少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大仔,就黎14歲,去年S2已發現他一上咸網,同佢倾過,佢話好奇,又話好多同學S1都開始講性,我話如果你想倾同找家族或教會同性傾斜,佢話唔駛。之後我有揾教友倾,大家話係成長階段,不需太擔心。

到現在S3了,早幾日又再次被我發現,當時因為夜佢仲未瞓隨手收了手機叫佢瞓,之後我看他手機才知道,所以未有即時同佢倾。

我而家未諗到點處理,而我地係單親家庭,大家可以比d意見我嗎?

大宅

回覆 Snoopy211 的帖子

你係爸定媽?
我係單親爸,
如果我係你,
我唔會刻意制止佢,
但我見到一定出聲叫佢唔好睇。

珍珠宮

mm168mm 發表於 19-2-11 17:02

你係爸定媽?

我係媽咪
唔明點解唔制止?我係擔心會沉迷……
我上年見到咪即時同佢傾,我知我未必明白佢,所以同佢講揾同性倾。

大宅

14歲已經有毛有翼,已經要自凟來解決性需要…
亦係男仔成長必經階段,
所以制止係冇用嘅。
衹不過唔好比佢明目張膽,
地下有…識得抹乾淨。

珍珠宮

mm168mm 發表於 19-2-11 19:28

14歲已經有毛有翼,已經要自凟來解決性需要…

咁要幾耐先完成成長?
我擔心佢會好沉迷,可以做d咩幫佢?

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

男仔去到14、5歲都對性無好奇,可能你仲驚喎,作為父母嘅只可以係勸下唔好沉迷,其實都無可以做

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

我會由得佢, 睇到厭就唔睇啦卦...
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

回覆樓主:

哩個階段, 我覺得你愈唔俾, 佢就個心愈想睇, 話佢知你唔介意佢睇, 等佢唔會覺得你唔俾, 同時叫佢唔好太沉迷

子爵府

我諗冇得管太多,佢大個仔有需要,睇吓唔出奇。不如坐低同佢講,大個仔了,媽媽明白你身體變化同對異性產生興趣,睇吓禁片冇妨,但唔好亂搞男女關係。識左女仔拖手錫錫雙方同意都得,但你年紀輕,千萬不能跟人發生性行為,後果可以好嚴重。
鼓勵佢有乜想問你或爸爸都可以。唔好只係道聽途說。
I support autism acceptance!

洋房

Snoopy211 發表於 19-2-11 16:24
大仔,就黎14歲,去年S2已發現他一上咸網,同佢倾過,佢話好奇,又話好多同學S1都開始講性,我話如果你想倾 ...

正常會有好奇心,大方問下佢,你同佢傾吓,咪得囉你係佢媽媽,你怕尷尬,就扮野話個朋友今日同你講哩個問題,你話唔識答,問下佢係咪正常吖,d同學有冇咁做架,仔咁你有冇睇架,睇還睇唔好沉迷,亂理吖,聽講話咁細個有性行為會唔高架,打飛機都係架,順便同佢講,如果有夢為,記得要換褲,當平常時同佢講,佢會明白,你話每個人都會有哩個時段,多d同佢岀去運動,運動會令d男仔,發揮咗d精力,會好d架!希望幫到你,我仔仔17歲,當時我當佢朋友咁傾,到現在佢會同我一齊講下女仔同心事,我都係單親媽媽,你要比佢知道你以當佢成人,問題係可以一齊知道同解決,佢大個仔

禁止訪問

洋房

食色性也, 擔心個仔沉迷食飯!?

正如食一樣, 你應該同佢分享, 唔好亂食野, 偷食的後果, 食飯嘅禮儀, 食得多會滯, 常獨食中醫認為唔健康................

大宅

每個人成長必經階段, 現代好好多, 有網絡電子器材幾時都睇到, 好難禁止, 我對少爺小姐自細就有同我地一齊沖涼玩水, 自然見得多問得多, 好奇心少左, 佢地十幾歲時我地認為合適時機時播過 d 性教材佢地睇 (唔係四仔咁離地), 佢地知道什麼是性交, 只係會好奇想試下箇中奧秘, 呢樣就要引導佢地諗下後果, 自慰自瀆器官大細佢地有問我地呢 d 方面問題, 作出適當輔導 ok 冇乜問題, 只係唔少家長覺得尷尬由得佢地聽埋朋輩嘅錯誤資訊.

別墅

Snoopy211 發表於 19-2-11 20:05
咁要幾耐先完成成長?
我擔心佢會好沉迷,可以做d咩幫佢?

我唔覺得有咩問題,正常有生理需要,睇片自己解決,一定好過唔小心搞大人地肚,比我唔會阻住

大宅

都相信係好正常既事,但我覺得不需刻意傾,愈刻意只會令他更不舒服
愈唔俾做就愈要做,你懂的。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

中學生睇A片平常事、家長可以用正面態度同佢地傾、性話題在中國人社會常避而不談、可以經報紙、新聞同佢地傾、愈系禁忌、愈變大忌

首頁

尾頁

跳至