自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BS129 發表於 19-1-8 16:43
回覆 rubycourt 的帖子

學校教的未必同步係事實, 好多時都要溫左E先, 做阿媽都好大壓力, 又想佢合格又想學 ...

所以我都叫女自己決定,她說簡私補,因最初學校教的唔明,她就好擔心,好似phy去大型補咗幾個月她說唔ok,請過2個私補,都不合,白白浪費成個幾學期時間.之後我女搵咗個,超貴但女話補得好,之前二個私補價$ok,但補得不好也浪費時間金錢,咁阿女又有心讀好,再者已經f.5,不能再慢慢試,唯有肉痛也照比$.

洋房

回覆 BS129 的帖子

真係好恐怖 我仲諗緊去唔去添🤐

男爵府

DFSON 發表於 19-1-7 17:09
如題, thx.

我仔係elements, DSE 取5*

男爵府

guorui 發表於 19-6-3 20:07
回覆 BS129 的帖子

真係好恐怖 我仲諗緊去唔去添🤐

佢收你,就去讀。

水晶宮

回覆樓主:

我女間學校,好多人補Elements, 但Chem 名列前茅的頭3位,不是補Elements, 2位冇補習,另1位補其他小型補習社。

不過佢地3位嘅特性係..............唔洗點出力就可以好高分。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

查實本身成績好top嘅學生,自己努力操下卷都一様有機會奪星,未必要跟風去補習社。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 19-6-4 00:32
查實本身成績好top嘅學生,自己努力操下卷都一様有機會奪星,未必要跟風去補習社。 ...

我女的同學,有幾個成績好勁,係完全冇補習,靠自己。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

回覆 mother904 的帖子

其實唔係一fail 就OUT, 好似話係全年3 次測驗(s4), fail 了兩次就out, 不過不太肯定。Element 教得慢學校少少,所以每次測無物溫過,靠測完學校的去測element. 但佢d 測驗好似淺過學校。但如要溫佢而無時間溫學校,就唔多值得,element 老師其實都教得幾快,所以如學校唔多明,我懷疑去佢到都未必明,咁應該私補好d, 但如可以,找個大學生5**私補唔明地方,繼續補element , 做佢d 功課。otherwise , 都係去其他地方補好d,我都覺element 是for 衝星的

禁止訪問

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-8 14:01
其實去補嘅學生已經唔算差,但補習社咁揀學生令人反感

係囉,只收叻人,叻使鬼去補咩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

andywmama 發表於 19-6-4 08:33
係囉,只收叻人,叻使鬼去補咩

只收叻人,就唔係間野勁,而係揀班叻學生去狂操啫。

大宅

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

但佢d note and exercise 是唔錯的

珍珠宮

oasismcmug 發表於 19-6-4 08:58

但佢d note and exercise 是唔錯的

咁呢個當然,如果專科補啲 note 都唔掂仲駛補專科咩!

理科其實好直接,估惑位不算太多,啱就啱錯就錯,所以叻嘅學生其實自己多操卷都得。

大宅

都係茄,但dse 無take 2( 都唔想repeat ), 發覺唔得先補也有點遅了,但如ok 跟到element , 跟住佢做hw exercise ,一路上, 都期望會係其中70%的同學, 攞5*or 5**.

大宅

回覆 oasismcmug 的帖子

其實我都想揾其他好似element 專科補math 牙,physics 之類,如跟佢做可以有70%的同學攞5*or 5**, 我覺得係值得的,跟佢做又如何,最緊要係方向正確,最慘係得個跟字和做字,其實係運吉,嘥咗啲時間。Cw shxx都係專科補physics , 佢都好似話係50%攞5 or above only .
如math 有好似element 之類,我都我想知

首頁

尾頁

跳至