自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

1) 流感病人與非流感病人同一病房,得塊布廉隔住。有部份病房一個病人都無,唔明點解唔隔離。

2)住左3日都無叫過我著保護衣,頭先落canteen買lunch,再返入病房,姐姐叫我著先入得,我完全O咀不過照做。剛巧探病時間,所有訪客都無著,但我仔並不是因流感而入院。反而隔離床食緊特敏福+有肺炎既家人就唔使著。

令人摸不著頭腦既規矩,佢地鐘意點就點。

醫生同我講,仔要抽多次血驗發炎指數,但無寫排牌,姑娘又唔知咩事。不過個醫生好趕急, 睇我仔都無1分鐘就走左,只講左句繼續觀察,我想問多句都唔見左人喇。

男爵府

回覆樓主:

我仔氣喘入聯合,左右床都係甲流
姑娘計布簾都唔比拉埋
好采我仔無被感染

子爵府

香蕉煎餅 發表於 19-2-8 13:09
我仔氣喘入聯合,左右床都係甲流
姑娘計布簾都唔比拉埋
好采我仔無被感染

講到傳染性咁高,又要停課咁大件事。但原來最無隔離係醫院

子爵府

hnh_mami 發表於 19-2-8 13:12
講到傳染性咁高,又要停課咁大件事。但原來最無隔離係醫院

係醫院唔係同隔離床抱住黎玩丫?

最怕係飛沬傳染個d之麻

子爵府

二世龜 發表於 19-2-8 13:54
係醫院唔係同隔離床抱住黎玩丫?

最怕係飛沬傳染個d之麻

前排既post,講好多人搭交通工具時咳唔帶口罩,大家都驚左。

我地係度24小時,小朋友唔出得病房,大人要帶口罩先可以出入。就算唔係一齊玩,都怕被傳染吧。

男爵府

前排我小朋友住院期間, 隔離床流感, 問姑娘/醫生點解傳染性咁高都唔駛隔離, 佢話唔係3尺定3米內(我唔記得), 如有帶口罩+ 唔周圍摸, 就唔會傳染喎, 我都覺得好怪

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

咁奇怪

子爵府

SK921 發表於 19-2-8 14:11
前排我小朋友住院期間, 隔離床流感, 問姑娘/醫生點解傳染性咁高都唔駛隔離, 佢話唔係3尺定3米內(我唔記得), ...

其實一間病房有幾大呀,除非小朋友病到無晒力/傷左郁唔到,否則點都會落床郁動下。

男爵府

hnh_mami 發表於 19-2-8 14:30
其實一間病房有幾大呀,除非小朋友病到無晒力/傷左郁唔到,否則點都會落床郁動下。
...

根本有傳染性就應該要隔離, 但應該全部醫院都係唔會分隔, 可能冇咁多隔離病房掛

男爵府

SK921 發表於 19-2-8 14:11
前排我小朋友住院期間, 隔離床流感, 問姑娘/醫生點解傳染性咁高都唔駛隔離, 佢話唔係3尺定3米內(我唔記得), ...

我果次住院甲流既小朋友都唔使帶口罩

SK921    發表於 19-2-8 14:44

男爵府

1.因為流感係droplet precaution,即係飛沫傳播,根據infectious control 指引,係拉簾隔離
而你見到有吉既床位,有可能係obs床即observation bed,係比病情嚴重,或者係有特別須要照顧,又或者真係隔離病房,係比reverse isolation 既人住,例如白血球好低,好易受感染既人

其實擺床唔係咁簡單,唔係有位就放,係諗過度過的

2.呢個情況點解唔開聲問下?會唔會係岩岩有report番來?

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

我小朋友果次住院甲流, 隔離床腸病毒,再有一個長期病患嘔血,一個呼氣急促;好細房間,我擔心我女再中腸病毒,而腸病毒又好大方借玩具比我個甲流玩,玩完比返腸病毒,我最後自己簽紙出院。最危險是個長期病患,本身已經好嚴重。。。。。。

子爵府

香蕉煎餅 發表於 19-2-8 14:40
我果次住院甲流既小朋友都唔使帶口罩

我地呢度都係,完全無帶,咳都唔掩口

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Poyau 發表於 19-2-8 14:25
咁奇怪

Poyau    發表於 19-2-9 00:32

子爵府

siuballball 發表於 19-2-8 14:49
1.因為流感係droplet precaution,即係飛沫傳播,根據infectious control 指引,係拉簾隔離
而你見到有吉既 ...

唔問啦~頭先想知係因為真係要抽血既就抽左先食藥,費事喊到嘔晒出黎。

既然大家唔知咩事,我都唔想個仔俾人拮多次。

珍珠宮

之前有家人入院,同房又係有流感,又係唔肯帶口罩,唯有家人自己帶

珍珠宮

回覆樓主:

睇完大家分享,真心覺得在醫院工作的人好辛苦,包括醫護和姨姨等。
在地方、人力資源極度缺乏的情況下工作,鐵打都死啦

祝大家身體健康 早日痊癒。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

hnh_mami 發表於 19-2-8 15:10
唔問啦~頭先想知係因為真係要抽血既就抽左先食藥,費事喊到嘔晒出黎。

既然大家唔知咩事,我都唔想個仔 ...

所以好多紛爭就係咁樣黎,家長唔明,你唔出聲唔問,上來呻其實都唔知真相,醫護人員都唔知你唔明啲乜,解答唔到你,而其實所有野都唔係醫護人員想點就點的

琥珀宮

畀面勳章

飛沬傳染唔駛著保護衣架喎,你個仔咩事入院先?

珍珠宮

政府醫院邊有咁多房可以隔離

首頁

尾頁

跳至