烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇咗YouTube, 試過烚好趁熱即放入水喉水沖,又試過放入膠盒搖,都係黏殼嘅,請問有乜野秘訣㗎,想整溏心滷蛋,個黃無煮硬, 會唔會又再難剝啲呢?

大宅

回覆樓主:

剝之前先碌下隻蛋,碌碎哂啲殼,跟住一剝,啲殼碎就會連住蛋衣,好容易剝

男爵府

我係熄火後等多幾分鐘才從煲中取出,再浸凍水,就得

大宅

回覆樓主:

謝謝上面2位回覆
係國内旅行,酒店食自助早餐,啲烚蛋又熱又易剝殼,其實係咪仲有其他祕訣呢?希望仲有其他人教吓路,謝謝。

別墅

schi 發表於 19-1-9 21:16
謝謝上面2位回覆
係國内旅行,酒店食自助早餐,啲烚蛋又熱又易剝殼,其實係咪仲有其他祕訣呢?希 ...

吾好沖得太耐水,要仲有啲溫度!若整糖心旦,放旦落熱水前要用鐵匙在鳼旦頭同尾輕輕敲打,但不要敲爛就可,同一定要凍水放

大宅

Wa0814i 發表於 19-1-10 16:29
吾好沖得太耐水,要仲有啲溫度!若整糖心旦,放旦落熱水前要用鐵匙在鳼旦頭同尾輕輕敲打,但不要敲爛就可 ...

謝謝回覆,想問清楚輕輕敲打,係咪即是要打裂小小蛋殼咁解,定意思係求其敲兩下,但又唔好打裂蛋殼呢!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

schi 發表於 19-1-9 15:26
睇咗YouTube, 試過烚好趁熱即放入水喉水沖,又試過放入膠盒搖,都係黏殼嘅,請問有乜野秘訣㗎,想整溏心滷 ...

煮溏心蛋, 鷄蛋放室溫, 水滾後放鷄蛋攪3分鐘,

離心力令蛋黃在蛋白中間, 再滾多4 分鐘, 撈起D蛋沖凍水.

(全程水滾下蛋煮7分鐘)

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

wiiabcd 發表於 19-1-11 07:20

離心力令蛋黃在蛋白中間, 再滾多4 分鐘, 撈起D蛋沖凍水. ...

長知識

大宅

離心力令蛋黃在蛋白中間, 再滾多4 分鐘, 撈起D蛋沖凍水. ...

謝謝,我上網睇過,知道烚大約7分鐘,不過你提咗用離心力攪拌3分鐘呢個秘訣,真好人,我今晚再試吓先

珍珠宮

真未試過咁,又試下先 謝謝你

別墅

Wa0814i 發表於 19-1-10 16:29
吾好沖得太耐水,要仲有啲溫度!若整糖心旦,放旦落熱水前要用鐵匙在鳼旦頭同尾輕輕敲打,但不要敲爛就可 ...

小小裂痕就可,等佢入到空氣,你剝壳就易好多

別墅

Wa0814i 發表於 19-1-15 18:05
小小裂痕就可,等佢入到空氣,你剝壳就易好多

否則只會整十隻得三隻吾爛,

首頁

尾頁

跳至