母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

之前我係泵出黎餵,BB加磅好好。但而家無時間同埋BB鍾意親餵多D,所以而家淨係親餵,但加磅慢咗好多!又唔知佢食咗幾多安。應該點做好?

別墅

回覆樓主:

通常bb 夠每日五六條濕片,又冇特別野我當佢夠食,埋身好難計bb 食幾多奶,睇濕片數量最好。

水晶宮

營媽 發表於 19-2-5 04:41
之前我係泵出黎餵,BB加磅好好。但而家無時間同埋BB鍾意親餵多D,所以而家淨係親餵,但加磅慢咗好多!又唔 ...

BB幾大?越大嘅BB,加磅不及初生時咁快都好正常。如果係全埋身,每日夠六條以上重手濕片就OK,唔使擔心。

珍珠宮

回覆樓主:

如果bb啜得好,我建議keep住親餵,親餵仲可以通乳,如果驚阿b大,其實仲可以順便做思想教育~
我個女2歲開始,我就順便教埋佢男女有別,要識分公眾場合,唔可以亂扯衫等~

大宅

親餵好!
慳水慳力慳時間,唔使泵,唔使阻住雪櫃d位,唔使坐熱,又唔使驚過期
去街去旅行又方便,唔使帶咁多野

其實bb有佢自己生長線
我仔全人奶,兩歲半先離乳
坐月後都係全親餵,我唔知佢食幾多安奶,總之佢唔夠咪啜多餐或者啜耐d。 呢d天性黎,唔使擔心佢餓
生長線最低18最高45,佢一樣圓碌碌好夠力
5個月識爬,5個半月自己扶住野企

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

營媽 發表於 19-2-5 04:41
之前我係泵出黎餵,BB加磅好好。但而家無時間同埋BB鍾意親餵多D,所以而家淨係親餵,但加磅慢咗好多!又唔 ...

我睇兒科醫生,佢話埋身餵最好,因為啲奶才可以完全保存營養同抗體,佢覺得泵出黎點都冇埋身咁好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊