跳至

首頁

尾頁

洋房

2寶出世,大寶歲半,吾到我吾諗跟老公回澳洲,因為教育問題及老公一家已移民二十年,奶奶希望老公回流。
背景:老公係citizen, 揾工冇問題,我曾經去過住兩年英文一般,做餐廳。依家係香港兩個返工,揾5萬有工人,我地靠自己儲錢買咗樓供樓都冇問題。
想問關於開支問題:
1. 香港幼稚園有學券,有九年免費教育,悉尼有冇, 有冇特別開支?
2. 填埋供養父母, 我哋兩個不用交稅,澳洲有冇免稅額?
3.我朋友買咗層新樓 apartment,一季(三個月)管理費成AUD4000,係吾係真係咁貴,因為個面實用面積最少一千,咁一尺咪好貴!

最擔心去到冇咗工人,做Full time mama,老公份人工照顧吾到我地!

別墅

Chuma2019 發表於 19-1-19 17:38
2寶出世,大寶歲半,吾到我吾諗跟老公回澳洲,因為教育問題及老公一家已移民二十年,奶奶希望老公回流。
背 ...

1.讀public school 唔駛交學費。
2.澳洲冇免税額. 少過$18200年薪不用交税
https://www.ato.gov.au/rates/individual-income-tax-rates/

公爵府

Chuma2019 發表於 19-1-19 17:38
背 ...

Sydney NSW 5岁讀幼稚園一年,之后原校上小一至小六。5岁前可能选择返childcare or pre-school. 其他州唔清楚。

澳洲只有個人報税,2公婆分开報税,没有父母/子女免税額呢d,只有个人免税額。

如你eligible 可以申请FTB A/B.

你諗下你一个揍2个,冇工人,要搞清潔,買送煮钣,搞唔搞得掂好过啦。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至