意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 8|主題: 77830

bb濕疹,希望同路人一齊分享加油!

大宅

國民生產總值:2136

2019勳章

Bb5個月開始有濕疹,依家7個月,原本只係左腳關節位有,依家發展到右腳都有..而且範圍都大左..
搽過physiogel ,加州寶寶,凡士林,豬油膏,都吾得
依家搽緊Atopiclair,頭個兩日搽有退紅,但之後又紅返,又甩皮...
諗緊聽日轉搽舒特膚pro個隻..
希望岩佢搽!
同時都食緊益生菌
濕疹濕疹快啲走!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

王國熱話
子宮肌瘤大
大家有無D醫好左頸椎病嘅脊醫/跌打/中醫/...
念珠菌煩惱
終於做完收陰機,你問我答!

複式洋房

國民生產總值:380

Lawsiub 發表於 19-1-10 19:32
Bb5個月開始有濕疹,依家7個月,原本只係左腳關節位有,依家發展到右腳都有..而且範圍都大左..
搽過physiog ...

我個女都係腳關節有呀, 睇見勁心痛 !
我用咗好多好多隻 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

2019勳章

suki085 發表於 19-1-10 22:48
我個女都係腳關節有呀, 睇見勁心痛 !
我用咗好多好多隻 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

你有冇同佢睇專科呀?
我諗緊去吾去,屋企已經有兩支類固醇,吾想有第三支

回覆 Lawsiub 的帖子

Hi Lawsiub ,濕疹/敏感皮膚問題,一般係指免疫系統將本來無害嘅物質當成有害,引發身體過敏反應,主要成因仍然不明,家族成員有敏感,BB有過敏機會就大D,牛奶蛋白、昆蟲、化學物 (洗衣粉、柔順劑)、塵蟎、花粉,都可能係日常環境內嘅致敏源,治本方法係搵出致敏源而避開,醫生有冇懷疑BB對什麼過敏? 勤D做保濕(揸薄薄凡士林、 橄欖油、椰子油形成屏障作用) ,增強免疫力都對濕疹有幫助,清潔屋企時用吸塵機濕布抹塵,減低塵粒飄揚,衫仔、床單多曬太陽,用無香料、成份天然沖涼液,沖涼時間唔好太耐,水溫唔好太熱。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

國民生產總值:114

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
都幾嚴重啊,最好睇睇專科。我個女之前都有咁嚴重睇咗幾次專科就好好多啦。

大宅

國民生產總值:1297

發表於 前天 17:21 |顯示全部帖子

請問你有用舒特膚pro嗎?work 嗎?

大宅

2019勳章

發表於 前天 17:36 |顯示全部帖子
ck1121 發表於 19-1-22 17:21

請問你有用舒特膚pro嗎?work 嗎?

我13號開始用舒特膚,膝頭哥摺位有退紅亦都吾鞋,但紅就未退晒,至於相中個個位我就搽緊類固醇,因為佢實在太痕而且不斷惡化,依家就好左7788

大宅

發表於 前天 18:30 |顯示全部帖子
Lawsiub 發表於 19-1-22 17:36
我13號開始用舒特膚,膝頭哥摺位有退紅亦都吾鞋,但紅就未退晒,至於相中個個位我就搽緊類固醇,因為佢實 ...

方便影張相睇睇嗎?

大宅

2019勳章

發表於 前天 18:53 |顯示全部帖子
ck1121 發表於 19-1-22 18:30
方便影張相睇睇嗎?

邊個位?

大宅

發表於 昨天 00:11 |顯示全部帖子
Lawsiub 發表於 19-1-22 18:53
邊個位?

我指嗰樽舒特膚,因為想買俾個仔試下,費事買錯,謝謝!

大宅

2019勳章

發表於 昨天 08:14 |顯示全部帖子
ck1121 發表於 19-1-23 00:11
我指嗰樽舒特膚,因為想買俾個仔試下,費事買錯,謝謝!

睇清楚係嬰兒

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

國民生產總值:7495

2019勳章

發表於 昨天 08:48 |顯示全部帖子
清楚、詳細。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

發表於 昨天 11:21 |顯示全部帖子
Lawsiub 發表於 19-1-23 08:14
睇清楚係嬰兒

唔該曬!!!

大宅

2019勳章

發表於 昨天 12:47 |顯示全部帖子
ck1121 發表於 19-1-23 11:21
唔該曬!!!

吾洗客氣,希望啲濕疹快啲走!大家健健康康

複式洋房

國民生產總值:412

發表於 1 小時前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

都真係幾嚴重… 我有朋友帶小朋友去睇康和堂,醫濕疹都ok,真係唔得既可以考慮下搵中醫搞搞

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.