自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主

唔好講俾多俾少,我家姐在外國,40歲人一個仙都無俾過父母,如果佢肯俾返份,我無咁大負擔,我就好安樂。
8-)

侯爵府

回覆樓主:

憑咩去要求先?

伯爵府

咁佢搵得多係佢本事,我覺得家用就唔好理人俾幾多,但食飯可以輪流俾,因為餐餐都差不多價錢,搵得多一樣有機會使得多,無權管兄弟姊妹點用錢

侯爵府

jacobkit 發表於 19-1-26 15:15
假如你兄弟姊妹收入好高,係你現在的收入三倍或以上,而你只是月入3-4萬左右,你會不會期望佢俾多d家用父母 ...

吾會有咁既期望

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

回覆樓主:

兄姐,媽媽在大陸,只有我在香港
以前阿媽家用,使費全部我比(婚前同婚後都係)
而家哥哥環境好左,全部佢比曬,阿嫂直頭出聲叫我晤好再比$阿媽

子爵府

假如你兄弟姊妹收入好高,係你現在的收入三倍或以上,而你只是月入3-4萬左右,你會不會期望佢俾多d家用父母 ...

我認為每人都應出一份錢供養父母,責任問題,揾得多與少按自己能力比,總唔可以一個仙唔出,咁會對另外有養父母的仔女不公平,增加壓力
Sweetheartb

男爵府

水深火熱 發表於 19-1-26 16:55

我個大嫂就覺得我要比幾多幾多家用我媽,佢都痴綫,我比幾 ...

你阿嫂真無品,你另外開個post嚟講多d被我哋見識一下。

侯爵府

親子王國15週年勳章

揾得多唔代表要比得多,比幾多家用自己同父母傾好就可以,但家庭洗費(如食飯,夾錢請父母旅行之類)就平均分。

其實揾得少可能因為唔想辛苦,揾 hea 工。別人勤力進修佢就遊戲人間。揾得多可能係收佣既工作,要儲埋市差嗰份,唔一定係大家都出咁多力但回報不同的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔會

公爵府

畀面勳章

細時兩兄弟,大時兩房人。所以管唔到理唔到,做好自己就算。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

自己出心啦!做好自己本份咪算囉!老豆阿媽大家都有份,搵得多,俾多啲,有嘢分應該分多啲,因為佢付出多啲,定係佢搵啲得,應該唔駛分咁多呢?
Minniemouse:-P

琥珀宮

畀面勳章

人人情況唔同,自己唔想俾錢唔應該期望人地俾多d錢架喎,人地搵得多負擔都多既啫,去私家醫院唔係幾萬蚊,可能係幾十萬,搵十萬一個月都唔一定可以攞出黎

男爵府

bbc2018 發表於 19-1-26 16:45
我會自動自覺包父母的其他開支如旅行,換電器,私家醫療費用等。和額外要花錢享受的。家用我亦主動佔多些。 ...

你好大方

男爵府

我覺得兄弟姊妹搵得多係佢地自己本事,唔好因為佢多就好似掠人水咁,除非自己真係每個月掹掹緊,人地可能會幫輕下你,否則,咁樣同人計,關係會好嗎?

大宅

Suncloud 發表於 19-1-26 15:52
同意。 最好就公平,大家冇甘易有心病。 父母都未出聲,點到兄弟姊妹出聲加家用。

做父母最忌向有能力嘅 ...

非常同意,當年做女時係兄弟姊妹中賺得最多,我阿爸剩係叫我拿$番屋企裝修,當時我而搬出!自己住,有咩事就叫我俾$,我初初出來做野捱時從來無睇諒過我!

大宅

listergirl 發表於 19-1-27 18:11

非常同意,當年做女時係兄弟姊妹中賺得最多,我阿爸剩係 ...

係啦~ 最怕有姊妹自己揀做full time mum, 然後呻窮, 想唔夾錢。 父母就向會返工嘅working mun埋手。 一次兩次就話冇所謂,但次次都係,真係令人傷心

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

期望? 要共產嗎?兄弟姊妹自己有本事, 搵得多又願意照顧家中長老, 出至自願當然好, 但搵得少嘅怎能要求他們付出更多?

公爵府

回覆樓主:

我覺得孝順父母係自己嘅事,兄弟姊妹點比就唔好理。我從來唔問父母其他兄弟比幾多,大家開開心心聚埋食飯去玩,有能力就埋單,一人出啲,呢啲小數就唔計。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

只會理自己比果份,私家醫院可大可小,計下自己負唔負擔得起囉

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bbbokbok 發表於 19-1-26 16:38
我又有個問題想提出嚟,直情係我朋友屋企,哥哥比細佬聰明好多,但細佬由細到大好比心機讀書,大個工作好好 ...

各自比,唔駛理兄弟比幾多

首頁

尾頁

跳至