嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

大半年前發現佢胸口鎖骨位置表皮入面有粒米仔,就睇左幾間街症話係良性粉瘤識得動既就無咩大外等大個d先切左粒野都得。咁如事者,今個月26號姐姐幫佢沖涼發現個個位有紅腫,就帶犬女入了就近的醫院急症室檢查,就有微燒38度左右,留左院兩三日,照左X-ray同超聲波,也照了心臟也沒特別,咁就出院開左抗生素食留待家中觀察,話細細個整會好d,咁要等到1月4號再覆診。有無大大遇過呢種問題?有師兄話似比野咬過,但我深思下又唔清楚有無

大宅

我個時條頸都生過
唔使擔心,小手術
過程都係20分鐘內
4針搞店

大宅

但個時我無大得禁快喎
醫生點解釋點解突然大得禁快同埋禁腫?

民房

Junjuncheung 發表於 19-1-2 00:35
我個時條頸都生過
唔使擔心,小手術
過程都係20分鐘內

前日做了手術放膿全身麻醉,口脛都彼大。現在係醫院由醫生洗傷口,佢話係傷口入面攝左條綿布每天佢會換,事隔兩天換出的綿布都重有少少膿,都幾擔心。聽有師姐講佢試過要做兩三次界開放膿,不過病者係成年人,聽完更加嚇壞。

你個情況,大約幾時癒合到?醫生有無話咩事會咁?

民房

Junjuncheung 發表於 19-1-2 00:37
但個時我無大得禁快喎
醫生點解釋點解突然大得禁快同埋禁腫?

醫生無講呀暫時,我地26號晚見到紅腫已跑入急症室,之後訓兩晚開左抗生素食。點知,食住都愈黎愈大,所以就入急症再排,當晚醫生話都要做手術放膿。

大宅

HimsTang 發表於 19-1-2 00:41

前日做了手術放膿全身麻醉,口脛都彼大。現在係醫院由醫生 ...

我個時唔使全身麻醉、我5年前做,24歲
我條頸粒野慢慢大,又會痛,禁落去一粒硬既野禁
我做既時候只係係粒野付近打左2-3支麻醉針
我係醫院住左4日 頭一個月都要就住
如果唔係扯到的皮好痛
條巴早2年已經睇唔到了

大宅

我個時做完手術先打抗生素
我係港安

民房

Junjuncheung 發表於 19-1-2 00:55
我個時唔使全身麻醉、我5年前做,24歲
我條頸粒野慢慢大,又會痛,禁落去一粒硬既野禁
我做既時候只係係粒 ...

你係成年人又唔同既,始終小朋友好多古怪野。咁你個次醫生有無解釋大約係咩事腫左?
犬女粒野又無話更既,摸落去淋淋地,入面都係d膿同血水黎。

大宅

HimsTang 發表於 19-1-2 01:04
你係成年人又唔同既,始終小朋友好多古怪野。咁你個次醫生有無解釋大約係咩事腫左?
犬女粒野又無話更既, ...

得「龍」同血水禁即係有無拎到去化驗係良性定惡性呀
我直頭係切左粒野出黎去化驗嫁喎

男爵府

回覆樓主:

我仔上年都試過,喺診所做放膿,跟住要每日去洗傷口同食消炎藥,洗左2個星期傷口就聯針,一星期後就拆線。
去喺私家診所開刀放膿,洗傷口就去健康院,因為平好多,健康院姑娘話,如果喺政府做,醫生唔會安排聯針,等傷口自己埋。

大宅

有冇諗過係卡介苗?

民房

catcatcho 發表於 19-2-11 23:05
有冇諗過係卡介苗?

子爵府

msbear 發表於 19-2-4 00:19
我仔上年都試過,喺診所做放膿,跟住要每日去洗傷口同食消炎藥,洗左2個星期傷口就聯針,一星期後就拆線。
...

請問你小朋友個粉瘤有幾大粒呀?

男爵府

musiccisum 發表於 19-5-13 23:30
請問你小朋友個粉瘤有幾大粒呀?

佢果粒唔係粉瘤,最先好似痰火核咁,腫到半隻雞蛋咁大,根住淋左,變左膿,去醫生度放膿,傷口連針後都成2cm.

子爵府

msbear 發表於 19-5-14 10:38
佢果粒唔係粉瘤,最先好似痰火核咁,腫到半隻雞蛋咁大,根住淋左,變左膿,去醫生度放膿,傷口連針後都成2 ...

謝謝回答

男爵府

msbear 發表於 19-5-14 10:38
佢果粒唔係粉瘤,最先好似痰火核咁,腫到半隻雞蛋咁大,根住淋左,變左膿,去醫生度放膿,傷口連針後都成2 ...

想請問你仔當時粒瘤生在咩部位?

男爵府

YuenYuenKwok 發表於 19-8-4 15:57
想請問你仔當時粒瘤生在咩部位?

左耳珠對落

大宅

HimsTang 發表於 18-12-30 21:08
大半年前發現佢胸口鎖骨位置表皮入面有粒米仔,就睇左幾間街症話係良性粉瘤識得動既就無咩大外等大個d先切 ...

我小學時都生過,仲要生喺咀角,都係大得好快,個樣好似你個女嗰粒,後來都係去診所放濃,攝紗布入去吸濃,唔使聯針,依家如果個面唔郁就見唔到個疤,一郁就見到(emoji)‍♀️

伯爵府

msbear 發表於 19-2-4 00:19
...

你好,
請問可PM我邊間診所嗎?
多謝

首頁

尾頁

跳至