想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我而家好肚痛,唔知係咪心理作用,又覺得抽住咁陣陣痛,我好驚,好後悔自己喊左同咁激動,但我已經好努力控制自己情緒,但我太無用...一發不可收拾咁...我咁樣會唔會影響到bb架...我真係好擔心,我驚影響啲細胞分裂會有問題,又好驚會流啡 有無人試過咁但最後都生左個得意bb呀?
我好擔心好想喊...求安慰..

別墅

一嚿大番薯 發表於 19-1-19 04:03
我而家好肚痛,唔知係咪心理作用,又覺得抽住咁陣陣痛,我好驚,好後悔自己喊左同咁激動,但我已經好努力控 ...

我發現有bb既前幾日,
都同啊爸吵大鑊,
鬧到好激動,又喊得好激動,
宜家bb都八個幾月啦~
所以唔洗擔心咁多,
放鬆心情就ok啦。

大宅

我而家好肚痛,唔知係咪心理作用,又覺得抽住咁陣陣痛,我好驚,好後悔自己喊左同咁激動,但我已經好努力控 ...

同老公好番未呀?
一係搵d 笑片黎睇睇分散注意力先?
本身我以前都係情緒依易激動嘅人,不過近年改善了。有時做第二d 嘢分散自己注意,過一陣就無咁嬲同埋可能會唔記得咗。

大宅

薰妮@2017 發表於 19-1-19 06:14
我發現有bb既前幾日,
都同啊爸吵大鑊,
鬧到好激動,又喊得好激動,

多謝你呀,唔係呢個forum..我都唔知可以去邊到抒發自己感受。我真係好激動,之後個肚就抽住痛,我真係好擔心,但聽到你咁講我就安樂返啲,多謝你安慰我。我會盡量放鬆自己。

大宅

yhyeung 發表於 19-1-19 08:41
同老公好番未呀?
一係搵d 笑片黎睇睇分散注意力先?
本身我以前都係情緒依易激動嘅人,不過近年改善了。 ...

未好返,直頭鬧離婚,因為我覺得佢好衰,上次我小產後幾日,又同我嘈,今次有左又係咁,我完全覺得佢無care過我感受。佢只會講道理,唔會理你係咪hormone影響情緒,佢一覺得你唔合理就出聲話我。唔會覺得你有左而遷就我同氹我,我真係覺得好心痛,仲話我拎“有左“黎達佢.....我真係開心唔落,唯有自己睇笑片開心返。我心至少都要幾日我先可以平靜返自己。
其實我真係好怕好似上次小產咁又重現一次..
我好後悔自己激動同喊,因為無人會理我。我以為呢九個月佢會care我多啲,但我錯左,直頭唔知點做好...

大宅

一嚿大番薯 發表於 19-1-19 09:05
未好返,直頭鬧離婚,因為我覺得佢好衰,上次我小產後幾日,又同我嘈,今次有左又係咁,我完全覺得佢無car ...

有時d 男人係咁,我之前同老公嘈佢都係唔肯氹我(不過我唔係有咗)都搞到好激氣。佢本身唔係體貼類的人,但又唔可以話係對我唔好,我都接受了現實,而家會避免爭吵。
bb 係你嘅家人,所以你都係care 自己同bb 多d。將來佢長大會多個人錫你。所以而家唔好理你老公住,令自己開心番先,食d 好嘢,睇場開心嘅戲,諗下第時你同bb 嘅開心畫面。你快d 平伏番情緒先。

大宅

yhyeung 發表於 19-1-19 09:40
有時d 男人係咁,我之前同老公嘈佢都係唔肯氹我(不過我唔係有咗)都搞到好激氣。佢本身唔係體貼類的人, ...

好多謝你用心覆我,我同bb都會加油

大宅

一嚿大番薯 發表於 19-1-19 09:47
好多謝你用心覆我,我同bb都會加油

我都好想快d 有小朋友,其實我老公無乜所謂,係我自己想有小朋友多d ! 但佢點諗係唔重要,最重要係我地自己點諗。加油呀! 陀b 唔容易,比心機! 你做得到架! :)

大宅

唔洗擔心,快快瞓落床先,或攤梳化,放鬆自己,深呼吸

跟住睇下電視,唔好諗返老公講嘅說話住
慢慢黎,冇事架

大宅

RisaRisa 發表於 19-1-19 10:04
唔洗擔心,快快瞓落床先,或攤梳化,放鬆自己,深呼吸

跟住睇下電視,唔好諗返老公講嘅說話住

係,知道,多謝你 我成晚瞓唔到,又擔心去廁所會見紅,成晚都無一刻安寧,既然瞓唔到我自己都起左身,頭先剛剛喺廁所自己深呼吸左五分鐘,係平靜返但個心依然痛....不過我會試下唔再理佢由得佢點對我

大宅

yhyeung 發表於 19-1-19 09:50
我都好想快d 有小朋友,其實我老公無乜所謂,係我自己想有小朋友多d ! 但佢點諗係唔重要,最重要係我地自 ...

你都加油呀,調理好自己好緊要,做下運動,我兩次中獎都係放大假時中架,有去旅行個心即刻好放鬆,所以你都可以試下,一齊加油呀

大宅

一嚿大番薯 發表於 19-1-19 10:28
係,知道,多謝你 我成晚瞓唔到,又擔心去廁所會見紅,成晚都無一刻安寧,既然瞓唔到我自己都起 ...

咁樣唔work呀JM
你而家先剛剛懷孕,仲有9個月對住老公,真係要好好同佢傾下呀
冷靜返落黎要同佢講,有D咩大家心平氣和,叫佢唔好發脾氣
大肚有時控制唔到情緒 (我都試過無啦啦喊,而且成日覺得自己好委屈),叫佢體諒下
唔係咁多個月點捱呀,唔通真係鬧離婚咩

男爵府

唔好諗咁多,好多事我地預期唔到,我都有喊過2,3次,同老公吵過好多次,不過聽人話最多BB生出黎會易喊啲

大宅

nalinacc 發表於 19-1-19 18:50

唔好諗咁多,好多事我地預期唔到,我都有喊過2,3次,同老 ...

希望只係生舊喊包出黎only..
我最怕我情緒影響到佢發展,我會盡量開心返,佢唔顧我情緒感受,我就自己搵個方法舒緩自己,我會加油的,多謝你

男爵府

一嚿大番薯 發表於 19-1-19 21:05
希望只係生舊喊包出黎only..
我最怕我情緒影響到佢發展,我會盡量開心返,佢唔顧我情緒 ...

大家加油~我問過我媽懷我時有無喊過,佢話有,果然我係好感性,好易喊,慢慢訓練自己啦,你可以睇下我post,啲男人有時一吵交好似忘記左你係孕婦咁,總之自己做下自己鐘意既野or shopping,睇下BB野都好開心架,喊幾次無問題,最緊要自己盡快收拾情緒。

大宅

nalinacc 發表於 19-1-19 21:09

大家加油~我問過我媽懷我時有無喊過,佢話有 ...

多謝你呀,我會令自己開心,我會錫自己多啲

男爵府

我陀bb嗰陣,情緒控制得好好。同C6只吵過一次大鑊,個肚即時硬到好似石頭咁。深呼吸,睇下周(emoji)馳d戲笑下啦

珍珠宮

回覆樓主:

我上一胎都試過,為左D事同人嘈,都幾激動,之後個肚就怨怨痛啦~
不過我訓醒就無野啦~
我諗情緒激動,真係會有D影響,不過休息多D,應該就無事啦~

大宅

回覆樓主:

真係好多謝呢到嘅媽媽,有時個人唔開心,又唔敢同屋企人講,喺呢到有你地傾講下個心都舒服返啲。我會好好保護自己同bb架

大宅

一嚿大番薯 發表於 19-1-20 11:09
真係好多謝呢到嘅媽媽,有時個人唔開心,又唔敢同屋企人講,喺呢到有你地傾講下個心都舒服返啲。我會好好保 ...

hormones 變化會影響情緒, 我早期都有為好小事喊, 之後發覺其實好小事, 如果係以前既我一定唔會咁大情緒變化, 我就知道係hormones影響. 呢D情況間唔中就會發生, 我而家35周有時都會情緒波動, 發洩出黎好過自己屈埋, 想喊就喊, 想笑就笑.

首頁

尾頁

跳至