嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

1歲bb,前後買左4種吾同既學習杯飲水。
次次俾親佢,都拎黎玩同咬。
就黎打一歲針。怕俾姑娘話。。
我可以點做?
而家仲用緊奶樽飲水。。

回覆 dinhyiu421 的帖子

Hello dinhyiu421, BB由奶樽到學習杯需要時間學習同適應, 初時可能要輔助下BB, 由媽媽拎住同傾斜杯子等BB慢慢飲水/奶, 亦可以同BB一齊去選擇有佢鍾意顏色/卡通人物嘅杯, 一歲大應該要轉用杯子, 有助鍛鍊口部肌肉架! 俾D時間耐性BB慢慢適應, 慢慢佢就識自己揸住飲喇, 媽媽有冇係佢面前示範點用學習杯飲水呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-30 17:40

Hello dinhyiu421, BB由奶樽到學習杯需要時間學習同適應, 初時可能要輔助下BB, 由 ...

我女平時飲奶樽,會雙手舉起飲的。但我就是不明白為何不用杯。要用奶樽。因為買了很多種不同類型的學習杯。。。經常咬飲管,揸手位。唉。。。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-30 17:40

Hello dinhyiu421, BB由奶樽到學習杯需要時間學習同適應, 初時可能要輔助下BB, 由 ...

我已試到很氣餒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

試直接用水杯,唔肯用黎飲水既話可試餵乳酪,之後至俾水。初初係麻煩d 要用紙巾托住小朋友下巴咁餵。

學習杯唔一要用。
dinhyiu421 發表於 19-1-30 17:45
我已試到很氣餒

明白媽媽已經好努力嘗試俾囡囡用杯,要改變小朋友習慣的確唔係容易嘅事 加上依個年齡階段小肌肉發展未成熟,未把握到用杯方法,唔少小朋友都會係起初時會唔捨得奶樽,而表現出抗拒/沒興趣改用杯架! 佢地喜歡模仿,媽媽係飲水時俾BB嘗試,或者係囡囡食過餅乾/麵包等比較乾身食物後,或者活動後感到口渴時用杯飲水,都會較願意試,直接用水杯(不易碎有杯耳細水杯)都OK,用杯飲奶仲會減低囡囡蛀牙機會添,媽媽加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

[quote]bosch 發表於 19-1-31 01:08
試直接用水杯,唔肯用黎飲水既話可試餵乳酪,之後至俾水。初初係麻煩d 要用紙巾托住小朋友下巴咁餵。

Hi bosch,學習杯好處係水會係杯咀逐少咁流出,有助BB慢慢適用普通水杯飲水,媽媽直接俾BB用水杯(不易碎有杯耳細水杯)都OK,裝佢鐘意飲嘅飲品例如奶/湯水/乳酪都可以增加小朋友興趣架。

別墅

dinhyiu421 發表於 19-1-29 17:25
1歲bb,前後買左4種吾同既學習杯飲水。
次次俾親佢,都拎黎玩同咬。
就黎打一歲針。怕俾姑娘話。。

唔好話你小朋友一歲啦,我囡囡14個月都唔會有機會試,因為長時間都係99湊,99成日覺得佢唔吸,咁唔試又點會識,同c6講叫佢同99講,c6又覺得我有問題

首頁

尾頁

跳至