烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

今日想食糯米飯,想深色少少但家中無老抽,可以用炒焦糖代替嗎?

侯爵府

怪獸青BB 發表於 19-1-20 12:07
今日想食糯米飯,想深色少少但家中無老抽,可以用炒焦糖代替嗎?

焦糖唔落得多, 蠔油可以嗎

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

agee 發表於 19-1-22 01:17
焦糖唔落得多, 蠔油可以嗎

男爵府

怪獸青BB 發表於 19-1-20 12:07
落生抽已經有少少色,其實最緊要好食。

男爵府

我試過炒糯米飯失敗, 手都軟, 半生熟, 如用飯煲煮糯米飯, 米水應該比幾多?
一杯糯米係咪等如2 碗份量

珍珠宮

connie3803 發表於 19-1-30 11:24
我試過炒糯米飯失敗, 手都軟, 半生熟, 如用飯煲煮糯米飯, 米水應該比幾多?
一杯糯米係咪等如2 碗份量
...

糯米要浸幾個鐘,無再加水,蒸熟再炒,其實蒸熟炒都要炒一段時間,幾攰下

大宅

怪獸青BB 發表於 19-1-30 12:48
糯米要浸幾個鐘,無再加水,蒸熟再炒,其實蒸熟炒都要炒一段時間,幾攰下
...

炒糥米饭,糯米浸個半鐘。开爆香葱头虾米瑤处腊肠。我会加五花脯肉早一天用盐叶它。在加冬菇。炒完所有材料加米炒用浸虾米水少少加落去炒加少少糖生抽炒到有香味。睇到好靓拿起放烹籠蒸半个鍾就可以。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

怪獸青BB 發表於 19-1-30 12:48
...

考功夫

首頁

尾頁

跳至