烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

係唔係簡單用鹽醃,拍粉或蛋液煎香
再唧檸檬汁就得
請問應去超市買定凍肉舖買
會唔會腥味或重雪味
先謝謝指導

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆 ko-mui 的帖子

一般都係超市買, 無問題, 解凍後吸乾水, 灑少許鹽, 糊椒, 少許生粉, 然後在易潔鑊煎到金黃就得.好快熟.

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

我喺超市買,醃一醃再沾蛋漿煎,好香口

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最緊要乾身,之後就咁撲粉煎或者撲粉後沾蛋漿再沾麵包糠煎都得。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

2019勳章

真龍利柳定越南鯰魚柳當龍利柳?
good day to you

大宅

2019勳章

oliviaaivlio 發表於 18-12-21 09:41
一般都係超市買, 無問題, 解凍後吸乾水, 灑少許鹽, 糊椒, 少許生粉, 然後在易潔鑊煎到 ...

tsung 發表於 18-12-21 12:09
我喺超市買,醃一醃再沾蛋漿煎,好香口

rose-mag 發表於 18-12-21 14:22
最緊要乾身,之後就咁撲粉煎或者撲粉後沾蛋漿再沾麵包糠煎都得。

唔該晒咁多位,我大約掌握到你地的教法

kk880 發表於 18-12-22 00:10
真龍利柳定越南鯰魚柳當龍利柳?

我行了超市一轉,我都沒有見到列明是「龍脷柳」
反而如上述人士講看到很多寫鯰魚
咁你地買的是叫甚麼
而餐廳龍脷柳菜式又是那款魚呢

大宅

2019勳章

回覆 ko-mui 的帖子

有一種魚盛傳最好不要吃,更被形容為世上最髒的魚,牠就是粟米魚塊飯最常用的鯰魚柳菜式多是念魚最好不要食!https://topick.hket.com/article/1506627/%E6%80%A5%E5%87%8D%E9%AD%9A%E6%9F%B3%E8%B6%85%E5%B9%B3%E7%9C%9F%E7%9B%B8%E3%80%80%E5%8E%9F%E4%BE%86%E7%89%A0%E5%80%91%E5%90%83%E5%9E%83%E5%9C%BE%E5%A4%A7
good day to you

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

https://####/post320895
一般是安全的,但是味道不好,而且確實能夠在非常骯髒的環境下生活,可以不吃;其餘大部分的養殖魚類都是可以放心食用的,前提是做熟;目前為止在國內,魚類是比畜禽更安全的食用肉類。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊