嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我女五歲, 昨天發現底褲有啲黃黃綠綠分泌物, 是否陰道炎? 我應帶佢睇兒科定婦科?
回覆 Streetboy 的帖子

Hi Streetboy 囡囡有冇話敏感部份有痕癢、灼熱或有異味?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

回覆 Chloe@NUTRICIA 的帖子

話有小小痕, 有小小紅腫, 冇話灼熱, 乜異味, 謝謝
Streetboy 發表於 19-1-8 15:13

話有小小痕, 有小小紅腫, 冇話灼熱, 分泌冇乜異味, 謝謝 ...

性的尿道口/ 陰道口接近肛門,比較容易受到肛門的細菌影響,平日小便後要由前後抹,大便就由下面向背脊方向往後抺,保持私密處清潔乾爽,避免抓癢用熱水浸浴,多飲水有助將細菌排出體外。如果有需要可以同囡囡去睇睇兒科,祝快D好返

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

了解, 小昨天已冇再流出分泌物, 間中都有話小小痕, 小便已經有題佢要小心清潔, 會繼續觀察住, 謝謝
Streetboy 發表於 19-1-10 11:08

了解, 小女昨天已冇再流出分泌物, 間中都有話小小痕, 小便已經有題佢要小心清 ...

唔好客氣 同囡囡穿著純棉內褲(多更換),多穿著裙/鬆身褲,避免穿著緊/焗身牛仔褲,都有幫助!

首頁

尾頁

跳至