自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

Onlok 發表於 19-2-12 09:11
我個樣唔笑直頭惡啦!我自中學已知我個樣唔笑係串樣。因中學已有唔識嘅同學話我串,但識落話我原來係傻嘅.. ...

不過,有樣嘢唔同你,就係全屋企得我一個係咁

侯爵府

回覆樓主:

你在意佢點睇你?佢係筍盤?
其實對對方可能留意你,想打開話題 ,等朋友講多啲你嘅嘢佢聽,未必真係負面呢?

大宅

紫翹 發表於 19-2-12 08:46
其實點先算黑面?

我試過放工回家, 得自己一個, 目無表情, 俾人話我黑面. 我心諗: 頂, 得自己一條友, 又剛 ...

我天生咀角向下,唔笑就好好似嬲咁,成日俾屋企人話我個樣惡,好似好嬲咁。。我心諗你估我想咩,個樣生成係咁。。。

子爵府

我咀係向上嘅,但都一樣會俾人話無表情時黑面。我笑同唔笑係差好遠
我試過放工好攰無表情,搭巴士準備落車時,前面個男無啦啦倒後整到我,佢原本冇諗住道歉,但望到我個無表情樣即時講對唔住,我諗佢以為我想鬧爆佢其實我攰到反應都未黎得切。

大宅

回覆 紫翹 的帖子

有些人天生個樣唔笑係會有少少惡惡地的感覺,不過其實正常一般人唔笑個樣極其量木口木面又未致於到黑臉的地步。(我個樣都係天生黑臉些人成日以為我係度發脾氣非常無奈)好似我個親戚咁個樣唔笑真係好惡好彩她都知自己咩事用性格補救,一見面就笑口常開所以她的人際關係改善左好多。
以前識得一個同事真心佩服她,只要去到返工工作範圍地點時就會變得好親切笑口常開,但試過係其他地方見到她會黑臉扮唔識走過,其實她真係好聰明始終返工如戰場,下致保安上致上司都要識做人,唔係會比位人地入
歡迎歡迎

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

I9528 發表於 19-2-12 09:48
不過,有樣嘢唔同你,就係全屋企得我一個係咁 :naught ...

黑會架?理應似啊爸或啊媽,唔通隔代?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

由得佢地講喇,有D人唔笑就真係睇上去好嚴肅

琥珀宮

畀面勳章

Onlok 發表於 19-2-12 10:52
黑會架?理應似啊爸或啊媽,唔通隔代?

唔係黑,而係嚴肅面容
每次接觸新朋友 / 同事,佢地都小心翼翼講嘢,又唔會同我講番對我嘅印象

只係接觸 / 拍檔做嘢多咗,佢地先知道我好玩得,如你所形容,老襯底一個

大宅

終極熊貓 發表於 19-2-12 09:26
係「gag」

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

如果唔笑就係黑面, 咁唔怪得我地成日俾人話黑面啦

我知呢個現實好耐了, 我都係咁的。我話我天生成係咁架, 唔駛理我, 唔好誤會。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

水晶宮

little06 發表於 19-2-12 10:02
我咀係向上嘅,但都一樣會俾人話無表情時黑面。我笑同唔笑係差好遠
我試過放工好攰無表情 ...

咀角向上都咁????又真係幾特別
我係咀角向下,仲要少少歪嘴,似啊爸,成日俾人話我嘴藐藐,勁無耐
我都試過好似你咁嘅經歷,我之睇舖,就收舖,我只係唔覺意望下個客咋,佢就同我唔好意思,佢好快走! 真係勁無耐!
我同事之前都俾個客投訴無笑容,佢笑返啦,又俾人投訴係譏笑佢!我同事話都唔知應該點做,可能要帶口罩返工,但又怕俾人投訴佢有病會傳染人。

我經歷幾十年嘅無耐,終於睇化咗!仲善用呢種樣,就係去到啲雜嘅地方,如深水埗。

公爵府

其實點先算黑面?

我試過放工回家, 得自己一個, 目無表情, 俾人話我黑面. 我心諗: 頂, 得自己一條友, 又剛 ...
我就是唔笑就似黑面既人,影響都我人際關係差,試過係街撞到唔太熟既人,見我黑面,佢當睇我唔到,唔想同我打招呼,我最近遇到一個咁對我,佢以為我黑佢面,我見到佢個樣唔開心,我個心都好唔舒服,呢個人我唔可以得罪佢,我間唔中會撞到佢,好怕佢唔睬我,好想同佢解釋,好羨慕啲人個樣生成成日笑,我而家都嘗試下經常做個笑樣,習慣無時無刻都做個笑樣,睇下可唔可以改好人際關係

水晶宮

I9528 發表於 19-2-12 10:56
唔係黑,而係嚴肅面容
每次接觸新朋友 / 同事,佢地都小心翼翼講嘢,又唔會同我講番對我嘅印象

我成日都話自己係掛住狼皮嘅羊!

已刪除用户

琥珀宮

畀面勳章

Onlok 發表於 19-2-12 11:13
我成日都話自己係掛住狼皮嘅羊!

我地識㗎?
呢句我都成日講㗎!

別墅

我個樣都係咁..天生呀...我都唔想

水晶宮

其實點先算黑面?

你好後生?
隨心啦!只要問心無愧咪得囉!
我都試過係屋企附近微笑,攪到附近唔識我嘅人都同我打招呼

水晶宮

I9528 發表於 19-2-12 11:14
我地識㗎?
呢句我都成日講㗎!

係bk識囉

我哋同類

琥珀宮

畀面勳章

Onlok 發表於 19-2-12 11:23
係bk識囉

我哋同類

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實點先算黑面?

有些人天生係比較惡,一唔笑勁串樣

首頁

尾頁

跳至