自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日揹住個女(9mth)同拖住個仔(3歲)去葵芳行街,行行下比個衝衝忙忙既人行過個背包撞到個仔隻耳仔,當下個仔立即大喊。就係我拉佢埋一邊 踎低安撫佢時,突然有個傻人衝過黎指住我個仔鬧,當時嚇到我仔立即收聲。我都呆一呆,反應過黎佢就已經走左。

為左里件事,我都好唔開心。好自責自己點解會比人鬧自己個仔都唔維護佢。但又諗,自己可以點做,1個女人帶住兩個細既,同個傻既嘈都唔知人地會點做。但......又唔知點同個仔解釋點解當刻唔還擊。個人比佢搞到好失落.......

男爵府

唔洗解釋,傻人一個,好彩佢講完走咗,你一拖二,有事你保得邊個。

good_pig    發表於 19-1-25 00:25

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

兩條線 發表於 19-1-24 23:40
今日揹住個女(9mth)同拖住個仔(3歲)去葵芳行街,行行下比個衝衝忙忙既人行過個背包撞到個仔隻耳仔,當下個 ...

不如諗慶幸佢無對你地做d咩,會唔會好過d?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

琥珀宮

畀面勳章

都話係傻人,自責咩啫

珍珠宮

回覆樓主:

算啦~好明顯那個人有病

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

今日揹住個女(9mth)同拖住個仔(3歲)去葵芳行街,行行下比個衝衝忙忙既人行過個背包撞到個仔隻耳仔,當下個 ...

唔洗自責,而家有好多傻人

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好唔開心,最緊要仔女冇事,小朋友同佢玩吓錫番佢,就好快忘記開心番

wcpcelia    發表於 19-1-25 10:44

大宅

我應該知邊個,長期係葵廣地下唔好刺激佢,驚佢傷害小朋友

大宅

回覆樓主

你做得啱呀,帶住小朋友會多一分小心, 遇到咩事都會睇定啲先行動, 你發現佢可能精神有問題唔同佢嘈係明智呀! 唔好再諗呢件事啦, 你做得好啱.

伯爵府

千祈咪惹d傻人。

伯爵府

回覆樓主:

樓主唔駛唔開心,當時無理由要還擊,另方面,我會解釋俾小朋友聽,果個人可能精神有問題,所以做 d 無得解釋嘅行為,但如果同佢理論,怕佢會傷受我哋,所以選擇原諒佢! 唔理小朋友明唔明,都照同佢講,咁呢個係真正嘅原因,唔怕講,咁有一日佢係會明白。我都咁同 d 小朋友講,咁做唔係怕事,事實係要睇情況。

子爵府

123baby123 發表於 19-1-24 23:53
唔洗自責,而家有好多傻人

]

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主應該慶幸,個傻人無做出傷害你哋既事已經值得還神了

子爵府

親子王國15週年勳章

其實有咩好自責,仔女安全最重要,為啖氣有咩差池值得嗎?就算嗰個唔係傻嘅都快d走啦。

大宅

kyk 發表於 19-1-25 01:11
樓主唔駛唔開心,當時無理由要還擊,另方面,我會解釋俾小朋友聽,果個人可能精神有問題,所以做 d 無得解 ...

好正面做法,其實何必要還擊呢?只要與子女多點正能量,小朋友會好快冇事,如果經常提住,自責,負能量上身,會影響小朋友情緒的

大宅

又唔係你嘅錯,唔好唔開心,最緊要仔女冇事!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

快走,香港真係好多傻人
你一拖兩 ,唔好諗帶佢地雜開現場先
去到安全地方先同仔仔講發生咩事

大宅

無得自責,我仔小時侯都差不多遇著類似情況。安慰個小朋友同埋自己先!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

撞著個傻既就唔好自責喇! 走黎打你幾下都無仇報架! 自己唔好彩喇
放下自在

首頁

尾頁

跳至