單親天地

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

原帖由 PTA 於 09-6-25 09:58 發表
你呢間係兩人單位???

好大呀 ^^

呢間有幾年樓齡???
呢個係2-3人單位
只得21.16平方米
入伙唔夠一年...上手據說係買居屋搬,但係佢根本無住過
咩野都無搞到,我=住新樓啦

大宅

原帖由 eric5354 於 09-6-25 21:32 發表

社工話我無收入, 做唔到體恤安置.

如果6個月後出左破產令,...同埋申請到綜援, 或者有機會.

請問我想先自己排隊先.

6個月後有體恤安置,才跟安置呢.

會唔會duplicate左呢?

請教下. ...

體恤安置唔係你自己申請ga
一定要社署社工認為你夠資格,寫推薦信比房署先得ga
但你可以上房署網頁睇吓,有講係咩野情況合資格既
如果你睇到內容你係合而社工又唔幫你搞
我建議你試找區議員幫手

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-6-25 22:32 發表

我都你聽破產HOTLINE職員說:
1. 申請排期破產-2個月
2 法庭批出破產,要跟破產主任交文件,証據.
-前後十次左右 - 2個月至3個月
3 最後, 批出正式破產令, 開始破產-1個月

前後半年, 不是吗, 請代更正.

另外, ...

我都你聽破產HOTLINE職員說:(既然你搵律師攪, 點解唔問佢, 係你未比晒錢之前, 你有咩想問要問, 因為比晒錢佢就唔理你架喇.)
1. 申請排期破產-2個月 (我8月頭交晒文件, 跟住宣誓, 8月中收到法庭信話排左9月12日.)
2 法庭批出破產,要跟破產主任交文件,証據.
-前後十次左右 - 2個月至3個月. (法庭批出當日, 就打電話約法庭指定嘅律師交表格同文件, 我就係約左第二日, 去中環一間律師樓, (我諗係政府外判掛.) 你填表有唔明可以問佢, 佢只係負責收文件, 唔使緊張. 我只係去過一次就ok, 可能我比較簡單掛, 我只係幾拾萬^^", 無你條數咁勁呢.)
3 最後, 批出正式破產令, 開始破產-1個月
前後半年, 不是吗, 請代更正. (我10月中就收到正式破產令. 但係, 新聞都有講而家多左人, 所以會耐d.)

另外, 請教下, 我已經在律師樓寫出大部份支出與收入. (我都係比到一d, 比唔到一d, 其實問題不大, 你比到幾多得幾多.)

但我以前,沒有keep單, 大部份都沒有收據,
破產主任會否不比我破產呢?? (係我答你第二項, 法庭已經批左破產, 批左先至會叫你去交文件, 所以應該唔會有問題.)

請教下你當時點與破產官核對文件呢, (你收到"法庭排期日子"個封信嘅同時, 會有一份表格, 個份表格有說明你要提供咩文件, 如果唔明, 或交唔齊可以到時至問, 因為佢會同你一齊睇, 一齊對. 我上去個時都好緊張, 但係原來佢好好人.)
聽聞佢地要好多資料. 點比呢. (文件都係證明你所有支出:租單/水/電/煤/女女仔仔嘅書簿費付款收據. 你填有咩支出就交咩單據. 如果有d無keep, 話比佢知, 無問題架.)

你有無通知你d債主你已申請呀?

男爵府

我無同債主講呀,
因暫時只有按金4000証明,
是否應立即通知債主,

同埋要比什麼資料佢呢??

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-26 01:02 發表

我都你聽破產HOTLINE職員說:(既然你搵律師攪, 點解唔問佢, 係你未比晒錢之前, 你有咩想問要問, 因為比晒錢佢就唔理你架喇.)
1. 申請排期破產-2個月 (我8月頭交晒文件, 跟住宣誓, 8月中收到法庭信話排左9月12日.)
2 ...

多謝你答得詳細, 我少了一些擔心了.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-6-26 01:34 發表

多謝你答得詳細, 我少了一些擔心了.

唔係詳細, 係長氣就真.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-6-26 01:33 發表

我無同債主講呀,
因暫時只有按金4000証明,
是否應立即通知債主,

同埋要比什麼資料佢呢??

通知債主係等佢唔使再追你數.
d文件係律師樓提供, 你再上去個時可以問埋.

只要律師一開始幫你正式申請, 債主就唔可以再追數, 咁你可以早d安心. (大耳窿除外. )

但係, 你要注意, 銀行一知道你申請, 就會凍結你個戶口, 你要好好打算. (唔一定要你通知銀行, 只要律師同你正式申請, 佢地就會知道.)

洋房

個社工叫我等....唔幫我問 ><

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 PTA 於 09-6-26 20:33 發表
個社工叫我等....唔幫我問 >

咁衰架!
好嘅社工真係可遇不可求.

但係你有無打去房署, 睇下會唔會寄失?

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-26 01:37 發表

唔係詳細, 係長氣就真.

點會!真係好多謝你的寶貴經驗。

男爵府

原帖由 newbiee 於 09-6-26 01:46 發表

通知債主係等佢唔使再追你數.
d文件係律師樓提供, 你再上去個時可以問埋.

只要律師一開始幫你正式申請, 債主就唔可以再追數, 咁你可以早d安心. (大耳窿除外. )

但係, 你要注意, 銀行一知道你申請, 就 ...

我D户口一早被凍結了。

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 eric5354 於 09-6-26 21:10 發表

我D户口一早被凍結了。

咁你申請綜援個戶口呢?
我律師話而家d銀行係互通, 即使你無欠A銀行錢, 但係A銀行都有可能會凍結你個戶口. (係有可能, 唔係一定)
仲有, 你申請破產要將所有戶口資料比晒破產署, 到批左, 佢就會將你所有戶口取消, 你真係要問下律師, 如果唔係到時拎唔到錢, 我擔心你會好徬徨.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

恭喜晒~~~

原帖由 ms0665 於 09-5-28 18:04 發表

好開心呀...尋日社工幫我問已經派到屋啦...仲係新屋邨(入咗伙唔夠一年)
地點雖然唔算太理想,(唔近阿仔返學)不過已經好好啦,我地2個人比間2/3人單位我,當然唔會好大(尤其依家新起果d),但相信好企理,因為新吖嘛...
我 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

不過據講我之所以配到新樓係因為我從來無申請過公屋,而我又係hk土生土長人
其實我諗唔會,我都係香港人,亦都未申請過公屋,但係都只係舊屋邨,其實係睇自己好唔好彩,你都好好啦,可以有新屋邨

原帖由 ms0665 於 09-5-28 23:33 發表
係呀...我都希望你能夠快d配到合心水既屋
不過據講我之所以配到新樓係因為我從來無申請過公屋,而我又係hk土生土長人
如果係調遷果d只會配到半新舊既樓
不過果d都有好處係比較大...你地有3個人點都有30.xx平方米...我 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係邊度黎ga??

原帖由 ms0665 於 09-6-24 21:30 發表
PTA..想問你有好消息未呀..?

我已經入咗伙一星期啦...我無間房呀,因為想間屋空間感大d,又可以快d入伙所以唔間low
間屋大部份野都係朋友/家人提供,有一d野係當日離開c6時已經帶走,依家有用
地板我係砵蘭街找地板舖買 ...

大宅

原帖由 PTA 於 09-6-26 20:33 發表
個社工叫我等....唔幫我問 >
咁你審查完幾耐呀...?佢唔幫你問,你叫佢比個電話你自己打去問low
再唔係你搵區議員講個社工唔肯幫,連打個電話問吓都唔肯,等個議員去噴個社工,睇吓佢有無咁懶:;pppp:

大宅

原帖由 阿藍2006 於 09-6-26 22:22 發表
其實我諗唔會,我都係香港人,亦都未申請過公屋,但係都只係舊屋邨,其實係睇自己好唔好彩,你都好好啦,可以有新屋邨

...
你唔係分戶咩..?

大宅

原帖由 阿藍2006 於 09-6-26 22:25 發表
係邊度黎ga??
大xxx

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀
但係我有個朋友一樣無申請過公屋,亦唔係分戶,佢都要等好耐,所以應該無分別
原帖由 ms0665 於 09-6-27 01:15 發表
你唔係分戶咩..?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大圍係幾好,因為我姑姐都係住個度

原帖由 ms0665 於 09-6-27 01:18 發表
大wai

首頁
34567...12

尾頁

跳至