興趣嗜好

跳至

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

想買部電腦比阿女,她讀中三,我見有D電腦有外置顯示咭,請問這外置顯示咭有什麼作用? 請問需要買一部有外置顯示咭嘅電腦嗎?

男爵府

[quote]Lavonne 發表於 19-1-23 09:33
想想買部電腦比阿女,她讀中三,我見有D電腦有外置顯示咭,請問這外置顯示咭有什麼作用? 請問需要買一部有外置顯示咭嘅電腦嗎?quote]
In short, u don't need a display card unless she plays serious PC game or need architectural design function. If merely web-base game like Candy Crush, don't bother n go for for on-board display (aka built-in display). Besides, a decent card cost $3K+. Of course, if ain't a big deal, go ahead.

"And liftoff, the final liftoff of Atlantis, shoulders of the space shuttle, America will continue the dream."

"Liftoff for the final launch of Endeavor.  'xpending our knowledge, 'xpending our lives in space."

"The final liftoff of Discovery, a tribute to the dedication, hard work and pride of America's space shuttle team."

子爵府

2019勳章 畀面勳章

Lavonne 發表於 19-1-23 09:33
想買部電腦比阿女,她讀中三,我見有D電腦有外置顯示咭,請問這外置顯示咭有什麼作用? 請問需要買一部有外 ...

玩一D高質素既Game,樓上都講咗,普通Facebook game係無需要。另外要留意,呢類卡(盒)既連接頭,唔係部部有,如果買desktop,直接買張靚卡,如果買notebook,問清楚插頭名稱和版本。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裡潼關路。望西都,意踟躕。傷心秦漢經行處,宮闕萬間俱成土。興,百姓苦!亡,百姓苦!
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

別墅

kelkmk 發表於 19-1-24 00:59
玩一D高質素既Game,樓上都講咗,普通Facebook game係無需要。另外要留意,呢類卡(盒)既連接頭,唔係部部 ...

張顯示咭是GT1030

子爵府

2019勳章 畀面勳章

Lavonne 發表於 19-1-24 21:15
張顯示咭是GT1030

GT1030係個盒入面既卡?
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裡潼關路。望西都,意踟躕。傷心秦漢經行處,宮闕萬間俱成土。興,百姓苦!亡,百姓苦!
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

別墅

kelkmk 發表於 19-1-24 23:37
GT1030係個盒入面既卡?

GT1030應該是插在底板

男爵府

2019新春慶豚圓

Lavonne 發表於 19-1-23 09:33
想買部電腦比阿女,她讀中三,我見有D電腦有外置顯示咭,請問這外置顯示咭有什麼作用? 請問需要買一部有外 ...

是獨立顯示卡吧,顯示卡應該唔會外置喎

男爵府

2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

買notebook就唔好搞外接顯示卡喇,有就有嘅,但超麻煩。至於desktop就應該係內置而唔會係外置顯示卡。

別墅

scausxb 發表於 19-2-1 12:13
買notebook就唔好搞外接顯示卡喇,有就有嘅,但超麻煩。至於desktop就應該係內置而唔會係外置顯示卡。 ...

應該是獨立顯示卡GT1030

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊