自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢個白色煲有用緊,唔錯。
個空氣清新機都有用緊,我覺得好好,吸味效果好快。

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

收貨啦,好靚呀

大宅

oceandeepsea 發表於 18-12-23 16:55
其實我對大陸品牌,都有d戒心,係用過美的同小米,日本牌子如果有,都盡量唔用大陸牌,但小米水煲暫時無得 ...

舊年年頭買咗呢款電磁爐,用咗 8 個月粒扭制同制兩旁嘅感應制都無反應,要去深圳寄返去維修,雖然免費,但令我覺得呢部嘢應該唔會好長命。

大宅

andyman 發表於 19-1-23 10:44
要留意個爐無計時功能.

呢隻小米電磁爐係有計時功能(set 咗時間,倒數timer,夠鐘熄機)嘅,粒制喺扭制嘅左手邊,但係如果唔用計時功能,平時係睇唔到煲咗幾耐。

不過老實講,呢部嘢最大賣點係個樣靚,操作方面我覺得麻煩咗少少。。

1)開關機要長按圓扭,其他一般嘅電磁爐只要輕按一下就 ok

2)最多用嘅係煲水嗰啲,但開咗機(長按圓扭)後,火力係最細嘅 0,仲要再將按鈕順時針擰到盡先去到 99,呢個動作多數時間要分兩次做,因為扭一次個制可能只係去到大約 50,要放手再擰一次先去到 99。但好有心去做嘅話,一次都可以擰得到嘅,但一定唔係好自然嘅扭制方式。

3)因為啲制同個啲顯示係垂直嘅,唔似普通電磁爐咁啲制係面向上面嘅,所以好多時你想睇清楚個顯示係要彎低腰睇嘅,啲字又細粒。。

4)個扭制同爐身中間係係罅隙嘅,如果有液體入咗去,耐咗我諗會增加壞機嘅機會

5)佢個 wifi 功能我買咗成年都無用過,主要係當初 connect 唔到,可能 overlook 咗啲嘢,但耐咗我依家都唔覺得有需要連接 wifi

6)條電線好短,電線入面嘅銅線亦好幼,而且係得兩條 (L, N),無地線 (E).

我唔太推薦呢部電磁爐。

佢哋嘅掃地機器人就係好嘢嚟,用咗一年,差唔多完全取代咗吸塵機同掃把。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

deardad 發表於 19-1-23 14:41
呢隻小米電磁爐係有計時功能(timer)嘅,粒制喺扭制嘅左手邊,但係睇唔到煲咗幾耐。

不過老實講,呢部嘢 ...

哦,原來係我部青春版 cheap 版無時間制, 貴版係有的.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

andyman 發表於 19-1-23 10:44
要留意個爐無計時功能.

我收咗貨,有計時的

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kai3028 發表於 19-1-23 15:15
我收咗貨,有計時的
原來係我部青春版 cheap 版無時間制, 貴版係有的.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

kai3028 發表於 19-1-23 15:15
我收咗貨,有計時的
我的是這個

珍珠宮

男爵府

回覆樓主:

都收貨啦!
啱啱試用完,操作都ok。
但爐面會比我用開的雙頭爐熱。
但都係諗住用佢嚟炆嘢,煲湯。

大宅

oceandeepsea 發表於 18-12-23 14:51
香港小米網購

旺角有間小米店,係咪一樣價錢?

大宅

andyman 發表於 18-12-23 16:51
煮食時可以在爐面墊一塊電磁爐專用矽膠墊, 個爐就唔會花。
我自己就用烘焙紙, 大約煮 10次換一張新紙。 ...

有冇圖?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

翡翠宮

首頁

尾頁

跳至