烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

民房

之前於永安買了Cristel不鏽鋼中式鑊,非常不好用及失望。

基本上,無論炒一些上過生粉的牛肉丶豬肉丶還是䫣肉,就算落了多少油,部會黏底。我估計是cristel隻鑊對生粉特別粘。更差的是,之後啲牛丶豬丶雞肉怎樣炒都唔會變金黃或少燶,但隻鑊就只會越來越燶。無論是大丶中丶細火都出現相同狀況。

我亦試過加水落隻鑊然後水滾後放入餃子去烚,但不到兩分鐘所有餃子的底部就開始黏底。跟著我用筷子嘗試輕微移動啲餃子以免餃子皮黏底,但之後只看到越嚟越大塊皮黏底,短短7分鐘內餃子已變得體無完膚。

我三十年前已開始用啊媽買的不鏽龬鑊煎嘢,雖然都偶有黏底,但情況並沒有這隻二千多元買的Cristel中式鑊那麼差勁。

我真的後悔買了這隻所謂於法國製造的Cristel鑊,而永安那班sales講嘅內容跟本就係言過其實。

333s    發表於 19-2-10 15:03

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

謝謝分享

侯爵府

睇完呢個post,我都係買番隻牛頭牌。
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

不鏽鋼中式鑊 no good, 買易潔

子爵府

係未隻鑊未夠熱?中細火我要熱成3-5分鐘
但貪快用大火就中間熱側邊唔熱(中間過熱都係痴)

不過你講得好啱嘅係,不繡鋼對澱粉類(生粉、餃子皮)係好痴的
整呢類嘢我要落多啲油,落鑊後要等一分鐘先鏟

暫時仲未控制到嘅係炒粉面,因為唔狠心落油

大宅

2018復活節勳章

bonbon. 發表於 19-1-26 14:09
之前於永安買了Cristel不鏽鋼中式鑊,非常不好用及失望。

我都係cristel的用家,都用著2年,初頭唔係好慣時,係有的粘。後來問返的sales, 先發現係自己未等到隻鑊夠熱就落食材,所以會粘底。後來掌握到個技巧,就再冇粘底啦。會唔會樓主又係同我當時一樣? 分享一下我的做法。我一般係先落油,開中火加熱,大約等2分鐘左右,見的油紋好似蜘蛛絲咁向四圍散開,哩個時候,會見到的油出微煙。咁的情況下先再落食材。你都可以試下

男爵府

我係Cristel用家,真金白銀係Sogo買隻鑊返嚟的,真心覺得好好用,煎蛋、煎餃,煎魚、煎豆腐⋯⋯通通唔黏底,煎又得蒸又得炒又得,我都介紹咗朋友用,但佢都話煎咩都黏底,我拍埋片教佢用,佢話都唔得,我都有啲唔好意思。我都認為主要都係要開火前抹乾鑊內水份才落油,要熱夠鑊,出油紋就得,出煙就過熱了,慢火,不要心急。

wkyeungcuhk    發表於 19-2-2 12:25
wkyeungcuhk    發表於 19-2-2 12:25

男爵府

煎急凍雪花餃子、煎魚、香椿雞蛋粒粒炒飯。

希望jm 妳有機會可以用得返隻鑊.

男爵府

hahachichi 發表於 19-1-31 17:50
煎急凍雪花餃子、煎魚、香椿雞蛋粒粒炒飯。

希望jm 妳有機會可以用得返隻鑊.

我都係cristel用家,想請教餃子點樣煎到咁靚又脆底

男爵府

ahyee322 發表於 19-2-2 03:03
我都係cristel用家,想請教餃子點樣煎到咁靚又脆底

我買大阪王將嘅煎餃,水油配方嘅,無需自己再調粉水。熱鑊,落2茶匙油,用廚房紙抹勻,放餃子煎約1分鐘,加蓋細火約5分鐘,開蓋再煎約3分鐘收水就得,期間幾乎完全唔使理。

男爵府

hahachichi 發表於 19-2-2 12:40
我買大阪王將嘅煎餃,水油配方嘅,無需自己再調粉水。熱鑊,落2茶匙油,用廚房紙抹勻,放餃子煎約1分鐘, ...

我都煎過大阪,但煎唔到你咁靚,下次用再試下

男爵府

ahyee322 發表於 19-2-2 12:42
我都煎過大阪,但煎唔到你咁靚,下次用再試下

近來大阪嘅出品唔係好穩定,或者下次再試下。

男爵府

回覆樓主:

應該同導熱能力有關。 可能呢隻鑊要燒耐d先夠熱。

象牙宮

我一向不喜歡 不鏽鋼中式鑊。
家人有買, 初時用當蒸鍋, 煮水餃。
重又大, 近來用我買的熟鉄, 中小火, 少油都不粘。不易生锈 无油烟 不粘

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

珍珠宮

大廚勳章

回覆 bonbon. 的帖子

以下 示範 係任何 不銹鋼鑊 都一定 work 嘅方法 , 因為片中包含咗 好幾種 揉合各家之大成 嘅細節 , 當中主要嘅係 : 水珠測溫、酒家大廚嘅 "潤鑊" ... 等專業手法 :

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

複式洋房

我仲想買黎用下(emoji)

珍珠宮

我初時都係以為中伏,買左個幾千蚊伏鑊!但後來落油等鑊燒熱先用就變得好用了,當然唔夠油仍然會有少少痴底,但都好易洗甩,同埋再也不用怕食左d coating落肚

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

NLWK 發表於 19-10-7 23:44
是否只要隻鑊夠熱及落夠油,就不會有鑊屎 ?

我用L宇頭隻不銹鋼鑊,都係要熱鑊落油就不黐底。記住夠熱不是過熱,油適量,不是太多太少,視乎食材是否吸油或出油去決定落油份量,就如三文魚出油,茄子吸油。同一隻鑊都要慢慢掌握,爐頭火力亦有影响。

首頁

尾頁

跳至