想生BB

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

唔好煩我 發表於 19-4-5 23:52
Pls check pm

Del

別墅

我之前睇過翹康 彭欣欣,醫生好細心,幫我檢查完 開抗生素同胃藥比我 因為隻藥性幾強 好似胃痛;好快就好返
底褲買全棉同埋唔好太貼太緊,清潔完用熨斗辣下佢消毒

大宅

puiyeelove 發表於 19-4-6 06:40
我之前睇過翹康 彭欣欣,醫生好細心,幫我檢查完 開抗生素同胃藥比我 因為隻藥性幾強 好似胃痛;好快就好返 ...

謝謝你!!

有呀,其實我現在每天處理底褲都很多步驟,首先用內褲洗衣液洗,然後用100%熱水浸加滴露,再一星期兩次洗衣機95度水烘乾。

大宅

yhyeung 發表於 19-4-7 08:22
謝謝你!!

有呀,其實我現在每天處理底褲都很多步驟,首先用內褲洗衣液洗,然後用100%熱水浸加滴露,再 ...

95度水洗完再洗衣機烘乾

大宅

may_see 發表於 19-4-5 23:14
想問尿道炎同陰道炎徵狀有何分別?

我依家情況系經前會吉吉痕痕, 分泌物冇味道, 經期時冇吉吉行行, 依 ...

我諗陰道炎係陰道入面
尿道炎係尿道口,你應該會尿頻,因發炎令佢好sensitive 成日以為急尿

係呀,我就好似你咁,只有經期先可以唞下

其實有吉,同痕,應該已經係有問題,要睇醫生

大宅

回覆 yhyeung 的帖子

我其實之前試過有呢個問題,之後轉用左另一隻消毒液,同埋用一隻婦女清潔液,跟住好好多,而家即使多左分泌物都無返發,我pm你丫

大宅

Beanbean123 發表於 19-4-7 08:50

我其實之前試過有呢個問題,之後轉用左另一隻消毒液,同埋用一隻婦女清潔液,跟住好 ...

好呀,麻煩你pm 我丫,謝謝

民房

回覆 唔好煩我 的帖子

可否pm我 many thanks!

複式洋房

我試過b鏈,睇左兩次醫生就好返,果陣係食益生菌、塞藥、搽藥膏。醫生話要著全棉內褲、勤換內褲、洗完的內褲要用陽光曬、唔好用沖涼液/女性洗私處液、唔好著緊身褲。

大宅

sleepingmaru 發表於 19-6-14 23:25
我試過b鏈,睇左兩次醫生就好返,果陣係食益生菌、塞藥、搽藥膏。醫生話要著全棉內褲、勤換內褲、洗完的內 ...

謝謝建議!! :)

大宅

回覆 Beanbean123 的帖子

可否pm埋我?唔該曬

別墅

Beanbean123 發表於 19-4-7 08:50

我其實之前試過有呢個問題,之後轉用左另一隻消毒液,同埋用一隻婦女清潔液,跟住好 ...

求pm 清潔液

大宅

我同樓主一樣,已經3,4個月,反覆不停無好過,睇專科2,3次,食哂抗生素、睇中醫調理、食yogurt 、換內褲,都無用。。。我真係灰到盡頭。。。

大宅

vanlina_cream 發表於 19-9-12 00:38
我同樓主一樣,已經3,4個月,反覆不停無好過,睇專科2,3次,食哂抗生素、睇中醫調理、食yogurt 、換內褲, ...

你好,touchwood 我四月後已經沒有翻發,希望能繼續保持下去,以下是我綜合了所有意見而持續每天做的習慣:
現在我會
1. 每天早餐前30分鐘吃小紅莓素
2. 每天吃一顆益生菌(飯後半小時內)
3. 大便後會洗肛門(因我試過大腸桿菌)於是內褲不會沾到有菌
4. 每天用100度熱水+滴露浸內褲。浸之前我用內褲洗衣液先手洗乾淨內褲。然後幾天有幾條放進洗衣機用100%水再洗。洗完用乾衣馬上烘乾內褲。內褲不和其它衣物洗。內褲三個月換新的。
5. 月經後兩天我陰道塞益生菌
6.平時不要用水灌洗陰道,也不要用陰道清洗液。平時只用清水洗陰道口。洗前先用鹼液洗乾淨手

大宅

vanlina_cream 發表於 19-9-12 00:38
我同樓主一樣,已經3,4個月,反覆不停無好過,睇專科2,3次,食哂抗生素、睇中醫調理、食yogurt 、換內褲, ...

7. 沖完涼後先用面紙抹乾陰道口陰唇。不要馬上穿內褲。到自然乾之後才穿褲子
8. 一定要有充足睡眠。我一攰就覺得會發,就要當天晚上睡好覺
9. 覺得有少少發時,馬上搽一隻念珠菌藥膏,睡個好覺,通常醒來會比較好轉
10.避免吃熱氣嘢,辣嘢,刺激嘢
11. 及避免吃太多抗生素。主要是,維持陰道中,好壞菌的均衡。益生菌的作用是增加好菌
12. 之前嚴重時,我會早午吃greek yogurt, 晚塞益生菌。
13.塞益生菌後, 用一隻純綿的護墊吸分秘,要勤換,總之避免內褲濕
14. 維持性生活令身體分泌自己的體液,是會有助預防陰道炎。當然發炎時都係避免行房,但如康復維持性生活有助陰道增加自體分泌

大宅

最重要你要驗出甚麼菌令你發陰道炎,我的陰道炎主要是念珠菌有時是大腸桿菌。

以上提那堆嘢是我持之以恒,每天都做的事,都其實花了不少是間。初頭你做時可能還未這麼快好轉,但要繼續做,應該一段時間後會好些。希望幫到你

大宅

yhyeung 發表於 19-9-12 08:07
7. 沖完涼後先用面紙抹乾陰道口陰唇。不要馬上穿內褲。到自然乾之後才穿褲子
8. 一定要有充足睡眠。我一攰 ...

多謝你,真係好有心

別墅

yhyeung 發表於 19-1-17 17:45
自10月開始第一次陰道炎後就不聽番發,睇咗好幾個醫生,塞藥,食/塞益生菌亦試過,不能斷尾,每天都發。

i ...

每日都飲紅莓汁!
我一年前有子宮瘜肉同中左隻惡既HPV菌後,狂飲紅莓汁。休息夠,戒辣。寧願帶多一條底褲出街隨時換,都唔好用護墊。一定要下身透氣。

大宅

EasyTrendyMum 發表於 19-9-12 21:39
每日都飲紅莓汁!
我一年前有子宮瘜肉同中左隻惡既HPV菌後,狂飲紅莓汁。休息夠,戒辣。寧願帶多一條底褲 ...

小紅莓汁其實是針對尿道炎,不過我都有照吃小紅莓素。通常我塞完益生菌第二天會流番出黎,所以不能只帶一條內褲,因為會流好耐,咁要換太多條。

我用了一隻在日超市買嘅純綿護墊,非常舒服,可以勤換。另外,月經衛生巾我也轉了純綿的

別墅

yhyeung 發表於 19-9-13 07:16
小紅莓汁其實是針對尿道炎,不過我都有照吃小紅莓素。通常我塞完益生菌第二天會流番出黎,所以不能只帶一 ...

紅莓汁針對尿道炎的說法已經有外國報告推翻左,你可以上網睇一睇呀。
不過我覺得食莓類,點都有些抗炎的功效。至少,我成功擺脫了HPV. 而無再惡化,唔洗做手術。

首頁
23456...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊