嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇咩可以推介,同點整?係咪可以開始食糊仔嗰啲?

大宅

回覆樓主:

果容,米糊,冇時間整,可買現貨。米糊粉加水便可
回覆 choyeebobo 的帖子

Hello choyeebobo, 健康院一般建議bb 大約6個月大開始嘗試進食固體食物, 每個bb發展情況都唔同,有D 早D 有D遲D, 如果媽媽想早d比bb試固體, 一開始份量要好少開始, 可能只係食到1-2 啖, 觀察住佢嘅吞嚥能力, 慢慢增量。糊仔可以用純米糊, 用bb食開嘅奶黎開,會易D 接受個味道架! Bb係米已經開始左食固體啦?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-21 14:53
回覆 choyeebobo 的帖子

Hello choyeebobo, 健康院一般建議bb 大約6個月大開始嘗試進食固體食物, 每個bb發 ...

想請問bb岩開始食糊仔幾日,如果佢好肯食,係咪可以餵佢食多d食到唔食為止?定都應該唔餵太多等佢適應下先?

複式洋房

同問

回覆 Saturdaymorning 的帖子

Hi Saturdaymorning ,BB好叻叻咁鍾意食固體 如果BB繼續張口表現出好想食,咀嚼和吞嚥速度加快, 都表示可以逐漸增加分量/次數。 通常試左米糊2-4日,觀察BB有冇敏感/唔適應,就可以加入淡味水果: 蘋果、香蕉、梨,淡味蔬菜: 冬瓜、節瓜、南瓜、菜心。 BB試過未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

我個BB五個半月,啱啱開始試幾日糊仔肯食,過咗幾日又唔肯食,係咪應該加D蔬菜比佢試下?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至