自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

yanyanmm 發表於 19-1-20 10:54
有人係身邊照顧都好好呀,我只係得自己照顧自己,有時行路都飄飄下,幾驚暈左係屋企都無人知呀,重要飄住 ...

我有次係地鐵度差d暈咗,好彩當時身邊有親人扶住我不停同我講嘢唔畀我訓,一路撐到去咗醫院睇急症。妳好犀利,化療仲可以一個人照顧到自己。現在身體好嗎?捱過咗一切都會好㗎

男爵府

回覆 奶茶走糖 的帖子

咁真係好彩個時有人係你身邊,我自己一個,所以初頭個一兩個星期只係屋企,唔敢周圍去你
係咪好返啦?我重未呀

大宅

yanyanmm 發表於 19-1-21 13:44
回覆 奶茶走糖 的帖子

咁真係好彩個時有人係你身邊,我自己一個,所以初頭個一兩個星期只係屋企,唔敢周圍 ...

我好返好幾年了,妳好叻啊,一定會撐到過去嘅

大宅

ilovefat 發表於 19-1-19 14:21
有親人將要接受化療,有經驗jm可分享下過程會係點嗎?
精神上,除左身體疲倦,仲有咩反應?同埋會去到咩程 ...

我當時好後生,頭2-3個療程其實完全可以自己一個人搞掂。但越後期越唔舒服,因為個毒素越積越多,我自己最後果兩期鞏固療效係真係幾辛苦。我估都要睇你屋企人本身年紀同身體質素如何。最好後幾個cycle有人睇住好。但都要睇個人,我到最尾個cycle都只係需要屋企人幫我清嘔吐物,個人雖然累,但可以自由行動。但當時同個ward,我見到有年紀大嘅婆婆2nd cycle已經要坐輪椅了。你可以觀察下屋企人第一個cycle反應如何再make decision. Good luck!

男爵府

ayakaya 發表於 19-1-21 22:50

我當時好後生,頭2-3個療程其實完全可以自己一個人搞掂。但 ...

好,謝謝你回覆

寶石宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

小心唔好俾病人再感染細菌同小毛病
幸福可以好簡單

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ilovefat 發表於 19-1-19 14:21
有親人將要接受化療,有經驗jm可分享下過程會係點嗎?
精神上,除左身體疲倦,仲有咩反應?同埋會去到咩程 ...

我依家都化療緊, 我打第一針頭3日都ok, 3-5日先最辛苦, 好倦圍身痛, 但就冇嘔, 之後幾日開始都正常返, 化療副作用真係因人而異

男爵府

BBJOJO 發表於 19-1-21 23:10
小心唔好俾病人再感染細菌同小毛病

知道啦,多謝你

男爵府

魔怪媽媽 發表於 19-1-21 23:15
我依家都化療緊, 我打第一針頭3日都ok, 3-5日先最辛苦, 好倦圍身痛, 但就冇嘔, 之後幾日開始都正常 ...

加油呀,祝你早日康復

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

ilovefat 發表於 19-1-22 00:43
加油呀,祝你早日康復

thx , 祝你親人都早日康復

男爵府

熱血勳章

我過年後就開針,我都會好多時間係一個人,媽咪會黎,但年紀大都幫唔到手,最多煮下野,唔可以扶到我,睇完你地message我都有d擔心,請問化療前有咩要準備可減輕療程開始時既不適?

男爵府

減齡達人勳章

奶茶走糖 發表於 19-1-20 01:23
如果只需要化療,治療結束之後我覺得需要半年時間先可以恢復返接受治療前較為健康嘅身體狀況同過返正常生 ...

男爵府

減齡達人勳章

我依家都化療緊, 我打第一針頭3日都ok, 3-5日先最辛苦, 好倦圍身痛, 但就冇嘔, 之後幾日開始都正常 ...

加油呀 祝福你 早日康復

男爵府

減齡達人勳章

你好 請問你周身痛 係會痛幾日然後唔痛定點? 因我家姐化療完成日都話周身痛

男爵府

我想問下你,係咪完全無胃口食野?你通常一日三餐會食d咩?

珍珠宮

幫推

翡翠宮

lam0121 發表於 19-1-22 22:03
你好 請問你周身痛 係會痛幾日然後唔痛定點? 因我家姐化療完成日都話周身痛
...

我就係打完化療針第4日開始痛, 最痛係第5、6日, 之後痛會退, 第8日已經冇事啦

侯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Wing(婷婷媽咪) 發表於 19-1-22 07:33
我過年後就開針,我都會好多時間係一個人,媽咪會黎,但年紀大都幫唔到手,最多煮下野,唔可以扶到我,睇完 ...

食多啲嘢,飲營養奶癌症,因為化療好多時副作用都係食唔到嘢,煲花生衣水可以幫助血小板高,太低要輸血架,煲多啲魚湯飲好有益,化療時白血球會跌,出街或住醫院要帶成日帶口罩,小心感染風險,總之要食肥啲去打仗,過程辛苦但醫好就光明啦!

男爵府

減齡達人勳章

魔怪媽媽 發表於 19-1-22 22:12
我就係打完化療針第4日開始痛, 最痛係第5、6日, 之後痛會退, 第8日已經冇事啦
...

謝謝你解答

翡翠宮

ilovefat 發表於 19-1-22 22:08
我想問下你,係咪完全無胃口食野?你通常一日三餐會食d咩?

又唔係, 我係打針後第3日開始冇胃口, 真係睇到都唔想食呀,一來個胃唔舒服,二來藥力令到個口會苦,食咩都變味, 大約第9日情況就開始好, 食到野, 食唔到野果幾日我多數食粥, 飲營養素, 花生衣煲水

首頁

尾頁

跳至