夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

話說我同LG都一齊左7年喇
我地中間分開過半年 發現最愛都係對方 好快再一齊番 仲結埋婚 有左bb 啊仔都5個月喇

但其實可以話有左先結
本身佢都有考慮過唔要bb
原因係覺得遲多兩年先生會比較好
但我堅持唔可以落
生命唔可以隨便你覺得唔岩timing就唔要
到最後我地而家婚結左 b生左

但關係由生完開始好淡
講緊節日已無准備任何野
性生活1個月1次
平時佢係屋企打機多過陪我同啊仔
唔係就出左街
就算係屋企 都一早就訓

因為以上既事 其實我話左佢好多次
軟又用過 硬又用過 都無用
我可以點

禁止訪問

琥珀宮

至愛朱古力 發表於 19-1-20 01:12
再一次証明,生仔無得迫,佢擺明唔想要,你又夾硬要,大家又唔溝通好。
...

男爵府

個人認為,感情轉淡唔係全部賴晒生BB事,
原本計劃遲兩年生,遲早都要生。

10對夫婦10對都話轉淡,你哋之不過比人較早,
感情唔係全冇,只係不及從前,人之常情。

加上BB添加生活一部分,應該俾啲時間去適應。
唔排除老公冇心理準備做爸爸,對其他野暫時減低動力!

唔好怪責佢太多,否則佢會認定早生BB煩惱多!
嘗試,逢假日兩人再度拍拖去搵節目,BB交由家人代揍。

無論婚後長短,應該化啲心思去維繫感情同家庭氣氛!
又唔好怱略BB,大啲就可以親子活動,唔多唔少都會改變爸爸既心態掛!

努力!加油!

翡翠宮

回覆樓主:

個B來得太早
婚姻已經係一關
生仔係另一關
第一關都未有時間適應如何過第二關
而家兩個人只負責個仔
而吾再負責婚姻
如果個男人無哂癮 (無話佢啱) 你軟硬兼施又有乜作為

瑪瑙宮

你只有繼續怨同呻, 你段婚姻無彎轉. 因 B 太早黎, 男人只覺有壓力, 你話同佢講左好多次, 佢更覺自己度度做得唔好, 人生無樂趣. 睇你都無番工, 佢日日為錢有食有住都頭痕.

別墅

MoniqueTsang 發表於 19-1-20 00:59
我地中間分開過半年 發現最愛都係對方 好快再一齊番 仲結埋婚 有左bb 啊仔都5個月 ...

生B,你想佢唔想!
因為生B而結婚,又係你想佢唔想?
如果得佢一個做工養家⋯⋯又係咪佢想?
你要用 300% 以上的力量去 氹返你 C6 返來⋯⋯

http://bit.ly/DJI_MavicProV2

伯爵府

想生BB熱投

佢遲早會偷跳。
I am Agent P

子爵府

畀面勳章

其實好小事,好多夫妻生左b後都會出現問,都係溝通上出現問題,佢未適應當父親的角色,
而你湊b而忽略左對方,現在bb五個月咁細,你要俾多啲任務對方去參與,唔好自己賴醒做晒,到bb一歲大啲懂得同大人互動,大家都會開心啲。。

男爵府

回覆樓主:

所以生b真係要溝通好。
係一世既責任。個男人一定有問題架啦, 唔想要b就唔該戴套啦。落仔真係好傷個女人身體。
但樓主堅持要生, 就預左條佬會覺得"係個女人想生既", 產生唔想理既心態。
可能佢想過2年2人世界先生呢? 咁而家唔生都生左咯, 唯有等佢接受咯。

子爵府

MoniqueTsang 發表於 19-1-20 00:59
我地中間分開過半年 發現最愛都係對方 好快再一齊番 仲結埋婚 有左bb 啊仔都5個月 ...

雖然只結婚一年,但實際你們一起都7年、再濃烈的愛情都已變淡,何況他內心根本未必想要孩子。男人女人在生理結構不同,女人過了限定時間就不能有孩子,而男人就沒有這個期限。

現在都已成事實就應好好和他說,把他和孩子建立起關係,孩子五個月正是最可愛的時間,不應錯失孩子第一次說話,第一次坐到,第一次爬的珍貴時刻。嘗試多關心他,他回來笑容滿臉請他一起和孩子玩,也陪他玩他喜歡的遊戲。七年不是短時間,婚姻是一個艱鉅的考驗,要你們兩個人一起努力,想想為何你們離離合合仍選擇一起?愛可以變淡也可以重新再回溫。
mc <()>

大宅

大家沒有感情基礎,佢又講明初初五想咁快生,你堅決要生後,所有問題出曬黎,五好成日諗住生左仔後男方會改變,咁樣自己又好辛苦。你要代入返佢的諗法,慢慢放開,順其自然反而更好,五好成日嘈交傷感情

別墅

男人未準備好就真係會逃避你加油照顧bb 或者bb大個啲佢就會接受同負責

別墅

Solarflare 發表於 19-1-20 18:00
所以生b真係要溝通好。
係一世既責任。個男人一定有問題架啦, 唔想要b就唔該戴套啦。落仔真係好傷個女人身 ...

100%agree
所以真係要做好安全措施,就算拍左好多年拖都係咁話。男人一句話未準備好/唔想生就要個女人痛苦

子爵府

婚可以亂結,仔唔可以亂生

大宅

我反而覺的得拍拖帶埋BB去仲溫馨

大宅

回覆樓主:

跟我親戚情況一模一樣,男方話唔想要,女方堅持生下來,最後還是離婚收場.....

大宅

因為佢根本無打算結婚生仔。

侯爵府

Solarflare 發表於 19-1-20 18:00
所以生b真係要溝通好。
係一世既責任。個男人一定有問題架啦, 唔想要b就唔該戴套啦。落仔真係好傷個女人身 ...

我c6 帶套都出事, 我妹, 食事後藥 都中蕉, 黎左 無理由唔要, 落又唔係 唔落又唔係

子爵府

回覆樓主:

你要反省吓自己有無夾硬嚟同強加意見在對方身上
我識的嗰個係咁,同老公感情好差

首頁

尾頁

跳至