單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我當初都係咁諗...情願佢比舊既我
但係個心又會諗最好緊係又新又大啦..(真係大想頭)
針無兩一頭利...新就細,舊就比較大...總之間屋唔係有特別事發生過又地點ok大致上都要
因為我地呢d基本上都比較急切,唔多揀擇啦
原帖由 wingwingxxx 於 09-7-11 12:59 發表

甘其實又大又平環境又好,仲要市區...有好多人恨都恨唔到呀...同埋我聽朋友講,而家房署翻新晒d屋先比租戶,翻新後都幾ok,起碼唔駛再油"油",我本來好中意ms0665個單位架,但而家我屋企人話寧願要舊果d,又大又平...:igi ...

大宅

原帖由 eric5354 於 09-7-21 12:17 發表

自醫生推廌後,
社工終於肯幫我申請體恤公屋,
社工話到時要再資產評估。
去到房署耍再評估。

我想問問佢地會做什麼。
是不是經常上來家訪呢。

步驟及時間會係點呢??

好煩,好大壓力,

怕房署唔批。 ...
唔使咁擔心,佢地唔會成日上來GA....你估人地淨做你一個咩
佢要拎你既入息同資產証明,所有銀行月結單同埋存摺都要比佢睇,佢地認為你合格就會幫你寫推薦信去房署
大約文件去到房署到一個月左右會約見你,係房署度見主任,到時你拎家人身份証文件,你銀行資產証明,(最近果份就得,見之前一兩日去銀行打簿or上網print出來都得)
主任再會問你一d問題,之後就會問你要邊區(通常社工都會幫你填定,但你可以加多d區話會快d,其實我覺得無關係)
填完佢同我講大致ok大約等個半月,但我結果一個星期後社工就幫我問到派咗屋啦...依家住咗成個月啦,好舒服呀,仲岩岩可以享受2個月免租期tim...希望你都儘快攞到屋啦.!
住咗之後社工會上來家訪,叫做睇吓情況係點,除非你收埋大把可以豪裝,我又唔怕佢地上來家訪bor,我d野都係朋友家人送or分期買d cheap 野,有單有據唔怕佢話我low

大宅

原帖由 ms0665 於 09-7-21 12:28 發表
唔使咁擔心,佢地唔會成日上來GA....你估人地淨做你一個咩
佢要拎你既入息同資產証明,所有銀行月結單同埋存摺都要比佢睇,佢地認為你合格就會幫你寫推薦信去房署
大約文件去到房署到一個月左右會約見你,係房署度見主任 ...
比房署d野記得影印定,仲有你破產同拎綜援既証明都要影印晒,因為房署都要知你用咩來交租ga

大宅

原帖由 eric5354 於 09-7-21 23:04 發表

我緊係唔怕啦,
我現在家窮四壁。

我唔想仔女見太多陌生人來我家。
我想你唔好咁緊張low
我小朋友反而好喜歡我帶人來家坐
話去人地度就反而問我點解唔叫人來,因為佢自己地方任玩都得,又有佢既玩具&佢like睇既tv or dvd...
仲會識得幫我招呼朋友,其實你都應該放開d,咁樣小朋友都會學識寬容點面對,我仔仔暫時都唔會因為我同佢老豆分開而不開心,仲係成日都笑笑笑ga
你咪當朋友low...唔使太介意小朋友點睇,其實係你點睇先緊要,當然你要留意你小朋友的反應啦,不如問吓小朋友對有陌生人到訪有咩感覺先啦,佢地咁大個識得表達,唔好估啦...!

大宅

原帖由 eric5354 於 09-7-21 23:20 發表

講得都對, 唔好諗多左。 ︿︿
係一定會諗好多野...但點都要面對,
為d仔女...勇敢d啦...朋友

大宅

原帖由 tuenyima 於 09-7-22 15:37 發表
ms0665:

你好! 我之前PM你但你冇覆。
我有D關於綜援和體裇安置問題想問,但我個STORY太複雜太長, 好想在電話同你傾。
因為現時我身在外地, 唔想你花$打IDD俾我, 請問方便PM我你的電話號碼,等我可以打俾你傾嗎? 唔想o ...
pls check pm...!

大宅

原帖由 wingwingxxx 於 09-7-22 16:17 發表
我琴日收到信話14/7已經將我d資料比晒房署喇....唔知仲要等幾耐
咁你見咗房署未..如果淨係房署收到你文件,你仲要等大約一個月先知幾時見你,我當時係佢地收到文件到約我要一個月,再隔2星期先見,見完就一個星期知道派屋,岩的話就大約2星期收樓,我收完樓就勁快咁整,十日到我就搬入去,我咁都要2個半月,相信都係最快啦
如果第一次派唔要就唔知要再等幾耐啦
但你都要預起碼成個月先有下次消息low...(即係約見jor)

大宅

原帖由 樂芯媽咪 於 09-7-22 17:20 發表

我有消息啦....等到啦....我同2個女等到消息..房處話好快比樓我喎..因之前想要觀塘..但要等耐d,,所以要返同區..石籬..所以可以快d,,,真係好開心,,,,,,我搵區議員幫手架... ...
咁知道派邊上黎講吓...大家都替你高興ga,希望其他都可以盡快得到安樂窩

大宅

原帖由 樂芯媽咪 於 09-7-23 15:19 發表

多謝您呀..真係好有心呀您..希望您同仔仔都有個美好既將來啦..
我想問房處叫我而家等配房..太慨需時幾耐呀?
咁就真係快啦....我估你個零兩個星期左右啦
你審查完未..?

大宅

原帖由 樂芯媽咪 於 09-7-24 13:10 發表

審查好了,,就是通知我pass,,問我要唔要葵涌區..
真係咁快..係就好...好想快d有個安樂窩...
你下星期叫你社工幫你問吓房署啦...我都係個社工幫我問,佢仲要未出信都問到,人地用電腦check到話比佢知,果時淨係知邊條邨咩單位,但係大細同租金都未知,稍後先再知幾時簽約同埋詳情,但係我審查至收樓唔使一個月low

大宅

原帖由 wingwingxxx 於 09-7-25 15:02 發表
27/7去見房署....唔知見完要等幾耐呢? 我見你地有d一個月,有d就個多星期...好緊張啊...仲有去房署會問d咩架,好想你地比d意見我...
約見你果度有齊叫你帶咩文件去,你有既帶齊就得,記得要影既都要影晒,
大致上佢地都知你申請原因,淨係問你收入來源,幾多人申請,check清楚証件等等,都無咩問,填下from交文件對下就見完,大約半小時完成啦

大宅

原帖由 wingwingxxx 於 09-7-27 00:08 發表

審查至收樓唔使一個月..WA...即係就快有屋lu.....ms0065..我想問你入伙裝修埋連買電器總共用左幾多錢啊??
講真我無點計過,因為大部份傢俬電器都係家人朋友送,再加一部份係以前買落...跟住走時帶埋依家有用,自己買有d仲係分期,加加埋埋如果全部我相信都要2-3萬,仲要係好簡單果種先得,(計全部要新買)
不過有d野可以入住後慢慢先買

大宅

原帖由 PTA 於 09-8-3 09:58 發表
我9/8 搬啦~~~~
恭喜你呀...搞掂晒就最好啦
祝你生活愉快

大宅

原帖由 bellybaby 於 09-8-7 15:48 發表
請問體恤安置點申請?因我想離婚,但社工叫我租樓住,申請綜緩.咁代唔代表我可申請體恤安置上樓呢?ms0665,我也是家暴問題,會晤會好似你咁快可上樓呢? ...
其實你上房署網頂睇睇啦...你呢個case其實都夠資格申請體恤安置,房署個名就叫做有條件租約
不過你要入紙申請離婚,有法庭文件先得,到法庭有正式判令先再轉正式租約
另外當然要資產合付資格,通常社工都會盡量叫有能力既人自己解決先,因為佢地有指引唔可以立即幫你搞,避免人欖用
仲有如果你真係帶住小朋友亦都會快d解決到,至於你現在居住係邊都影響你申請ga......有咩問題你可以pm我慢慢同你傾ga

大宅

原帖由 linglingcandy 於 09-8-8 22:42 發表
我收到配屋信啦,係順利村利祥樓,決定要!!住住先,話唔定住佢一年半蛓可以調屋呢
恭喜晒你呀,順利都好呀,有幾大呀...?
舊屋會大d,而且順利環境配套都唔錯ga!

大宅

原帖由 2CMom 於 09-8-11 19:42 發表

我就好彩D,租到TKO的舊居屋,510尺,個地產經紀係熟人,而佢又識得個業主,業主係60歲的婆婆, 佢好好人, 我話綜援的租金津貼係$3300, 咁佢話:咁就$3300啦! 層樓已經供完, 自己又有層私人樓住緊,仔女又出晒身(仔係律師, ...
你真係好好彩呀...有咁好可以租到個又平又大既屋,你係咪3人家庭呀..?如果派到屋都無咁大呀...!
不過我果時綜援果邊又話唔可以租over津貼太多既屋,但原來又係有得走棧既...
咁你安心住先啦,但我話你知咁樣個社工就未必咁落力幫你申請安置low...真ga,你租到屋就會叫你自己慢慢排隊申請

大宅

原帖由 wingwingxxx 於 09-8-15 15:40 發表
27/7見完房署仲未有任何消息....好心急啊..仲要等幾耐呀......
你星期一再問吓社工啦...點都要催吓佢ga

大宅

原帖由 wingwingxxx 於 09-8-20 16:49 發表
今日打左電話比房署問...佢既回覆話必須要找社工問...佢地查唔到進度...唉..
都成個月啦...真係叫你社工幫你問啦...你要邊區呀..?

大宅

原帖由 wingwingxxx 於 09-8-28 23:17 發表

我要南區啊...今日打左比社工問,佢話聽同事講呢排d細單位好full...可能要等耐d...
吓...佢聽同事講...?
咁即係佢有無打過比房署問先?
問吓唔使死卦,坦白講真係睇吓個社工點做野
我果個當日我見完房署主任,人地話要我等個半月佢都話唔使咁耐,仲要見完一星期就主動幫我問
個社工肯幫你催就一定會快d,佢唔肯催人地又點會幫你急呀,你尋日有無睇新聞,房署d野好多時放低就無人跟,你唔催佢當你唔急,分分鐘漏咗都得呀

大宅

原帖由 wingwingxxx 於 09-9-10 17:26 發表
個社工唔肯幫我問啊...都今日都未有消息呢....
嘩...真係好耐呀

首頁

尾頁

跳至