在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Yanniee_bb 發表於 19-3-6 09:22
你都好,考試補習班可以早啲接送, 我間補習班下午1點先開門, 考試期間放11點幾就無人接囉....

我岩岩聯絡 ...

係,又要eq高,又要手快腳快,仲要抵得住壓力!

大宅

mollybach 發表於 19-3-6 09:25
係,又要eq高,又要手快腳快,仲要抵得住壓力!

捱過左就好架喇, 等小朋友大啲, 咁就唔駛煩咁多野~

我地加油呀!!!

伯爵府

BK Milk勳章

有時希望在轉角

子爵府

我諗要了解自己係咩人,例如我就做唔到FTM,唔係無能力,煮飯、洗衫、做各樣家務都好拿手,亦喜歡同小朋友相處,只係唔享受日日在家嘅感覺,放假做幾日可以,日日做就唔得,當你唔享受,又點會快樂同投入呢?

最近屋企外傭病左,我每日先煮好小朋友食物再返工,回家煮晚餐食飯再洗碗,真係攰到一個點,但人生意外成日有,我地只可以不停搵定替代方案,好似打機咁,又過一關。

男爵府

回覆樓主:

我都好迷惘
d工愈轉愈忙 辭職後個心又好忐忑

大宅

zzac 發表於 19-4-9 14:32
我都好迷惘
d工愈轉愈忙 辭職後個心又好忐忑

我都找緊工呀 好迷惘 同你一樣 想找份時間配合到家庭的

男爵府

cklove618 發表於 19-4-9 17:28
我都找緊工呀 好迷惘 同你一樣 想找份時間配合到家庭的

我辭了
你辭左職未?

大宅

zzac 發表於 19-4-9 18:06
我辭了
你辭左職未?

我resign左啦 我在家做煮飯太太 間中做兼職

複式洋房

無錯。。。做左媽媽後真好後悔之前無為自己事業鋪路 吾想依賴老公但自問自己又吾人材 做野又大頭蝦 轉數又慢
想靠自己搵到錢感覺好難 好自悲

大宅

回覆 Bobo2347 的帖子

我都覺得好唔踏實,2016年因病想休養,停左幾個月,有一份工人工低好多,但近屋企,加上當時都覺得recovery 到,所以選擇左做,但做左大半年發現公司財政超唔得,成日出唔到糧,仲要比人係咁追數(我做會計,所以成日打黎追我),有幾次阿姐明明約左供應商上黎開會,專登請病假,然後打電話叫我頂佢開會,咁比人鬧嗰個咪我囉,硬食。做左一年多小小,頂唔順個個月出糧都好危。所以係上年5月離開左,好快搵到份新,但個老闆同老闆娘好惡,好野蠻成日的住我黎鬧,份工除左會計,仲要做admin及hr,我本身唔識admin 及hr, 做得好戰戰兢兢,老闆小小野都插,攪到我好唔開心,好沮喪,做左半年,發現自己情緒有問題,唔想屈死自己,最後做左唔夠一年,上星期五last day 。一心諗住搵份只做會計,透過job agent 去搵工,尋日見完工(job agent referral )比對方hr 話我cv唔好,真係超hurt

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

winkho 發表於 19-4-17 22:03

我都覺得好唔踏實,2016年因病想休養,停左幾個月,有一份工人工低好多,但近屋企, ...

慢慢來啦,現在工搵人,搵工不難,如果不是等飯開,等下應該有份適合你的。

男爵府

Rich5 發表於 19-2-10 15:21
吾知有沒有人好似我咁。覺得自己很低B。覺得工作停濟不前,嫁又嫁得不太好的,前路茫茫。
...

Me too. 做工作和做媽媽, 成日都做到兩邊不討好。我現在都辭了職啦。 靜下來,看看情況再看怎走。

珍珠宮

山外有山 天外有天
唔好比較
有時間唸、擔心,倒不如上網搵嘢學
YouTube有教軟件嘅內容,可以自學
看看自己有什麼興趣,可以進修一下

我自己希望將來退休後可以回去讀書,繼續活到老學到老

男爵府

elainenedward 發表於 19-2-12 18:14
加油(emoji)(emoji),可以現在增值努力

可以明白多啲市場需求
傾吓計,人都開心啲

洋房

其實大家有無考慮做網絡生意? 一來時間自由陪家人,二來又可以賺到錢。我覺得繼續用時間換金錢嘅模式唔係唔好,而係可以令自己時間增值先係重點。定大家係有呢個諗法?只係搵緊機會?

男爵府

mizuho 發表於 19-5-4 00:02
山外有山 天外有天
唔好比較
有時間唸、擔心,倒不如上網搵嘢學

有個朋友,以前做過時裝sales ,佢老公話佢放工太夜,因為住離島,后來響屋企附近做校工EE,近年冇做!響屋企太悶,於是上網自學整蛋糕上癮,上年卒之開鋪賣甜品蛋糕!生意仲唔錯!

大宅

我都覺得好唔踏實,2016年因病想休養,停左幾個月,有一份工人工低好多,但近屋企, ...

會計都唔難搵ka wor ...你有冇cpa ar? 雖然呢3 年轉左幾份工,但大把人都係咁⋯唔岩咪轉law....唔好氣餒⋯總有一份工岩你!

珍珠宮

ms.aeroplane 發表於 19-5-13 19:30
有個朋友,以前做過時裝sales ,佢老公話佢放工太夜,因為住離島,后來響屋企附近做校工EE,近年冇做!響 ...

有時就是這樣,看似走到屈頭巷,但原來轉個彎又有出路

別墅

回覆 anniechan5 的帖子

情況同jm一樣😔

大宅

me too 2018年3月因狗仔病 捱到個心好累 自己又情緒吾好休左一年 要重新搵工好迷茫好灰

首頁

尾頁

跳至