自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

我都覺得, 唔係單一句淘番黎既麵包機整出黎既麵包好難食, 咁樣唔公平. 同樣係香港買既麵包機牌子都有好多, 點解又指定P仔黎做比較呢? 之前都聽過呢到整野食好叻既JM 話柏翠同東菱既麵包機好的.

利申: 我有過象印, 但無淘過麵包機.

男爵府

happybebebe 發表於 18-12-31 13:17
唔會啊
完成後要立刻取出,我一向係晚上整完,用筲箕蓋住,第二朝切。
太實可能係唔夠水份、酵母死咗,仲 ...

多謝你,我研究下比較下先,始終P仔好貴

大宅

happypiano 發表於 18-12-31 22:26
我都覺得, 唔係單一句淘番黎既麵包機整出黎既麵包好難食, 咁樣唔公平. 同樣係香港買既麵包機牌子都有好多, ...

請問象印好唔好用?

男爵府

happypiano 發表於 18-12-31 22:26
我都覺得, 唔係單一句淘番黎既麵包機整出黎既麵包好難食, 咁樣唔公平. 同樣係香港買既麵包機牌子都有好多, ...

啱呀,所以問下各位意見囉,我都用好多淘淘野架,絕對唔會話平野冇好, 但之前已經試過一部唔出名既牌子整出來唔好食,唔想再亂買最後製造垃圾

侯爵府

醒目開學勳章

yaumaa 發表於 18-12-31 22:57
請問象印好唔好用?

雖然我無用過P仔 但係我覺得P仔好D(我個時係睇開D台灣/日本既P仔MODEL, 香港係近呢2, 3年先出同埋係D 差D既MODEL 所以無留意), 因為佢可以拎個麵團出黎整造型飽, 但象印就做唔到呢樣野. 所有我覺得P仔好D. 因為我無食過P仔既出品, 所以無得比較 .

侯爵府

醒目開學勳章

mamimuimui 發表於 18-12-31 22:57
啱呀,所以問下各位意見囉,我都用好多淘淘野架,絕對唔會話平野冇好, 但之前已經試過一部唔出名既牌子整 ...

我第一部麵包機係香港申請信用卡送既, 差差差! 所以點解我上面話唔可以一概而論香港(P仔)就係好囉.

我最近又身痕, 又想淘番部東菱, 而家睇緊, 但唔趕住用, 所以慢慢睇(慢慢睇既另一個目的係希望拖到唔買, 哈哈哈).

男爵府

happypiano 發表於 18-12-31 23:04
我第一部麵包機係香港申請信用卡送既, 差差差! 所以點解我上面話唔可以一概而論香港(P仔)就係好囉.

我最 ...

我第一部係萬0換的,又係麻麻。我而家睇緊p仔 1001果部,2千機,舊過舊型號咁多,唔知係咪真係值呢?

侯爵府

醒目開學勳章

mamimuimui 發表於 18-12-31 23:07
我第一部係萬0換的,又係麻麻。我而家睇緊p仔 1001果部,2千機,舊過舊型號咁多,唔知係咪真係值呢?
...
2千幾好難講值唔值, 你日日用既就一定值. 買番黎一年先用得幾次既就幾百蚊都唔值. 同埋佢係咪滿足到你既需要, 即係有咩功能你想要有既, 或者係外表靚唔靚仔, 得唔得你歡心都可以係買佢既原因之一. 麵包機係網上好少見人話壞機, 所以買一部都真係可以起碼用到幾年, 你揀部真係鐘意先好買呀.

男爵府

happybebebe 發表於 18-12-31 13:17
唔會啊
完成後要立刻取出,我一向係晚上整完,用筲箕蓋住,第二朝切。
太實可能係唔夠水份、酵母死咗,仲 ...

请教:
為何一定要日清酵母?

同aeon welcome賣的酵母?請問有什麼區別?

我是新手,
剛剛買了麵包機,
準備研究怎麼使用麵包機。
謝謝你

珍珠宮

好媽媽勳章

mamimuimui 發表於 18-12-31 23:07
...

萬寧那部(萬能牌)我都用過,初頭跟佢食譜真係唔得。後尾上網搵台灣網啱口味的食譜,再減少焗的時間,就都整到好味。
象仔和P仔我都有。我覺得象仔好過萬能牌,P仔就表現再穩定啲。如果budget唔係問題,買P仔就不會心思思想再換機。

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

洋洋 發表於 18-12-31 23:19
我部p仔用咗一年多就壞,果陣日日整,整埋比媽媽,係好食嘅,而家又想買
...

一年幾就壞咁快?!!! 我個部一路都無問題呀. 你用過佢好食既就買番P仔啦, 最緊要買得開心嘛.

男爵府

happypiano 發表於 18-12-31 23:13
2千幾好難講值唔值, 你日日用既就一定值. 買番黎一年先用得幾次既就幾百蚊都唔值. 同埋佢係咪滿足到你既需 ...

其實我仲未研究新款同舊款有咩大分別 ,淨係知佢可以乾果月酵母分開隔,可能就係呢個設計令佢做啲包咁穩定 ,同埋可以做半份面包,咁就可以日日食新鮮既。
外觀上我冇咩所謂,唔好太大舊就得,所以你講得啱,真係要再睇定啲,唔想件“玩具”玩一陣就唔玩

男爵府

amypekkle 發表於 18-12-31 23:15
萬寧那部(萬能牌)我都用過,初頭跟佢食譜真係唔得。後尾上網搵台灣網啱口味的食譜,再減少焗的時間,就都 ...

我嗰部換左好多好多年,牌子真係好似叫Moulinex, 佢好唔穩定,有時硬到石頭咁發唔起,有時做甜包新鮮出爐時又ok喎,但凍左就點都係硬

侯爵府

醒目開學勳章

mamimuimui 發表於 18-12-31 23:24
其實我仲未研究新款同舊款有咩大分別 ,淨係知佢可以乾果月酵母分開隔,可能就係呢個設計令佢做啲 ...

獨立放乾果同酵母呢樣好多年前既P仔已有啦. 咁你可以睇下佢有幾多個PROGRAMME 俾你啦同埋D PROGRAMME 可以整D咩而又合唔合你口味既. 呢D 係我以前追POST記得既資料.

今日行工展會見到有P仔麵包機賣, 唔知會唔會平D呢? 你可以去睇下呀.

男爵府

happypiano 發表於 18-12-31 23:28
獨立放乾果同酵母呢樣好多年前既P仔已有啦. 咁你可以睇下佢有幾多個PROGRAMME 俾你啦同埋D PROGRAMME 可 ...

係喎,多謝你提醒,等冇咁凍去工展會睇下都好

用戶要求終止服務

09daisydaisy 發表於 18-12-31 23:13
请教:
為何一定要日清酵母?

日清發得最高,而且獨立包裝,250g面粉落一包,好方便

侯爵府

醒目開學勳章

mamimuimui 發表於 18-12-31 23:30

不客氣, 買玩具呢家野呢就係人都鐘意既, ENJOY!

男爵府

happypiano 發表於 18-12-31 23:34
不客氣, 買玩具呢家野呢就係人都鐘意既, ENJOY!

公爵府

mamimuimui 發表於 18-12-31 23:30

利申,p機用戶超過5年

如果你成日整又唔想花時間研究的話,都係p機啦,佢個program係咁多個牌子寫得最好,所以失敗率低,呢個係佢貴既原因。

至於邊個型號,買最舊最平果款就得,佢d新款好多都係gimmick野,唔值比貴d去買,到最後都係用基本果幾個mode.

首頁

尾頁

跳至