跳至

首頁

尾頁

洋房

2019勳章

屋租,UTILITIES,伙食等等,請問有冇媽媽可以SHARE下大概既預算? 我做過D RESEARCH 係大概 AUD2000/week (i.e. AUD8000/mth)?
女女3歲,如果2020 動身,應該都有5歲了。所以可能校區都要考慮..如 Epping, burwood, eastwood, carlingford?

Thank you so much!

別墅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

上個禮拜有人問咗, 唔知點link.你試下搵唔搵到,但係佢問一家四口.
八千蚊好似多咗啲,除非你諗住啲好貴嘅地區同讀私校

複式洋房

回覆 mrscheungym 的帖子

我諗$6500/month都OK:
childcare $0-600/week: 我無小朋友, 呢個數純綷聽聞, 不過好睇你放個小朋友去咩childcare, 放幾長時間
rent $550-700/week: 我同事本地人, 4歲小朋友, 租2bedroom, 就550/week. 當你香港人想住好小小, 700/week
food $200-400/week: 我而家兩個人, 食就大概$200/week, 自己煮, 中午帶lunchbox (放心鬼佬都好興lunchbox), 一個星期出去食一兩次飯, 唔係fine dining.

交通 $100-300/week ? : 車費, 視乎你住邊, 我住city, 行路返工既, 但預你住得遠D , 火車就大概$50/week 一個人. 如果你想開車返工, 停車, 油, 維修, insurance, 又另一條數. 咁如果你地都諗住唔返工, 又另一條數....

boardband + mobile $100-$130/month
energy $100-$150/month: 我地兩人家庭就呢個數, 多個小朋友應該唔會點用電既
insurance $0 - 300/month: 好個人, 睇你買唔買同買D 咩

total:
lower bound: (0+550+200+100)*4.3 + 100 +100 + 0= $3855
upper bound: (600+700+400+300)*4.3 + 130+ 150 + 300 = $9180

拎個中間數, 就$6500左右啦

複式洋房

回覆 mrscheungym 的帖子

是否計埋學費?

大宅

回覆 viviancpy 的帖子

謝謝分享。其實我唔計租,都係估$5000咁上下。讀政府學校免學費。

全部語交租計
如果基本生活:即唔出街食,屋企住有肉有菜,$3000。

如果中間生活,六日出街fine dinning($120 aud per family per meal)
開日本新車,冷氣長開,$5000~$6000。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊