,但坐係到就無事,睇過西醫俾藥佢食,無乜好轉 ...

有三高不?

很中醫, 飲中藥。
还要堅持運動。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

侯爵府

夜晚瞓前浸下腳睇下會唔會好d

大宅

回覆樓主:

多d幫佢按摩,暖水浸腳,瞓覺用小枕頭托高少少隻腳會唔會好d,我婆婆都係腳唔好,我見我d姨姨係咁,按摩好緊要

大宅

減齡達人勳章

我媽媽之前都有同樣問題,現在無咁嚴重了。她每天行路+用熱敷,據她稱情況好轉了!所以現在keep住!set個目標,如10000步,要用電話計步,如果唔係老人家實話行咗好多路,都冇用!熱敷方面,我淘了一個遠红外熱敷墊,其實都是有發熱缐插電會發熱個d,夜晚敷下痛處看下電視先訓,relax下又舒服d!希望幫到你!

大宅

msmilkli 發表於 18-12-15 19:17
我媽媽之前都有同樣問題,現在無咁嚴重了。她每天行路+用熱敷,據她稱情況好轉了!所以現在keep住!set個目 ...

大宅

回覆樓主:

坐骨神經、脊柱側彎、都可能有呢個問題,我本身就係咁

男爵府

試吓去做推拿,都要做多幾次才知效果

男爵府

bubu2010 發表於 18-12-17 17:53
坐骨神經、脊柱側彎、都可能有呢個問題,我本身就係咁

無錯。我家老人就係咁。頸骨退化壓住神經,會手/腳麻痺甚至痛。建議入院做檢查(如MRI磁力共振)

伯爵府

想生BB熱投

身體痺痛係中風先兆,食下omega 3啲抗血壓高食物。
I am Agent P

首頁

尾頁

跳至