嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

因為打完第一針2星期後中左,第二針諗緊打唔打好。又想隔耐啲先打。

2019新春慶豚圓

回覆 monchhichijoyce 的帖子

Hi monchhichijoyce ,為確保對流感產生足夠的免疫力,12歲以下從未接種過流感疫苗小朋友須於2018/19年度接種2劑流感疫苗,而接種時間須相隔至少4星期(第1劑疫苗後最少4個星期才接種第2劑),媽媽可以等小朋友完全康復後先打第2枝疫苗架。小朋友幾大,依家好返未?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

[email protected] 發表於 19-1-24 15:00
回覆 monchhichijoyce 的帖子

Hi monchhichijoyce ,為確保對流感產生足夠的免疫力,12歲以下從未接種過 ...

我小朋友係打完第一針後大約2星期就中左甲流,依家已經好返2星期了,本來係今個星期日打第二針,但有啲驚驚地中過之後打會唔會有其他反應。

2019新春慶豚圓

monchhichijoyce 發表於 19-1-24 16:03
我小朋友係打完第一針後大約2星期就中左甲流,依家已經好返2星期了,本來係今個星期日打第二針,但有啲驚 ...

接種流感疫苗可以能預防季節性流感同併發症,減低小朋友因為流感而需要入院留醫,一般係接種疫苗後兩星期後,接種人體內會產生抗體,減低感染流感機會。疫苗好安全,通常無嚴重副作用,如果小朋友已經好返2星期,精神和胃口都好, 唔會增加接種第2針風險,媽媽唔需要太擔心,如果有需要可以致電衞生防護中心疫苗計劃辦事處 熱線:2125 2125查詢架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

[email protected] 發表於 19-1-24 17:28
接種流感疫苗可以能預防季節性流感同併發症,減低小朋友因為流感而需要入院留醫,一般係接種疫苗後兩星期 ...

唔該晒你呀…

2019新春慶豚圓

monchhichijoyce 發表於 19-1-24 18:21
唔該晒你呀…

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊